Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

När liten blir stor…

2014-01-09 @ 23:18

Sen uppdatering. Vi påbörjade inskolning på dagis i torsdags. Det gick jätte bra och Tuva-Li trivdes bland alla barnen. Fredagen gick även den fantastiskt bra. Det verkar som hon tycker det är spännande och det finns mycket nytt att utforska . Det känns jätte skönt. Sen ska man väl inte ropa hej än. När mamma och pappa plötsligt inte finns där så kanske det blir en helt annan grej. Och lite tårar får man väl räkna med. På måndag ska vi lämna henne korta stunder men finnas tillgänglig. Jag har absolut ingen brådska med hennes inskolning och ser hellre att vi går lugnt fram så alla känner sig trygga, både för Tuva-Lis skull och för våran.

image

 

Jag har varit helt sänkt i några dagar. Trött, hängig och frusen, jag har inte haft ork till något. Det känns som om nått är på gång i kroppen och det vore ju inte så konstigt efter Charlies febriga dagar i veckan. På det har jag toppat allt med en häftig diskussion med min stora son. Åh jösses, det kom ingen bruksanvisning med föräldraskapet hörrni! Men nu förstår jag uttrycket ”små barn små problem stora barn stora problem” jajemän alla småbarnsföräldrar det är den bittra sanningen! Försent för att ångra sig är det ju också och det är ju inte öppet köp på dom heller!

Jag ringer min kloka och visa gamla mamma som snabbt besvarar mina bekymmersamma klagomål med att påminna mig om livet ”men lilla Madeleine hur var du själv när du var i den åldern?” Ja inte var jag sådan i alla fall! Med risk för att låta gammal nu, men visst fan är det skillnad på dagens ungdom!? ”Ja men lilla gumman sådana är dom nuförtiden”. Jag som lovade mig själv att inte bli en frågvis och jobbig mamma, vad hände!? De flesta av mina vänner har ju inte barn i min ålder eftersom jag blev mamma så tidigt. Mina vänner (de flesta) har mindre barn och har inte kommit in samma föräldraproblematik. Ibland blir det svårt att förstå situationen man är i som tonårsförälder om man inte själv har barn i samma ålder. Jag har har kontakt med Victors bästa kompis mamma och det känns verkligen jätte bra. Vi hjälps åt med att sätta regler och försöker ge grabbarna samma tider om de ska iväg osv. Till saken hör nu då att min son träffat en tjej som bor en bit bort, i en annan stad. Han vill jätte gärna åka dit och sova över men jag tycker att han kan komma hem på kvällen. Just nu är jag världens dummaste mamma som inte alls fattar att ungdomar i hans ålder visst får göra sådana här saker. Men det måste jag precis missat då? Nej jag kommer fortsätta vara en jobbig tråkig och dum mamma. Förhoppningsvis förlåter dom mig sen när de är lite äldre och inser att jag var hård för att jag brydde mig. Klart det är skillnad på dagens ungdomar, det är ju vi föräldrar och vuxna som förändrar dom. Jag kommer ta mitt ansvar…

 

 42 kommentarer på inlägget “När liten blir stor…”

 • Veronica

  Jag är också en ”tråkig” och ”besvärlig” morsa!! Men precis som du så tänker jag att han kommer tacka mig senare i livet, om det så ska dröja tills han själv blir förälder. 😉

  2014-01-11 kl 7:31 e m
 • Camilla

  Ja du Madde! Samma här.. Jag tänkte att jag ”aldrig skulle bli den där mamman som inte förstod”, och jo du.. Frågar vi Anton, fattar jag INGET! Kan inte annat än hålla med.. Små barn, små bekymmer. Kämpa på! Jag ligger ju ett par år före er, och tyvärr blir det inte lättare!

  2014-01-11 kl 8:03 e m
 • Ella

  Kan säga såhär, jag är 20 år nu och jag har fattat varför mina föräldrar satte regler. Jag är tacksam för att de inte lät mig göra vad jag ville och inte brydde sig om jag kom hem eller inte.

  Sen att jag var asförbannad och tyckte att de var dumma i huvudet när jag var runt 15.. Nej jag gjorde inte alltid som de sa men är fortfarande glad för att de brydde sig.

  Så till er föräldrar med tonårsbarn – det blir bättre, vi fattar så småningom! 😉

  2014-01-11 kl 8:12 e m
 • Annsen

  Hej. Du gör helt rätt, tror att barn som får göra som de vill är de som får problem senare. Men jag tror också på att inte vara FÖR sträng, för då är risken att de slår bak ut och blir rebeller. Regler är bara, med ömsesidig respekt. Jag har samma problem som du och ingen att prata tonårs problem med, men jag har ett par gånger ringt föräldra linjen och fått jättebra hjälp och stöd. Oftast vet jag svaret men vill bara att någon bekräftar att jag gör rätt. :) Du verkar vara en fantastisk mamma, fortsätt vara som du är och stå på dig! Trevlig helg!

  2014-01-11 kl 8:51 e m
 • Millans Värld

  Jag kan inte hålla med i ”små barn små bekymmer-stora barn stora bekymmer). Har liksom väntat att det ska bli så men än så länge har jag aldrig känt så.
  Jag har två flickor på 19 och 21 år och en grabb som är 14 1/2 år.
  Jag har alltid haft regler, varit en konsekvent mamma och jobbat för att vi ska ha en naturlig och trygg kommunikation med varandra.
  Min äldsta dotter varken dricker, röker eller springer på krogen. Hon tycker inte att det är roligt.
  Min andra dotter kan både dricka ett glas eller fler på fest och så att säga partyröka men det oroar mig inte då hon alltid berättar vad hon gör. Jag litar fullkomligt på henne för hon är totalt öppen mot mig.
  Min son har för tillfället fastnat i dataspelsträsket men även där har jag god kommunikation.
  Kan tillägga att jag är ensamstående sen 5 1/2 år tillbaka.
  Det man bygger upp från barnen föds får man igen med åren, så tror jag…
  Lycka till med sonen!

  2014-01-11 kl 9:31 e m
 • Mormor

  Hej jag håller med dig Madde , man ska vara nyfiken och ha koll ja har erfarenhet har tre barn 31 , 25,24 de tackar mig ofta och säger tur mamma att du satte gränser , de är jätte nöjda med detta , mina barn har bra utbildningar lärare , sjukgymnast och elektriker håller med dig Madde

  2014-01-11 kl 9:42 e m
 • nedy

  Roligt för Tuva-Li! :)
  Jag tycker du gör rätt i att sätta gränser. Om inte ni som föräldrar sätter gränser, vilka ska då sätta gränser på dem? Så därför tycker jag att du gör rätt. Visst, för tonåringar är det ju ett helvete kanske, men de kommer troligtvis tacka er en dag. Det spelar egentligen ingen roll hur alla andra gör eller får göra, det är din familj o dina barn och de ska kunna respektera dina gränser, även om de inte gillar dem. Tänk ändå att dagens unga har all teknisk utrustning att hålla kontakten med om de inte får sova över varandra. Jag skulle högst troligt gjort samma sak som du om jag hade haft tonåringar :) Iaf jättebra att du har kontakt med Victors bästa väns mamma, det hjälper nog mycket både för er föräldrar och tonåringarna :)

  2014-01-11 kl 9:43 e m
 • Ulrika

  Själv flyttade jag hemifrån när jag var 16, började gymnasiet på annan ort. Träffade min blivande man där samma år så jag kan väl inte riktigt hålla med om att han är för ung. Bjud hem henne till er istället om du vill ha koll?

  2014-01-11 kl 9:51 e m
 • Carina

  Jag låter 15åringen sova hos killen och han här. Tycker det är hundra gånger bättre än att dom sitter på en ungdomsgård eller parkbänk i stan å hånglar. Åsså har vi föräldrar koll på dem när dom är hemma.
  Gäller även med kompisar. Spelar mig ingen roll om det sover över fem-sex ungdomar här, för då driver dem inte på stan. Det är min filosofi.
  Har även upptäck att när en del i vår tjejs umgängeskrets har trubbel så kommer dom gärna hit hela gänget å sitter runt köksbordet å pratar med mig om detta. Så vi har fått fullt förtroende av hela umgängeskretsen.

  Tycker det låter hemskt som en skrev tidigare att det inte gör något om barnet röker och dricker för hon är ärlig… om hon snattar, stjäl, knarkar och kommer hem å är ärlig om det också, är det också okej då, eller?

  2014-01-11 kl 10:26 e m
 • Karro

  Gränser i all ära, men var smart och akta dig för att han inte säger sanningen det är värre.

  Han kommer börja säga att han sover över hos kompisar när han i själva verket sover hos tjejen… Det gör de hela bunten. Har jobbat på ungdomsgård för äldre ungdomar i många år…

  Så länge han är trygg och ärlig, inte gör dumheter och du vet var han finns … Släpp taget, du vill väl att han bor kvar?

  Se till att han är hemma hos er annars…

  Du vet såklart bäst vad din son behöver…

  2014-01-11 kl 11:10 e m
 • Jessica

  Jag har två pojkar som e 2 och 4 å jag våndas redan över tonåren:O

  2014-01-11 kl 11:30 e m
 • anna_panna

  kära madde! har du sagt upp dig från boendet du jobbade på? tycker du verkar såå underbar <3 längtar tills mina barn kommer <3

  2014-01-12 kl 12:23 f m
 • Charlotta

  Hej!
  Min lillasyster på 15-år får inte heller sova hos killen för mamma utan hon måste också åka hem på kvällen, varenda gång blir det tjafs och ”krig” så, du är inte ensam:) du verkar vara en fantastisk mamma så keep up the good work!

  2014-01-12 kl 7:37 f m
 • Gunilla

  Min dotter var 15 när hon träffade sin första kille. De bodde 20 mil från varandra och åkte till varandra ibland o sov över. Vi har alltid varit öppna o pratat om allt o hon skaffade p medel. De var tillsammans några år o idag är hon vuxen o nybliven mamma.

  2014-01-12 kl 9:28 f m
 • Ida

  Kan inte du berätta hur du upplevde att det var att få barn som 15-åring?

  2014-01-12 kl 11:56 f m
 • ina

  Ja du Madde att vara mamma är inte lätt, men du har ju 8 barn så du kan ju mycket.Att bli mamma vid så unga år är aldrig bra men du tycks ha klarat det bra.Ingen kan allt.En del klarar inte av ett barn.Tonårigen växer till sig och blir klokare en dag och tackar dig .Så brukar det vara.Må så bra.kram.

  2014-01-12 kl 12:41 e m
 • Ellinor

  Håller med någon ovan, det är väl bättre att han sover hos henne än att de drar runt på stan? Sex lär de ju ha ändå, bättre då att prata om det istället för att förbjuda?

  Eller handlar det om att hon bor i en helt annan stad och att det är det som inte känns tryggt? Hon kanske kan få sova hos er då? Prata med hennes föräldrar och försök lösa det!

  Och dagens ungdom är inte ”värre” än vad gamla tiders ungdomar var. Det finns undersökningar på t.ex. minskad alkoholkonsumtion. Men man får väl bara ett annat perspektiv som förälder.

  2014-01-12 kl 1:35 e m
 • Felicia

  Vad skönt att inskolningen går bra för Tuva-Li :) hon kommer älska dagis och leka med andra barn också 😀

  Angående din son som har träffat en tjej så även om ni tycker helt olika så kommer han en vacker dag tacka dig, jag lovar dig! jag har precis fyllt 18 och mamma & jag hade våra perioder så vi bråkade o jag fick inte göra de saker som jag ville men idag tackar jag henne för det :) jag tycker det är bra att du har kontakt med sonens kompis mamma det har även min mamma med min bästa kompis mamma.

  2014-01-12 kl 5:09 e m
 • Madeleine

  Stå på dig!! Om ett tag fattar han att det inte ens är lönt att fråga;)
  Har en son på 16 som också varit inne i den fasen…
  Nu har han ”en mer ihållande” relation men frågar inte ens. Han vet vad som gäller! När han är 18 bestämmer han själv men tills dess gäller mina regler. Man ska komma ihåg också tycker jag att med friheter kommer också ansvar och de kan känna sig pressade till ”saker” som de inte är mogna för. Om man som förälder går in och styr över vissa bitar kan de luta sig tillbaka på att de inte får. Sen kan de svära, matvägra, sura å gapa bäst dom vill men det känns ibland som att det bara är ett ”spel för gallerierna”. För att de ”måste” protestera liksom. Att vara förälder är ibland detsamma som att framstå som en häxa, men inte desto mindre är det för deras bästa! Du är inte ensam!!! Kram från en annan hyfsat ung morsa… med samma namn!;)

  2014-01-12 kl 9:51 e m
 • anonym

  Vad hände mellan dig och micke?

  2014-01-12 kl 10:52 e m
 • Annapanna

  Programmet fam annorlunda fick väl Viktor moppe? Då fyllde han 15 år? Då borde han i år fylla 17? Förmodligen ligger ditt eget lös släppra liv till grund…du ska försöka vara präktig och duktig ung mamma..3 ungar och inte pappa till nån vid ung ålder…Du tjafsa med Viktor tidigare att han inte skulle ha sitt liv vid dator…nu tjafsar du om annat??? Det slutar kanske med att du jagar bort han helt och att han flyttar för lugn och ro!! Vilket han säkert får hos sin fästmös familj….Du var i programmet allt annat än en konaekvent mamma…skilsmässa med en man som fortfarande bor där mycke? Sjukdommar. Allt läggs ut på din blogg och alla ska ta del….stackars ungar!!!! En morsa som bir med en kamera och älskar sig bäst själv…inte arbetar….dina ‘ polare’ till bligg fans borde gå kurs i barn vård….nyfikna och noll IQ….väx upp! Madde…innan barnen bäljer birt ditt EGO

  2014-01-13 kl 4:07 f m
 • ina

  Annapanna det är du som är störd !!! Du är ju sjuk. Sök hjälp. Man kan gå hjälp om det hjälper på dig är ju inte säkert. Så jävla elak dom du är finns inte.

  2014-01-13 kl 8:34 f m
 • Inger

  Madde vilken idiot som skriver.Man undrar hur det står till där.Men vi bryr oss inte. Du är bra och bra mamma.Kram från oss♡

  2014-01-13 kl 8:42 f m
 • lisa

  Ja du Madde vad säger man.Hon skriver om dig som om hon finns i din närhet skumt. Jag tycker du ska anmäla henne då tar dom reda på vem hon är för hon ska inte skriva som hon gör här.Gör det.Kram.(hon är sjuk) alla förstår det här.

  2014-01-13 kl 8:50 f m
 • Lisa

  Håller med dig Madde, små barn små bekymmer (som tex. En borttappad vante på förskolan;)) , stora barn stora bekymmer, ibland gäller det att ha perspektiv på saker och ting. Tror att man som förälder gör rätt i att hålla på sina regler, känns det inte rätt att barnet sover över, så håll i den regeln, barnet blir argt, tycker just då att man är världens elakaste förälder, men det hör till. Sedan tror jag det är viktigt att prata och diskutera med sin partner, så man är på samma våglängd.

  En sak som jag gjorde när en av mina tonåringar ville sova över hos sin flickvän, och jag tyckte han var för ung, vi skjutsade dit honom, och följde med och presenterade oss för hennes föräldrar, vi var öppna och tog upp det som vi ansåg vara ett problem, med att sova över…..och vilken lättnad, de hade precis samma tankar, och det hela resulterade i att vi kom överens om att de inte skulle sova över hos varandra. Nu är de gifta och har två barn…..så tillslut sov de ju över hos varandra, men de var då närmare 18 år, och hade varit tillsammans länge. Det fungerade för oss, men alla situationer är ju olika.

  Lycka till Madde, och kämpa på, du kommer aldrig ångra att du bryr dig och försöker!!! Sedan blir det fel ibland och rätt ibland, fungerar ibland och ibland inte, MEN du har ivarjefall försökt.

  2014-01-13 kl 9:39 f m
 • Annapanna

  Anmäla?! För vad? En åsikt som skrivs på en blogg…det är dina egna ird där andra har olika uppfattning….Jo! Det finns dem som har god inblick och kanske inte lojala vänner……vore roligt höra vad som skrevs fel!!!! Skriv gärna…du som skriver jag är sjuk?! Borde inte kpmentera alls då du inte sjäkv har förmåga bete dig friskt…kanske borde vi en dag ta en fika och se över mutt sjukdomstillstånd…som du vet!! Det är inga problem för mig.jag står för min åsikt oavsett bligh eller öga för öga…gör du???? Kan inte rå för att jag inte följer stormen där dem flesta skriver lika…sorry……tack att ni inte tar åt er…men trots komentar…..friskt betende!!! Ha bra kväll

  2014-01-13 kl 6:52 e m
 • Madeleine

  Annapanna! Lär dig stava för f**n!!!

  2014-01-13 kl 6:57 e m
 • Annapanna

  Det är ändå härligt när föräldrar med icke facit hand..vet mest och bäst:) tiden har många erbjudanden…när Freja blir tonåring har 6 barn passerat och kött på benen…..ursäkta slarv skriv….mbskriv är icke min grej och smått:)

  2014-01-13 kl 6:58 e m
 • Annapanna

  Läs andra kända bloggar…..där läggs privat liv inte ut som Maddes blogg…hon gör bort sin son inför polare m.m…..pinsamt!!! Vuktors tjejs föräldrar har säkert inte missat Madde:( privat är privat oxh ibget som läggs ut till allmänhet….En mamma bör ta det med Viktir och inte bloggens nyfikna….det är alkt annat än moget betende…Madde har väl vänner o mb? Titta på Lailas blogg som aldrig lagt yt ansikte på deras lilla son….dem har respekt till sina barn…vad ger föräldrar rätt att tid.otid lägga ut sina minderåriga barn på nätet?! Borde blu lag om den saken…barn kan må dåligt i äldre ålder och.mobbade

  2014-01-13 kl 7:07 e m
 • Ida

  Annapanna, vad är din grej då? Att vara elak? Du skriver ju så illa så man knappt förstår vad du menar. Nej du verkar inte må så bra.

  2014-01-13 kl 7:10 e m
 • lisa

  Ja Annapanna vi borde träffas säg bara till var och när. Det skulle vara så trevligt och se dig.Meddela mig här.

  2014-01-13 kl 8:46 e m
 • Annapanna

  Madeline! Ber så hemskt mycke om ursäkt att jag har diagnos ADHD….Jag hoppas dina barn en dag inte får detsamma…det blir inte lätt med en sådan moder….det bevisar IQ hos vissa med livet på en blogg:) Att skriva i ett land som vårt där du borde vara påläst om diagnoser eller invandrare med dålig svenska.säger väldigt mycke om dig ..skriver dessutom dagligen där andra klarar lösa…kanske borde du söka för dyslexi….

  2014-01-14 kl 2:02 f m
 • Annapanna

  Sthlms central…låter väl super….

  2014-01-14 kl 2:04 f m
 • Annapanna

  Ida! Då tycker jag synd om dig…då är jag glad att betydligt högre nivå än bloggar…klarar läsa….jätte glad…rakhet är inte elajt…utan vaf jag uppskattar själv med livet…jag spånar in ibland.inte tid sitta här jämt och se barns liv läggas ut till allmänheten….nej! Något vuxna borde fundera över…ni, reagerar inte över bilder på barnen nakna i somras heller! Suck……natti…snart gym dax

  2014-01-14 kl 2:12 f m
 • Annapanna

  Gott råd!! Föregå med gott exempel…när ni anser mina inlägg felaktiga…..ingen normal ger ris och risar själv:))) det vore dumt….hihi

  2014-01-14 kl 2:17 f m
 • Ida

  Annapanna, varför läser du den här bloggen när du bara tycks hitta fel på allting? Jag tycker synd om dig som måste hålla på sådär. Jag har aldrig sagt att det är elakt att vara rak och ärlig men det du håller på med är något helt annat. Men snälla lär dig stava ordentligt.

  2014-01-14 kl 5:24 f m
 • Maria

  Jag är väl den som brukar tycka mycket om Madde och lämna mycket kritik- men Annapanna du framstår som lätt manisk och verkar inte må bra…

  2014-01-14 kl 7:34 f m
 • Anna

  Man börjar ju nästan skämmas över sitt namn när man läser annapannas kommentarer! Verkligen illa!

  2014-01-15 kl 1:57 e m
 • Julia

  Brukar tycka om madde men nu när man tänker efter så har annapanna så rätt. Och ni som orkar tjata om stavningen, kanske ni lägger av?

  2014-01-15 kl 4:38 e m
 • Kärringen i Skogen

  Jag har inte läst en enda kommentar från nån annan om det här inlägget. Men du, hur gammal är äldste sonen nu.. 16 ?
  Om han har en flickvän i en annan stad så är det bästa du gör att kontakta hennes föräldrar. Kanske lär man inte känna varandra på så sätt och det behövs inte heller. Men du får reda på OM de vet att de är tillsammans och så pratar ni fram en lösning och LÅTER dem övernatta hos varann om så är möjligt. Ni gör upp att ni har kontakt inför varje övernattning/aktivitet de unga två ska göra. Det går säkert bra. (sen kan jag nog LITEgrann tycka att du ska ta det med gossen, inte på bloggen, han fixar nog att ligga över, eller vice verca bara ni föräldrar är medvetna OCH överens.Men du måste stämma av med tjejens föräldrar, så det inte är nåt annat ”bus” på gång) Lycka till. :)

  2014-01-15 kl 7:10 e m
 • Linnea

  Hej!
  Jag fick sova tillsammans med min första pojkvän när jag vad 15 trots att vi var tillsammans innan det. De som stör mig är att
  Om jag hade sovit hos en tjejkompis hade det inte vart några problem även fast hon borde i en annan stad. Typ ”äh det är lugnt, hon sover ändå hos en tjejkompis” men så fort jag ville sova tillsammans med dåvarande pojkvännen fick jag inte det. Fattar inte logiken där riktigt. Har det med sex att göra så ska mina och andras föräldrar veta att det löser man ändå även fast man inte sover ihop 😉 hade du tyckt att det var okej om han sov hos en killkompis men inte hos en tjej så borde du tänka om.

  2014-01-19 kl 1:06 f m
 • anna

  Jag måste bara fråga vad du är rädd ska hända när han sover där? Vill dem ha sex så kan dem ha det på dagarna oxå 😉 prata om säkert sex då istället. Får han sova hos sina kompisar så borde han få sova hos henne. Prata med hennes mamma eller pappa och kolla vad som är okej med dem :)

  2014-01-19 kl 9:00 f m

Kommentera