Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Att inte amma är egoistiskt!

2010-08-10 @ 03:19

Eller? Många väljer att inte amma sitt barn. För vissa handlar det om att de helt enkelt inte vill. Och för andra kan det bero på sjukdom eller att mjölken inte rinner till. Det kan bero på många olika saker. Man är INTE en sämre mamma för att man tex väljer att inte amma sitt barn. Men jag är övertygad om att man som ickeammande mamma har samma sorts närhet till sitt barn som ammandes mammor. Och med det menar jag INTE att man inte har någon närhet till sitt barn om man inte ammar. För SJÄLVKLART finns det mammor som har samma närhet till sitt barn trots flaskmatning. Fast risken är överhängande stor att man inte tar till sig just den här mamma-barn-stunden när man inte ammar, och ännu större är risken om det finns syskon innan. Man blir nog tyvärr ganska bekväm med att de tar flaskan, och man behöver helt plötsligen inte sitta där och bara göra ingenting. Man blandar till vällingen och låter sitt barn äta den alldeles själv pga alla måsten runtomkring. Helt plötsligt så fick man tid över till något annat när bebisen äter sin välling. Alldeles för lätt lägger man ifrån sig barnet med flaskan. Ammar man så är man illa tvungen att sitta där, vare sig man vill eller inte. Jag vill. Amningen handlar inte bara då om själva matningen utan även om anknytning. Hud mot hud och närhet.

Men att kunna amma är ingen självklarhet. Det krävs ett samspel mellan barn och mamma. Och man måste ge det tid, testa sig fram för att känna vad som rätt för just en själv. Många ger upp, för att de just inte får till det. Mycket handlar nog om att tålamodet inte finns, man är sårbar och har kroppen full av hormoner. Trycket från omgivningen ger sitt, ”gör si och gör så” , eller annars kan det vara nyfikna besökare som ivrigt vill komma och hälsa på. Och lugnet inom en är som bortblåst. Inte lustigt att det kan vara svårt med amningen. Kanske försöker man hitta orsaker till att amningen då inte heller funkar ”mjölken är inte tillräckligt näringsrik” FEL! Alla mammor har näringsrik mjölk till sina barn. Men i undantagsfall så finns det inte tillräckligt med mjölk för barnets behov. Att inte kunna  producera tillräckligt med bröstmjölk är faktiskt ganska ovanligt, men givetvis finns enskilda fall och då får man undersöka vad det beror på.

Det finns många positiva saker med att amma. Inte bara närheten. Att amma är hälsosamt. Man kan alltså bara se förelar med att amma. Mjölken fortsätter att bidra med näring och att vara nyttig även när barnet blivit lite äldre. För varje år som kvinnan ammar så minskar risken för viss typ av bröst -och äggstockscancer, höftfraktur, diabetes typ 2 och hjärtinfarkt.  Forskarna menar också att amning ger barnen ett skydd mot mag-tarminfektioner inklusive diarre, öroninflammation, fetma och höft blodtryck.

Så varför vill man inte amma om man kan?

Jag ställer mig själv mot väggen. Bör jag undvika alkohol när jag ammar? Om det så ens bara är ett litet litet glas vin? Livsmedelsverket menar att det inte är några som helst medicinska risker för barnet om man dricker måttliga mängder när man ammar. Det vill säga 1-2 glas vin motsvarande 1-2 gånger i veckan. Njaaaa, känns olustigt. Man rekomenderar fortfarande att helt avstå från alkohol när man är gravid, då tycker jag att man bör undvika det även när man ammar.

Sunt förnuft!

Sen vill jag inte påstå att jag tror att det kanske skadar med ett litet litet glas vin NÅGON gång det vill säga någon enstaka gång. MEN, om man nu verkligen måste ta det här lilla glaset vin för jössenamn vänta tills barnet i alla fall hunnit bli några månader. Och med det vill lyfta fram hur omogen bebisens hjärna är, den är inte färdigutvecklad hos bröstbarn och därör väldigt känslig för yttre påverkan. Och de studier som finns kring detta ämne är så luddiga att man faktiskt bör fundera på om det där glaset vin är så viktigt trots allt. Och anledning till att jag ville ta upp det här är pga av en kommentar jag läst på facebook. Där det diskuterade just om hur bra det är att dricka alkohol vid amning.

Läs: Vill bara tillägga att det inte spelar någon roll om man dricker ett glas eller tre flaskor för alkoholen går inte ut i mjölken, nya studier har gjorts :) Fråga på BVC om ni inte tror mig 😉
Tänk att det ska uppröra så mycket att man vill ta ett eller glas vin?!?

Say what???? 

Det är skrämmande. Och jag hoppas verkligen INTE någon lyssnar på något sådant dumt SKITSNACK!

Jag tycker att man ska njuta av tiden då man ammar, den tiden är allt för kort. Snart är våra små bebisar inte längre så små. Om man måste dricka alkohol så borde man fråga sig själv varför man skaffat barn, för hur svårt kan det vara att ge avkall på utelivet och festerna när man omfamnar det vackraste man har. Sitt BARN.

 Inga kommentarer på inlägget “Att inte amma är egoistiskt!”

 • Monica

  Hej!!! Vad bra skrivit, håller med dig är alkohol så viktigt att man måste dricka under graviditet o ammning det handlar om några futtiga månader i livet. Jag blir riktigt arg o sur på alla som absolut måste leva partyliv fast man har småttingar hemma, Jag har överhuvudtaget svårt att lämna bort mina barn till barnvakt, kanske för 1 timme eller 2 för typ tandläkarbesök eller dyligt men inte på kvällarna för att gå ut och roa mig, då väntar jag på ett bättre tillfälle eller åker på sådant där jag kan ta med mig barnen. Vi har ingen naturlig barnvakt som mormor/farmor så de gånger kompisar kan ta dem är guld värda och ska verkligen vara något speciellt tillfälle. Så tänk på vilka förmåner det är att ha anhöriga i närheten det är allt för många som tar dem för givna, kom ihåg dem med en blomma eller ett presentkort på något som föräldrarna tycker om som uppskattning på allt barnvaktande som de ställer upp med.
  Halkade in på annat också
  En bra blogg Monica

  2010-08-10 kl 9:03 f m
 • eva-med-7 barn

  Intressant inlägg, jag har ammat mina 5 första barn helt i upp till 10 månader. Dom 2 minsta är inte ammade helt, nr 6 är bara ammad delvis i 6 veckor!!! Henne kände inte jag samma symbios till som jag gjort med mina andra barn – dock tror jag hon gjorde det, då jag var den som ALLTID gav henne flaskan utom i undantagsfall då maken gav henne flaskan och hon har ALLDRIG legat själv och ätit. Jag gav henne flaskan eftersom det var jag som annars hade ammat henne, och ansåg att hon behövde min närhet ändå. Vi har inte låtit andra ge henne flaskan, för hon skulle ha tryggheten då hon åt – äta är mer än bara mat för så små anser jag! Anledningen till att jag inte ammade henne är att hon blev dålig vid förlossningen, behövde mat direkt och på Falu lasarett var det långt mellan neonatal avdelningen och bb – när vi tillsist fick åka hem efter 10 långa jobbiga dagar var det på villkor att hon även fick tillägg. Jag provade att amma helt 4-5 ggr då gick hon ner i vikt varje gång, vid 6 veckor fick hon RS-virus och slutade äta helt igen, och vi blev inlagda på sjukhus igen. Då var det viktiga att hon fick i sig mat, hon hade ingen ork att även snutta – så då slutade jag amma henne helt. När jag väntade nr 7 hade jag graviditetsdiabetes som var insulinbehandlad, det gör att dom får tillägg direkt efter förlossningen – så hon fick sedan tillägg och ammades tills hon var 5 månader.
  Får jag välja väljer jag ammning, det är så mycket mer än bara mat!
  Men om man av olika anledningar inte kan eller vill amma, kan man göra det bra ändå! Och det viktiga som jag tycker då är att, bara för att barnet får flaska betyder inte det att alla ska få ge den flaskan, och att man alltid sitter ner och matar sitt barn och inte låter barnet äta själv!

  2010-08-10 kl 11:04 f m
 • Sandra

  Nu ger jag mig in i det här… Ska ge en (tillsvidare) barnlös’ syn på det hela:
  Dricka alkohol när man ammar… I det stora hela går det fetbort. Som ni säger, VARFÖR liksom?? Sprit går ut i kroppen, inte mer med det. Sen kan man såklart analysera ihjäl sig. Är det mer ”hälsosamt” för en ammande/gravid mamma att gå på en gata mitt i stor-Stockholm? (Med tanke på avgaser, luftföroreningar etc). För att inte tala om allt bröte man stoppar i sig i form av mat, färgämnen och tillsatser och sånt?

  Men just det här om vad man ska sätta för epitet på någon som väljer bort att amma. Jag får det inte riktigt att gå ihop. Om man medvetet väljer bort amning så är man egoistisk, sätter sina barns hälsa på spel och det andra med det fjärde, men om man inte KAN amma så är man ursäktad? Utsätter man inte barnet för exakt samma ”risker” oavsett varför man inte ammar? Om det nu är så ”farligt” som vissa vill ha det till (inte just du nu, Madde!) att inte amma, borde man då inte jobba för att de människor som vet med sig att de helt enkelt inte vill amma eller som av någon anledning vet med sig att de inte kan låter bli att skaffa barn?? Om nu barnet utsätts för ”risker” genom att inte ammas. Är detta risktagande accepterat ibland och ibland inte?

  Sen är det väl upp till var och en om man väljer att lägga sin unge med en flaska nånstans och själv gå och göra nåt annat. Fast då känns det inte som man är så intresserad av sitt barn öht och då ligger problemet på en helt annan nivå.
  Och än så länge så finns det inte tillräckliga studier, anser jag, för att verkligen motivera amning. Händer något så händer något. Man kan hel-amma i 18 månader och barnet blir ändå allergisk mot de flesta födoämnen, får ADHD etc, samt att man kan flaskmata sitt barn sen födseln och får världens friskaste och gladaste unge!

  Intressant inlägg!

  2010-08-11 kl 1:15 f m
 • eva-med-7 barn

  Vill bara tillägga, alkohol och ammning hör inte ihop för mig – dock är jag nykterrist (vad präktigt det låter, jag tycker inte om akoholsmaken helt enkelt!) därför komenterade jag inte det!

  2010-08-11 kl 11:19 f m
 • Lina Gustafson

  Måste bara skriva en kobammentar även om det var längesen du skrev detta! Jag blir helt skogtokig på människor med dina åsikter! Jag har tre barn som jag av olika anledningar aldrig har ammat men jag har ALDRIG bara lagt dem ner så de fick ta flaskan själva. Den tanken har jag aldrig ens tänkt!

  2010-10-04 kl 11:32 e m

Kommentera