Add Comment Register

Jämställt förhållande??

torsdag 5 januari 2012 kl 21:51

köket-igen

Ja nu är jag inne på mitt 4:e inlägg för dagen. Så typiskt mig, är allt eller inget som gäller. Ville iaf dela med mig av lite funderingar som jag har haft många ggr och nu senast ikväll. Nämligen vad som är ett jämställt förhållande och hur olika man ser på det. Jag har diskuterat detta med bland annat en person och hon och jag ser väldigt olika på detta. Jag anser att mitt och Guttens förhållande är ganska jämlikt. Ibland är det mer jämställt och ibland mindre. Nu när jag är föräldraledig så är det definitivt mindre jämställt men det är också självvalt från min sida. Jag tar gärna hand om städning och andra hushållssysslor så att vi får mer tid tillsammans som familj när Gutten väl kommer hem från jobbet. Men trots att jag tycker att situationen är helt okej kan det ändå vara intressant att spalta upp vem som gör vad. Så hur ser det ut…

Gutten får oftast fixa med maten eftersom han är duktigare på det och det är säkert ingen höjdare när man har jobbat en hel dag. Jag slipper tända i pannan, Gutten slipper tvättstugan, bilen fixar vi gemensamt (okej oftast Gutten), gräsmattan klipper mest Gutten, damning och toaletter sköter jag, ekonomin är min bit, jag bäddar alla sängar, gör oftast matsedlarna, inköpslistorna och sköter handlingen. Jag fixar presenter och klappar, Gutten rensar avlopp och bär de tunga sakerna som jag inte orkar. Gutten har oftare hand om nattningen, jag städar oftare i köket efter kvällsmaten, jag dammsuger mest av oss två, ser till att barnen har kläder, shoppar upp våra pengar och Gutten ser till att tjäna dom. Sen finns det säkert saker som Gutten gör och som jag gör som jag inte kom på nu men detta är nog de vanligaste sysslorna i vårt hem.

När jag läser texten så ser det ju ut som att jag gör massor och det stämmer nog. Men jag är ju också hemma om dagarna och då är det okej. Sen i höst när Gutten är föräldraledig kommer ju han att behöva ta mer ansvar för maten och golven (resten vill jag fortsätta ha hand om *kontrollfreak*) och sen när vi jobbar hoppas jag att vi kan hitta en balans som fungerar. Problemet är nog att jag vill ha kontroll på allt, tycker att jag gör saker liiite bättre och då får jag ju egentligen skylla mig själv. Men det bästa i vårt förhållande är att vi inte bråkar om vem som ska göra vad, vi griper in, hjälper varandra när det behövs och tjafsar inte om småsaker. Personen jag nämnde i början har tillsammans med sin sambo gjort en lista där de har skrivit ner alla måsten och sen delat upp sysslorna mellan sig. Det är ju också en variant, dock inte en som skulle fungera för oss, men jag förstår konceptet och tanken bakom den. För vår del skulle den nog skapa irritation och en stress om man inte hunnit sin del av listan men för dem tror jag att den fungerar bra. Men är det ngn som har tips på hur man släpper kontrollen och tänket *jag gör det där lite bättre* vilket är mitt dilemma och det som kommer att köra in mig i väggen.

Nu ska jag vara lite social.

Kramen

Skriv ett svar