Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Kan man ta ett glas vin när barnen är vakna?

2013-10-28 @ 23:49

När jag var liten kan jag aldrig minnas att min mamma drack något. Pappa kunde däremot på lördagkvällen dricka något som jag vet att jag absolut inte fick smaka. Jag visste ju inte då vad det var för något, bara att det var förbjudet. Nu när jag är äldre kan jag konstatera att jag inte mått dåligt över det pappa drack på lördagkvällarna, och vad jag fått veta så kunde även mamma ta något glas vin någon gång även om det hände ytterst sällan.

Såklart man kan ta ett glas vin till maten när barnen är vakna. Absolut! Så länge man inte ammar så ser jag ingen större anledning till att man inte skulle kunna göra det. Man får såklart dricka med omsorg, men det är för mig en självklarhet när man har barn i sin omgivning. Och är man bortbjuden eller ska ha med sig barnen på fest så kan man ju komma överens om att den ena av föräldrarna inte dricker alkohol om den andra verkligen måste.

Nu finns det säkert de som höjer ögonbrynen och tycker att det här är rent förjävligt, säkert av olika anledningar. Kanske växte någon upp med någon som hade alkoholproblem eller något annat? Jag vet hur det är också, jag har sett den sidan med. Och det fick mig också att välja bort alkohol många gånger under min tonårsperiod. Jag hatade alkohol under en period i mitt liv. Utan att gå in närmare på varför så har jag idag förståelse varför denna person valde att dricka. Jag fattade inte då, men nu gör det. Och har förlåtit det. Man att de någon dricka ”bara” någon öl flera gånger i veckan är inte okej för mig, då finns det ett problem!

Något som jag aldrig kommer att göra är att köpa ut till mina barn. Aldrig! Jag vet att en del föräldrar resonerar att ”ja men det är bättre om vi köper det dom ska dricka så vet vi ju i alla fall vad de får i sig”. Där håller jag inte med, för vem säger att det slutar där?

Victor tog i somras sin första fylla, han var pruttfull. Han och polarna skulle ta tåget till Linköping för att gå festival. Jag anade oråd redan innan och frågade grabbarna om de skulle dricka. ”Njaa hahaha ehh näää skulle vi?” Ja det trodde jag allt minsann! Victor är sen i sin alkoholdebut om jag ska jämföra med hans kompisar, men någon gång skulle det väl ske och det gjorde det! Jag ringde till honom på kvällen men hans batteri i mobilen hade givetvis dött. Blev orolig och ringde upp hans bästa kompis. ”Hej det är Madde vad gör ni?” I bakrunden hör jag hur Victor skrattar och pratar väldigt glatt. ”Nää alltså vi gör inget, vi hänger med några brudar allt är lugnt” Jag ändrade tonfall och frågade bestämt om de drack? ”Näää det är lugnt” Men jag gav mig inte, utan blev ännu mera allvarlig i min ton och hotade med att jag skulle sätta mig i bilen och släpa hem allihop om han inte berättade. ”Jaa men okej Madde vi kan inte ljuga för dig, vi har tagit några öl, eller Victor har tagit mest” Jag hörde på hans kompis att han förstod att jag menade allvar. Jag förmanade honom att de inte fick dricka något mer överhuvudtaget och han skulle smsa mig varje halvtimma till de kom hem. Och de gjorde han, varje halvtimma fick jag ett sms och i bussen på väg hem från Linköping ringde han. På morgonen berättade Victor att han tagit en flaska Jäger från Micke, han berättade också att han spytt och mådde väldigt dåligt. Han hade jätte dåligt samvete för att han hade tagit flaskan och bad om ursäkt. ”Fast mamma jag gillade inte att dricka jag lägger ner det” Det var likadant när han fick för sig att han skulle börja snusa. Han kom hem en dag efter skolan och visade glatt upp sin dosa. ”vafan!?” Jaa jag blev jätte arg! Men han skulle bara prova, alla de andra grabbarna snusar ju. Han gjorde två försök, sen mådde han dåligt och bestämde sig för att han inte skulle börja snusa. Skönt!

Jag tror att oavsett hur man som förälder väljer sitt förhållande till alkohol så kommer våra barn någon gång vilja att prova. Det hör till liksom. Det viktiga är man kan ha en öppen dialog med varandra hemma. Jag är otroligt glad över att Victor ändå känner att han kan vara så öppen och berätta saker för oss. Och även Victors kompisar, de vet att de alltid kan ringa oss oavsett tid på dygnet.

image
image

Min fina Victor ♥

Jag är lite ledsen för ikvällvar jag inbjuden till Rosa Bandet Galan eller som det numera heter ”Tillsammans mot cancer” Jag hade verkligen sett framemot det. Jag ville vara med och hedra alla som kämpar därute mot skiten. Kämpat för att samla in in pengar till cancerfonden, gjort det jag skulle kunna för att hjälp till. Jag ville åka för min pappas skull, för att han är en av alla som förlorat kampen. Men jag var där i tanken och jag gör allt jag kan ändå.

FUCK CANCER!

image

 

 

 14 kommentarer på inlägget “Kan man ta ett glas vin när barnen är vakna?”

 • Maria

  Jag växte upp med en alkoholiserad pappa och jag minns mycket väl känslan i magen varje gång han öppnade en flaska, alla jular som man gick runt och väntade på katastrofen. Därför har jag valt att inte dricka en droppe när mina barn är med, jag dricker nästan aldrig över huvud taget. Men det är mitt val och jag kommer inte med några pekpinnar över hur andra gör. MEN jag tror att alla barn känner av att deras föräldrar förändras av alkoholen och att det inte är till det bättre, hur lite man än dricker…
  Tycker det är toppen att dina barn inte är rädda för att prata med dig när de t.ex har druckit för mycket, jag vet att det kommer att hända med mina fyra småttingar så småningom också, det viktigaste är väl att de känner att de ALLTID kan ringa och inte blir liggande i en snödriva någonstans…

  2013-10-29 kl 6:37 f m
 • Felicia

  Både min mamma & pappa kan ha tagit ett glas vin eller något annat när jag har varit vaken på lördagkvällen. Jag är snart 18:år och har inte smakat en droppe alkohol i hela mitt liv, jag ser ingen anledning med det och jag funderar på om jag ens kommer börja dricka när man kan ha så roligt ändå? mamma & pappa har alltid sagt om den dagen nu kommer så visst dem skulle bli ledsna på mig men huvudsaken är att jag eller någon ringer och dem får hem mig så jag inte blir liggandes i en snödriva. Det är min åsikt! Tycker det är toppen att dina barn inte är rädda för att prata med dig om de har druckit! det har alltid min mamma sagt också att jag kan prata med ALLT med henne och alltid ringe henne när som helst på dygnet.

  2013-10-29 kl 10:27 f m
 • Frida

  När jag växte upp såg jag aldrig skymten av alkohol förutom folköl, mina föräldrar drack nästan aldrig, inte heller mina mor och far föräldrar, jag visste dock att min morfar var alkoholist men han drack aldrig inför oss barn.
  Detta med att ha vuxit upp utan att dom druckit en droppe kan nog. ha en stor del i att jag idag inte är ett dugg intresserad av att prova, har aldrig druckit en droppe och inte heller rökt. Jag ser ingen anledning att man ska dricka framför barn men det är bara jag :)

  2013-10-29 kl 11:43 f m
 • Malin

  Visst, ett glas till maten på en lördagskväll, det tycker jag är helt okej. Men jag skulle INTE kunna ta en droppe alkohol när mina barn är med. Jag känner själv förändringarna i kroppen efter ETT enda glas vin, hur mycket märker inte barnen då? när jag själv märker det så tydligt och så fort? nu är mina 3 så små, äldsta är bara 4,5år, och då förstår de ju inte ens heller. När man är tonåring så förstår man ju lite mer att alkohol påverkar en så att man kan bete sig knasigt. Men ett litet barn förstår inte och kan uppleva det väldigt annorlunda mot en tonåring – därav anser jag att de INTE ska behöva utsättas för det.
  Jag har fått ta enormt mycket skit för att jag INTE tillåter onykterhet kring mina små barn. ;Man blir lite utanför på ett visst vis.. ingen rättar sig efter oss och tar hänsyn till barnen, inte ens nära släktingar.. tyvärr! :/

  men men jag tar hellre det än att mina barn ska uppleva sina nära och kära som obehagliga och läskiga och konstiga, utan att förstå varför….

  alla tycker ju som sagt olika. :)
  /M

  2013-10-29 kl 11:54 f m
 • Ida

  Jag tycker att det är upp till var och en att själv avgöra om det är okej eller inte att dricka när barnen är närvarande. Men jag tror det är viktigt att kunna prata öppet med sina barn om alkohol. Jag skulle själv aldrig köpa ut alkohol åt mina barn, tycker det är helt fel. Det finns ju alltid en baksida av det hela.

  2013-10-29 kl 4:20 e m
 • Johanna

  Jag tycker sunt förnuft är det bästa, som vanligt. När jag var liten drack mina föräldrar en öl eller ett glas vin till fredagsmiddagen, och när vi hade gäster eller var bortbjudna så drack de också alkohol, kanske några snapsar efter vinet. Dock aldrig så att de blev berusade, men några glas under kvällens gång. Jag upplevde det aldrig som obehagligt, men hade de blivit märkbart berusade så hade jag säkert gjort det.

  Mina föräldrar köpte heller aldrig sprit till mig, men jag har fått smaka en liten klunk från deras glas där hemma. Kort sagt ett avslappnat, odramatiskt förhållningssätt till alkohol.
  Jag tror att detta har lett till att jag själv har ett bra förhållande till alkohol idag, jag kan ta ett glas vin eller två till maten men jag dricker mig aldrig berusad.

  2013-10-29 kl 6:01 e m
 • majamyra | tired parents and happy kids lives here

  Det är precis som du säger viktigt att vara öppna mot varandra. Jag tror inte på att varken förbjuda eller bjuda. En dag provar dem, eller inte. Förhoppningsvis känner dem, precis som med din son, att det inte var något för dem.
  Viktigit också att ha en sund syn på alkohol, det kan räcka med ett glas vin till den goda maten eller vad som, att inte söka efter ruset.

  /Lisa

  2013-10-29 kl 6:16 e m
 • E

  Håller inte med dig att ”det hör till” att alla provar alkohol någon gång. Jag är 30 år och har aldrig känt nåt behov att prova. Mina föräldrar har aldrig druckit mer än lättöl på sin höjd och det har inte varit ofta. Jag tror att de flesta barn i längden får ungefär samma förhållningssätt till alkohol som deras föräldrar har.

  2013-10-29 kl 7:53 e m
 • Ann-Louise

  Helt klart ett av dina bästa inlägg, rakt och ärligt ! / Ann-Louise

  2013-10-29 kl 11:16 e m
 • Johanna H

  Vi har vin till maten på fredag eller lördag. Vi tycker om att testa nya viner och älskar matlagning. Barnen är med, de gillar nog efterrätterna mest :)
  Hoppas att vi får det som ni, vill också att mina barn ska våga berätta om det är något. Vi har små barn ännu men jag tror nog det kommer den dagen när de vill testa alkohol. Hoppas det går bra.

  2013-10-30 kl 8:29 f m
 • Frida

  ”Det hör till lixom” det uttrycket tycker jag är så himla dumt!
  Jag är snart 18 och har inte smakat en droppe och kommer troligtvis inte börja dricka heller oavsett om det är till vardag eller fest.
  Och kommer heller inte ha alkohol hemma så att barnen kan sno som nu Victor hade gjort. Det här är bara min åsikt men jag blir lite arg när folk säger ”det hör till” ”nån gång kommer det” ”alla gör så” för så är set faktiskt inte. Inget illa menat var bara tvungen att skriva det.

  Det är förövrigt jätte bra att Victor Kunde prata om det och erkänna, så hoppas jag at Mina barn också kan göra i framtiden

  2013-10-30 kl 1:06 e m
 • sofie

  Jag tycker precis som Malin. Jag har valt att inte dricka när jag är med mina barn.
  Mina föräldrar dricker inte så det var egentligen först när jag träffade min sambo som drickandet blev ”vardag”.
  Jag avskyr hur de blir när de dricker och jag hatar lukten av alkohol och jag märker på mina barn att de tycker det är konstigt när farfar/faster mfl blir fulla och kramiga och glada mm.
  Sedan vill jag vara nykter och kunna köra ifall något skulle hända barnen.

  2013-10-30 kl 8:42 e m
 • nedy

  Att läsa det här inlägget gjorde mig glad, jag tycker att ni verkar vara så öppna mot varandra vad gäller såna här ”samhällsfrågor”. Och jag tror att både Victor och hans kompisar känner sig trygga att kunna komma till er för att prata eller bara vara öppna, vilket måste vara en trygg känsla för dem nu när de är i tonåren.
  Det är nog inte alltid lätt att hantera såna här frågor med tonåringar, men litar man på varandra och är öppna så går det nog, det har du och din bevisat ju :)

  2013-10-30 kl 11:01 e m
 • Johanna

  Jag tror faktist inte alla här är ärliga. Vad jag har erfarenhet av så är det INGEN som spottar i glaset när det serveras alkohol. Vi har blivit bjudna och bjudit alla från dagis föräldrar, grannar, klassföräldrar osv. Alla tackar ja till ett glas vin eller två trots att barnen är med. Nu bor vi utomlands och det är inget konstigt att ta ett glad vin till maten lite när som. Skillnaden är att här i USA där vi bor så ser man aldrig några berusade personer ute på restauranger och gator. Jag tror att svenskar rent allmänt har svårt att hantera alkohol och det är vi ju kända för utomlands och på alla turistorter.

  2013-11-01 kl 1:19 f m

Kommentera