Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Behöver dina barn glasögon?

2012-02-23 @ 01:07

Skulle vilja dela med mig av ett mejl. Jag får varje dag flera mejl från människor som vill mig något på ett eller annat sätt. Idag fick jag ett mejl som berörde mig både på gott och ont.

Hej Madeleine!

Jag heter Lisa Strandvik och skulle vilja be dig sprida ett väldigt bra och viktigt initiativ vidare. Igår offentliggjorde Majblomman en stor rapport om barn och deras synhälsa. För familjer med många barn där flera har synfel kan det bli väldigt dyrt att hålla dem med glasögon.

Jag vet inte om du sett rapporten men den handlar om att många barn som lever i familjer med begränsade resurser går runt med huvudvärk eller trasiga glasögon just som en följd av att familjen inte har råd att prioritera detta. Mycket av pengarna som majblomman får in genom sin verksamhet går till att hjälpa dessa familjer att bekosta glasögon till sina barn. Detta eftersom det utan fullgod syn är väldigt problematiskt med inlärningsprocesser som att lära sig att läsa och skriva, men även innebär problem vid lekar med sina kamrater.

Landstingen i de olika regionerna i Sverige är de som bestämmer om och i så fall med hur mycket glasögon till barn ska subventioneras. Vissa betalar till fullo, vissa bara några hundralappar och i Stockholm betalar landstinget ingenting alls.

Efter den här rapporten har i alla fall företaget Smarteyes bestämt sig för att de ska skänka glasögon till alla barn med synfel i Sverige, oavsett var de bor. Jag vet inte om dina egna barn har detta problem men jag vet att många föräldrar läser din blogg så jag tänkte att det kanske var något som du ville sprida så att så många som möjligt får chans att ta del av detta och att fler barn kan slippa hindras av sina synfel.

Pressmeddelandet från Smarteyes finns på länken nedan där står det tydligare hur man går tillväga för att få sina glasögon. Det finns inga dolda kostnader och det är inte en kampanj under en kort tid utan tanken är att det ska pågå tillsvidare. Snälla sprid detta till de föräldrar som behöver det!

Besök smarteyes HÄR!

Enligt SCB så finns det alltså 800 000 barn mellan 0 till 8 år med synfel. Det är fruktansvärt tråkiga siffror och ännu tråkigare är det att landstingen inte hjälper till mera. Fantastiskt att smarteyes agerar. Helt otroligt! Och kan jag hjälpa till att sprida detta vidare så gör jag gärna det. Gör det du med! Sprid detta på exempelvis facebook.

Tack Lisa för mejlet det är gott att det finns människor som hjälper till för en god sak skull!12 kommentarer på inlägget “Behöver dina barn glasögon?”

 • carina

  Guldstjärnor till både Madde & Lisa!

  2012-02-23 kl 6:16 f m
 • Pia

  Hej Madde!

  Det är ett jätte fint mail du fått, själv har jag en son som har glasögon och vet att kostnaden är stor. Men vi i Motala får ett bra bidrag från landstinget, men det är även en stor kostnad som man får lägga ut själv.
  Skulle gärna vilja lägga ut detta på min blogg, men vi fråga först om det är okey?

  Med vänliga hälsningar Pia
  Får önska er en fortsatt trevlig dag

  2012-02-23 kl 7:29 f m
 • Frida med 6 barn

  Fantastiskt! Blev så glad när jag läste detta !
  Det är ju jätte viktigt och ett otroligt bra projekt!
  Toppen att kunna sprida detta!
  Gillar din blogg jätte mkt – vill jag bara säga med!

  2012-02-23 kl 8:48 f m
 • Malin

  alltså jag läste om detta på DN häromdagen, och jag finner det underligt att mamman där påstod sig att hennes barns glasögon kostade 3000! vet inte vad det var för märkesbågar..
  Men lensway tar då 530:- för bågar inkl glas! för barn..

  Jättefint initiativ av smarteyes dock!!! verkligen snällt!
  För även om 530:- är lite, så förstår ju tom jag att det är dyyyrt för de familjer som har det supertajt rent ekonomiskt sett…

  /m

  2012-02-23 kl 9:05 f m
 • madelein – mamma till sex, tillgångar; Autism – ADHD

  Delade på FB

  2012-02-23 kl 9:53 f m
 • Emma

  Hej Madeleine! Din blogg är verkligen jätte bra vill jag börja med att säga. Tvillingarna, Adam, Engla-Freja och William är ofta med i bloggen, men varför är inte Oliver och Victor det? De kanske inte vill bli fotade men du skriver inte särskilt ofta om dem heller?

  2012-02-23 kl 1:24 e m
 • Angelique

  Delat på FB

  2012-02-23 kl 7:44 e m
 • Malla

  Kanon bra. Fantastisk hjälp. Har redan tipsat barnens klass kompis, vars glasögon går på 4000kr. Som svar på annat inlägg. Det är inte bågen som är dyr. Det är slipningen av glasen som kostar.:)

  2012-02-23 kl 8:20 e m
 • Malin k-stad

  Hej!
  Jag skänker pengar till majblomman varje månad och det känns så bra att kunna göra nytta tillde svenska barnen. Letade ett bra tag innan jag hittade att jag kunde skänka till majblomman och nu är jag fast och det känns underbart :)
  Tack för en fantastisk blogg, följer dig varje dag!
  kram Malin

  2012-02-23 kl 10:30 e m
 • PinsammaMamman

  Tack!
  Har missat det här helt.
  Blev dock lite ledsen när ekonomin går under, och dottern är 14 år.
  Hon har så kraftigt synfel att hennes glasögon kostar mellan 5 och 6tusen kronor, med den billigaste bågen. Hon drar styrka +14 (fjorton) Närsynt o lite astigmatism. Hon har haft dålig syn sedan hon var 2 år.
  Vi bor i Stockholm och får ingenting alls i hjälp för henne. Dock får vi fortfarande linser gratis från StEriks Ögonsjukhus. Tack o lov. Men linser är inte samma sak som glasögon. Och hon måste också kunna få alternera mellan, men det kan hon inte just nu. Pga min ekonomi.
  Det är inte kul. Inte alls.

  2012-02-23 kl 10:43 e m
 • Johanna

  Det är inte underligt att ett par glasögon kostar 3000kr. Jag var och hämtade ut min sons glasögon igår som kostar över 3000kr pga att han har så dåligt syn. Och för att pojken ska slippa går med jättetjocka och tunga glasögon som flaskbottnar så har vi valt att har annan slipning. Så bågarna kostar ca 300kr och resten är glasen. Hade man kunnat välja så billiga glasögon som 530kr så hade man nog gjort det. Men det är inte alla som kan det. Min man betala nästan 5000kr för sina glasögon och han har sämre syn än sonen. Så ett stor plus för smarteyes. Och att majblomman finns som kan hjälpa till.

  2012-02-23 kl 11:35 e m
 • Mirre

  Smarteyes har inget som helst samarbete med majblomman som dom försöker få det att verka. Dock har vissa andra optikkjedjor det. Smarteyes solar sig bara i glansen och tar all cred.
  Visst det är ett listigt drag från deras sida, men att få det att verka som om det skulle finnas något samarbete med majblomman är fel.
  Man måste lära sig att vara lite mer källkritisk och söka fakta bakvägarna också. Dessutom får man 1 par glasögon per år och barn, barn som växer kan behöva byta oftare eftersom att synen ändras i takt med att man växer!

  2012-03-07 kl 1:02 e m

Kommentera