Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Kreaturen är viktigare än barnen!?

2013-12-11 @ 23:03

Idag kan man läsa om att skolverket tar bort rekommendationer att förskolans barngrupper inte ska vara fler än 15 barn, Varför? Jo för att rekommendationen ändå inte följs! Välfärden kan inte byggas på tomma löften, omsorg kostar och jag är villig att betala för den! Mina barn är mitt allt och jag vet att alla  föräldrar känner som jag. Det här måste lyftas och prioriteras politiskt.

Är det så här skolverket löser sina problem? Då tappar dom mitt förtroende direkt!

Barnen är våran framtid och jag som förälder vill kunna känna mig lugn och trygg när jag lämnar mina barn på förskolan. Det kan knappast vara pedagogiskt med så stora barngrupper. Barnen kan inte heller må bra av för stora grupper och förskollärarna kan inte utföra sitt arbete. Det finns forskning som visar att stora grupper påverkar barnen negativt, barnens utveckling blir negativ. De små barnen behöver en trygg vuxenkontakt och någon de kan knyta an till. Inlärningsförmåga påverkas. Barnen måste bli sedda!

Något intressant är att jordbruksverket regler för hur många kreatur som får vara inom en och samma kvm finns kvar. Det finns alltså regler för hur stort utrymme grisar, får och kossor ska vistas på, men inte våra barn!?

Ja det är helt otroligt. Skolverket – styr och stödjer för en bättre skola my ass!!! Konstigt att det alltid ska behöva hända något innan man gör något åt det. Men jag kommer göra skillnad så gott jag kan! Kan det komma att innebära en anmälan till skolverket varje vecka som kommer jag göra det! Och jag hoppas alla andra föräldrar gör det också, för barnens skull och för våra förskollärares skull!

colin1

colin3

 

Med vänliga hälsningar en besviken och förbannad mamma!18 kommentarer på inlägget “Kreaturen är viktigare än barnen!?”

 • Emma

  Jag är lika förbannad jag.
  Djuren och de i fängelse har det bättre än våra barn på förskolorna. Vi borde alla göra uppror på riktigt

  2013-12-12 kl 1:11 f m
 • Emmelie – Mamma till Ebba och Hugo

  Bra skrivet, det är helt jäkla oförstårligt detta. Vi borde starta någon namnskrivning eller liknande för att iaf visa vårt missnöje!

  2013-12-12 kl 6:10 f m
 • Sonia

  Klokt skrivet!!!!!

  2013-12-12 kl 6:27 f m
 • sanna

  Jag håller med dig Madde. Jag jobbar på förskola och jag kan faktiskt säga att ibland har man inte koll på alla barnen. Det är verkligen hemskt att säga det. många gånger kommer barnen och fråga om man vill spela något med de men då brukar man få säga att nej vi måste vara minst 4-5stycken. Annars bli det förmånga som man inte har koll på. Ibland vill någon att man läser en bok för ett barn. Men samma sak där, nej vi måste vara 4-5stycken. Det är väldigt väldigt sällan man kan vara koncentrerad på bara just 1barn eller 2. Utan man måste hela tiden vara många. Vissa barn behöver kanske lite ensamtid med en vuxen. Slippa slåss om uppmärksamheten….. jag är inte utbildad förskollärare utan endast barnskötare. Men ska jag vara ärlig så har det varit mitt drömjobb sen jag var väldigt liten. Men just nu tvekar jag verkligen på att utbilda mig. :-/

  2013-12-12 kl 7:34 f m
 • Sandra

  Nog för jag håller med dig men om du tror våra djur har så gott om plats kan du ju be om att få kika in i ett hönshus eller svinstall så ser du nog att det handlar om tusentals djur… Dålig jämförelse.

  2013-12-12 kl 7:35 f m
 • Ulle

  Håller med dig Madde bra att du ryter i, arbetar själv på en förskola och känner som du. Det som inte tas upp i sammanhanget är personaltätheten som är väldigt viktig. Vadå max 15 barn i grupperna hur många pedagoger är det i grupperna?? Det varierar nog stort !!
  Hoppas på mer resurser till förskolan så vi kan tillgodose barnens behov.

  2013-12-12 kl 8:01 f m
 • Ditte

  Håller med dig! Det är klart att det ska finnas regler för hur stora barngrupperna är! Men jag funderar lite på vad det kostar att minska grupperna? Hur ska samhället ha råd att ta hand om alla barn? Jag tror inte att det är för skojs skull man har så stora barngrupper som man har utan det har förmodligen med kostnaden att göra. Förskoleplatserna är billiga – föräldrarna betalar bara 8 % av den faktiska kostnaden – resten är subventionerat! Det säger sig självt att det är svårt att få pengarna att räcka!

  2013-12-12 kl 8:24 f m
 • Ida

  Jag har aldrig riktigt gillat detta med förskola, tror inte det är bra på något sätt för riktigt små barn om grupperna är väldigt stora, det är allmänt stressigt och hög ljudnivå. Förstår inte heller hur personalen ska hinna med alla barn om det blir för stora grupper. Visst finns det säkert många fördelar också med förskola men nej jag gillar det inte, kanske möjligtvis när barnen blir lite större.

  2013-12-12 kl 8:38 f m
 • Sportiga mamman

  Hej
  I USA får ej schimpans ungar skiljas åt från deras mamma förrän de är tre år. Innan dess är det skadligt för dem och detta är det lag på. Jag personligen tycker det skulle finnas samma lag i Sverige fast då för människobarn. Sedan när barnen varit hemma med sin mamma / pappa i tre år så ska man ha rättighet att börja dagis i en liten grupp med många pedagoger. Då skulle hela samhället se annorlunda ut är jag helt övertygad om. Till det bättre. Jag håller med dig fram för mer rättigheter för barn.

  2013-12-12 kl 2:20 e m
 • Sara

  Så barngrupper skall få vara hur stora som helst? Det är sjukt. Måste dock få säg att det utrymme som de flesta av våra lantbruksdjur har rätt till för det första är väldigt liten i förhållande till hur många kvadratmeter ett barn har att vistas på i förhållande till sin storlek. Dessutom är det självklart så att lagarna inte heller inom djurhållning efterföljs

  2013-12-12 kl 7:17 e m
 • emelie

  Jag är nyexad fsk och har verkligen sett fram emot att börja jobba. Nu har jag jobbat i tre veckor och det känns inget kul längre. Jobbar med de minsta barnen som behöver mkt tid o omsorg. Vi får inte ta in vikarier för att det ska sparas. Detta gör att vi ofta går en kort. Det känns som att jag bara stressar runt för att hinna med allt. Nu ska vi ev få en anställd till köket så vi slipper disken. Men då får vi även ta in två barn till per avdelning för lösa pengafrågan. Låtdr det vettigt?!

  2013-12-12 kl 9:14 e m
 • malin

  Tack för att du skrev förskolelärare!!

  2013-12-12 kl 11:45 e m
 • djurvän och mamma

  Jag tycker nog inte att man kan jämföra djurhållning med barnomsorg. Djurskyddslagarna behövs och de är ändå inte särskilt generösa mot djuren även om våra svenska djur ändå har det bra mycket bättre än de som bor i andra länder och jag tycker att det är viktigt så vi får bra kött att köpa till våra barn. Gå in på jordbruksverkets sida och läs måttangivelserna för tex ungdjur på spaltbox (betongstavar utan ngt strö på så att avföring och urin trampas ner i en kulvert) så förstår du att de inte precis kan skutta omkring som de vill.
  Jag håller med Ditte här ovan om varför det är så här. Det finns inga pengar. Man prioriterar tyvärr annat än våra barn och gamla.

  2013-12-13 kl 8:10 f m
 • Irriterad mamma

  det där med djuren är en helt annan sak. tycker jag verkligen då jag själv bor på gård och min sambo jobbar här. varför det bara få va ett x antal kreturer på en viss kvm handlar om skaderisken dom kan skada varnadra o då får vi människor dålig mat. det handlar om pengar också. skadar ett djur ett annat djur kan det ej gå till slakt då måste det skjutas o köras iväg med kadaver bilen, vilken man får betala själv. tycker det va en väldigt dålig jämföring då det handlar om två helt olika orsaker. o jag kan säga att djuren går förbannad trångt om dom är likamånga som maxgränsen. så trångt att man tycker det är förjävligt själv..

  men nu till en annan sak. jag håller helt med dig om det här med förskolor. det är förjävligt att dom har tagit bort den lagen. barnen måste känna sig trycka och få den uppmärksamhet dom behöver…

  Men snälla dra aldrig den jämförelsen igen mellan barn och kreatur..

  2013-12-13 kl 2:05 e m
 • Emma

  Woooho Madde!! Nu har du fått tillbaka vårat förtroende igen!! Bra att Uppmärksamma detta!
  / förskollärare

  2013-12-13 kl 6:38 e m
 • Hemmafrun i USA

  Själva grejen är väl att det finns reglerat för boskpsdjur hur många de Max får vara på en viss kvadratmeter ( sedan att detta är för liten plats är en annan sak, det finns ivarjefall nedskrivet en lag om Max antal djur per yta) i förskolan saknas nu detta, vilket i praktiken kan leda till nästan hur många barn som helst….

  Kanske fel att ha allmän förskola från 3 år (alltså gratis för föräldrar 3 h per dag…) samt låta barn till föräldralediga föräldrar gå på förskolan, det finns 1 åringar som går på förskolan när deras pappa eller mamma samtidigt är hemma med föräldrapenning från försäkringskassan…. Detta kostar pengar, samt gör att grupperna måste vara så stora för att få ekonomin att snurra….

  Protestera, skriv anmälningar om att era barn ej får in vikarier vid frånvaro av ordinarie personal, vad grundar chefen det beslutet på, om det ska vara tex. 3,0 tjänst inne på avdelningen, borde ju detta gälla även om ordinarie personal är borta. Stackars barn, och regeringen står frågande vad gäller elevernas dåliga skolresultat, stora barngrupper, stora klasser i skolan, ja inte är det positivt för våra barn! Våran framtid.

  2013-12-14 kl 10:54 e m
 • ina

  Ja jädrar vad bra skrivet. Så är det ju tyvärr. Barn och gamla inte så noga ..man blir så förbannad. Kram.

  2013-12-15 kl 2:08 f m
 • kerstin

  Det var enbart rekommendationer från skolverket. Sen är det upp till stadsdelsnämnden och förskolechefen om rekommendationerna följs eller inte. Vilket de inte gjorst någonstans. Vi har 18 barn på storavdelning på hösten och 19 på våren, småbarnsavdelningarna har 14 hösten och 15 våren. Skolverket borde istälelt sätta max 15 barn som en regel och krav, man får inte överstiga detta. Sen även gå på lokalyta. Så här säger skolverket: siffran 15 stryks som råd istället kräver skolverket att kommuner och förkolechefer tydligare tar ställning till olika faktorer som påverkar hur stora barngrupperna böra vara. kan handla om lärarnas kompetens (jag skulle vilja säga pedagogernas kompetens då det även arbetar barnskötare i förkolorna), sammansättning av barn, lokalstorlek osv. Så det är kommunerna och förkolechefen som tar det slutgiltiga beslutet, de är dem man ska hoppa på. men skolverket borde givitvis tvinga fram siffran max 15 barn och gå på liokalstorlek. För cheferna och kommunen tänker enbart på pengar därför får vi ett barn extra på våren. sen hinne rknappt ett barn slut ainnan det pressas in ett nytt för pengarna skull. men trotts stora barngrupper ser vi det enskilda barnet, de får sina behov uppfyllda, vi ger en bra pedagokisk verksamhet som sätter grunden för ett livslångt lärande.Som pedagog får man trixa så att det fungerar, mindre grupper, man går iväg emd ett barn som kanske just då har behov av det, man tar hjälp från andra avdelningar. Vi följer läroplanen till punkt och pricka även om det ibland är tungt och jobbigt. Men utföra vårt arbete kan vi även om det ibland är väldigt tungt. Sen är det även barnskötare i grupperna inte enbart förkolelärare därför heter alla idag förkolepedagoger. Jag skulle givitvis vilja ha mindre grupper tro inte annat, men det låter lite som att nu kan vi inte genomföra vårt pedagogiska arbete så som du skriver. men det gör vi och kan även om det är otroligt tungt ibland.

  2013-12-15 kl 10:02 f m

Kommentera