Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Vad tycker ni?

2012-02-10 @ 15:19

Pratade häromdagen med Mirka. Av någon anledning så kom vi in på ålder och när man är för gammal för att skaffa barn. När är man för gammal för att skaffa barn? Förr tyckte jag trettio var gammalt, nu är jag själv snart trettio och känner mig inte en dag äldre än tjugofem. Alltså är inte trettio gammalt. Många av mina klasskamrater få sitt första barn nu och det är helt normalt. Men om man närmar sig fyrtio, känns det lika okej då? Vad är riskerna att skaffa barn när man är över fyrtio? Och hur pigg är man som förälder vid femtioårs ålder? Jag dömer ingen, absolut inte. Men jag kan tycka att det är väldigt egoistiskt att skaffa barn allt för sent i livet, och då menar jag sent. Vad tycker ni? När är man för gammal för att bli förälder?60 kommentarer på inlägget “Vad tycker ni?”

 • Maria

  Ja du, när är man för gammal!?
  Jag är 43 år och fick mitt femte barn för snart tre veckor sen.

  En del ska inte ha barn oavsett hur unga/gamla dom är…
  Åldern är ju eg bara en siffra och känner man att man orkar och vill, så tycker jag att det är upp till var o en att avgöra om man vill skaffa barn.
  Men visst kan man tycka att barnen har rätt till ”pigga och allerta” föräldrar och det gör även jag (fortfarande pigg 😉 )

  Så ngnstans borde det ju finnas en övre gräns. Men vem är det som ska bestämma var den åldergränsen ska dras?? :)

  2012-02-10 kl 3:31 e m
 • Malin

  nej jag tycker inte heller att det spelar någon roll – det som spelar någon roll är hur man är som förälder!
  min mamma var 21 när hon fick mig&min tvillingsyster och hon var då rakt inte redo att bli mamma,… men hon fick sista barnet vid 30 o det vart inte riktigt bra då heller …
  vissa är helt enkelt inte menade att ta hand om barn och uppfostra dem, dessvärre!
  så det ligger absolut inte i åldern!:))

  2012-02-10 kl 3:55 e m
 • JENNY

  Jag tycker att man borde vänta yills man är 75 för då är man som messt mogen man har hunnit med allt annat,hihihi nejdå nu skoja jag allt,absolut för tok för gamalt.
  Men svårt det där,jag fick 4 e barnet vid 30 år,nu tycker jag börjar bli för gamal för fler barn,det är mitt tycke

  2012-02-10 kl 3:59 e m
 • Monica

  När man är över 35 ökar riskerna rätt så
  PANG!!Så när man fyllt 40 tycker jag att riskerna ökar så mycket att jag kan anse att man ska tänka lite o att man kanske har blivit för gammal..Sen kan jag ju förstå enskilda fall där människor träffats sent el inte kunnat få barn innan el annan anledning har liiite mer ”rätt” o försöka i den åldern men att bara vänta för man vill el att man redan har lite barn o ändå ska så sent tycker JAG är liite ego faktiskt!!!!Jag väntar vår femma nu o ”den” ska födas närmsta veckorna o jag fyller 35 i sept o där går min gräns iaf…..Mvh Monica

  2012-02-10 kl 4:05 e m
 • Anna

  Det alltid en stor fråga om ålder. Själv blir jag 37 i år och har 5 underbara barn. Fick barn tidigt och sen blev det ett hopp och fick barn igen. Känner lust efter en till och plötsligt börja man tänka att oj är jag för gammal? Men som du skriver många mellan 30 och 35 får sitt första.
  Man får gå efter hur man mår och känner?

  Men jag tycker det grymt när de finns de som är 60+ och skaffar barn. Då ska man väl njuta av kommande barnbarn :-)
  Mina äldsta barn blir 20 och 18 år, snart kanske de skaffar familj 😉
  Hi hi

  Kram

  2012-02-10 kl 4:26 e m
 • Therese

  Jag tycker att naturen ska sätta gränsen – så upp till 45-50 års åldern så länge som de flesta kvinnor är fertila är OK om orken, lusten och längtan att sätta ett barn i första rummet finns där men efter det tycker jag inte att man ska trixa en massa för att få barn. Det ska vara sannolikt att man finns med tills barnet är i 20 års åldern.
  Längtan efter barn försvinner inte bara för att man fyller 35 år och det är inte åldern som avgör om man är en bra förälder.

  2012-02-10 kl 4:47 e m
 • Carro- mamma till L

  jag har alltid tänkt att 30 är gränsen sen blir man för gammal, man är ju ändå uppe i 50års ålder då dem är 20. men absolut för gammal tycker jag är när man är 40.
  Jag menar inget negativt mot dem som skaffar barn sen utan det är så jag ser det.
  Sen är det ett stort plus till dem som skaffar senare o orkar med det.
  Jag vill själv ha mina 3barn innan jag fyller 30 och jag är 25 nu med ett barn.

  2012-02-10 kl 5:02 e m
 • Sandra Jansson

  Man är för gammal när naturen har satt stopp för att man kan få flera bar. Rätt fiffigt 😉

  2012-02-10 kl 5:10 e m
 • Helena..

  åldern spelar roll ur ett perspektiv – sjukdom, ju äldre man blir ju mer ökar risken för sjukdom och på det sättet är det rent statistiskt bättre att vara ung om man nu vill kunna vara med barnen tills de blir stora, man kan bli sjuk som ung med men risken stiger med ökad ålder…

  2012-02-10 kl 5:13 e m
 • elli

  Rätt så roligt att alla kommentarer handlat om hur gammal namman ska vara och när naturen sätter stopp men männen kan ju faktiskt i princip hur länge som helst…. jag tycker inte att åldern har betydelse. det är ju hur man är i kropp och sinne!

  2012-02-10 kl 5:37 e m
 • Anna-Lena- Elias och Liams mamma

  De viktigaste är väl att man orkar vara en engagerad förälder? Ålder är bara en siffra.

  Min mamma var 40 år när hon fick mig. När hon var 50 var hon trött och orkade inte riktigt med. Vilket jag tyckte var otroligt tråkigt. När jag fick barn som 22åring då var hon 62. Hade diabetes och hjärtproblem, hon orkade aldrig passa mina barn eller vara hos oss så länge pga trötthet.
  Nu väntar jag nummer 3 och hon orkar ingenting. De tycker jag är jätte tråkigt.

  Själv tror jag att jag väntar sista barnet för vår del. Sambon är 45 och vill inte var för gammal pappa. Han vill orka med tonårstiden med alla barn.

  Man blir inte äldre än vad man gör sig =) De är upp till var och en

  2012-02-10 kl 5:44 e m
 • Ida

  Jag tycker inte det finns någon ålder när man är för gammal, kanske är det när man inte längre kan bli gravid på naturlig väg. Tänker på att flera av mammorna som medverkat i Familjen Annorlunda fått barn efter 40 årsålder, så jag tycker man ska ta lite hänsyn till det också. För det är ju inte meningen att någon ska känna sig illa till mods pga. andras åsikter. Jag tycker inte det spelar någon roll alls vid vilken man får barn, finns fördommar om både unga föräldrar och de som är lite äldre. Antar att du själv känner till det.

  2012-02-10 kl 6:11 e m
 • Irene

  Måste säga att efter 40 sjuknker chansen till noll att träffa en man. Men skaffa barn efter 50 nej.

  2012-02-10 kl 6:20 e m
 • Elin A

  Jag tycker att 42-43 är det senaste att få barn för både man och kvinna, jag vet att män kan bli pappa ganska sent här i livet men dom ska ju orka med också.
  Jag fylller 36 nu i februari och har 3 barn, den yngsta blir 4 detta året. Här blir det inga fler barn.
  Ha en trevlig helg.

  2012-02-10 kl 6:49 e m
 • Mia

  Jag är 40 år (41 i augusti) och väntar mitt femte barn alldeles i början av mars.

  Jag tänkte precis som du när jag var yngre, men ändrade mig eftersom jag inte tycker åldern är viktig egentligen utan orken är viktigast. Det finns de som är 23 och bara orkar med ett barn och så finns vi som skaffar fler…Det man som äldre blivande mamma bör ha med i tanken är just att risken för missbildningar ökar och att man ska orka med, men i vissa saker har man mer erfarenhet tack vare sin ålder.

  Därför anser inte jag att man ska föra diskussion om när man är för gammal, det måste varje enskild individ få avgöra själv, oavsett vad vi andra tycker… Det kan finnas skäl som gör att man skaffar barn sent i livet såsom att man inte träffat rätt man/kvinna innan.

  2012-02-10 kl 7:30 e m
 • Sharp

  Det är väldigt individuellt det där…jag kan ju tycka att man kanske är för ”gammal” för att få sitt första barn när man är över 40 men det är ju bara vad jag tycker, många får det ju och det funkar ju för dem så…jag fick mitt första barn vid 24 vilket var ganska lagom för mig och fick mitt tredje en månad innan jag fyllde 36 så jag klarade precis den gräns jag satt upp för mig själv: inga fler barn efter 35. Nu blir det inte fler barn, jag var jättenervös under den senaste graviditeten för det var plötsligt så mkt mer komplikationer och man fick ständigt höra att ”med tanke på din ålder” så var det större risker för både det ena och det andra…dessutom så fick jag graviditetsdiabetes och det var ingen lek kan jag säga…Men som med allt annat: man bestämmer faktiskt själv om man är för ung, för gammal osv…vad andra tycker är irrelevant eg.

  2012-02-10 kl 8:14 e m
 • Sandra

  Jag kan tänka att det är lite synd om barnen och barnbarnen sen, man har ju ofta inte samma ork när man är äldre.

  Min son har mormor, morfar, farmor och farfar i 40-årsåldern så de orkar leka och springa omkring.
  I högstadiet hade jag en klasskompis vars föräldrar var lika gamla som min mormor (runt 60) och hon tyckte det var lite tråkigt/jobbigt för de var ju trötta i kroppen och så.

  2012-02-10 kl 8:51 e m
 • fröken J

  Man är väl för gammal när naturen sätter stopp, det blir ju svårare att bli med barn när man är 35+ och efter 45-50 är det definitivt stopp (enligt mitt tycke). Riskerna för att få barn med ex kromosomfel ökar ju i takt med moderns ålder. Är väl också därför man mestadels diskuterar mammans ålder?!
  Håller för övrigt med om att det också beror på var i livet man befinner sig. Träffar man blivande pappan sent i livet eller har svårt att bli gravid så kanske man är lite äldre mamma.

  Innan jag fick barn sa jag att man är för gammal efter 30 men idag har man lite andra persepktiv.
  Jag fick mitt tredje och sista barn när jag var 26, i år blir jag 30 och jag är verkligen inte sugen på fler bebisar i nuläget. Jag har istället fixat klart min högskoleutbildning, fått jobb och längtar efter att barnen ska bli lite mer självständiga 😉

  2012-02-10 kl 9:00 e m
 • fröken J

  Kan också tillägga att det där med åldern på mor och farföräldrar är verkligen inte ”allt”, Min mamma var 42 när hon blev mormor och pappa 44 när han blev morfar. Mamma hade själv fullt upp med småbarn och pappa mitt i yrkeslivet =ingen tid för mina barn dvs deras barnbarn. Då har barnen haft mer glädje av sin gamla farmor som bara hade sig själv och sitt jobb och har mer lust och glädje att ta till sig sina barnbarn!

  2012-02-10 kl 9:04 e m
 • Johanna

  När kroppen sätter stopp är det i mitt tycke fel att mixa å trixa i provrör å grejer. Vet en kvinna en bra bit över 40 som satt in ett donerar befruktat ägg för att till varje pris skaffa barn. Det känns bara fel i mitt tycke..

  2012-02-10 kl 9:49 e m
 • Johanna

  Jag menar alltså när kroppen sättet stopp pga ålder. Annars tycker jag det är underbart att det finns hjälp för dem som behöver det!

  2012-02-10 kl 9:52 e m
 • Maria Winge

  Hej!
  Jag kände mig gammal när jag fick mitt 4:de och sista barn vid 34 års ålder, kanske mest för jag oroade mig så mycket innan han var född. Att det kan bli fel på barnet för man är gammal…..osv. Men sen även för att han är en sladdis är ju oxå tråkigt för dom har inget gemensamt med varann.

  2012-02-10 kl 10:41 e m
 • familjenaddams

  Jag tycker 35 år, även om man känner sig pigg vid 40 så kanske man inte e så pigg när man är 50 och har fortfarande ett ganska litet barn att hänga med på så att säga!! Min mamma fick 3 barn från 19-29 års ålder sen paus sen fick hon vid 2 vid 36-38 och hon är en HELT annan mamma till dom, hon orkar inte med tempot så som hon orkade med oss 3 andra!! Tyvärr,,,…

  2012-02-10 kl 10:51 e m
 • En annan annorlunda familj!

  Vår familj är också en annorlunda familj i många andras ögon. Vi har stor åldersskillnad. Hela 20 år. Första barnet föddes när min man var 47 år. Det var snart 11 år sedan nu. Vårt yngsta barn är 2 år just nu. Det finns många fördelar med att barnens pappa är äldre. Han har redan gjort sin karriär och har varit hemma otroligt mycket med barnen från start. Både som föräldraledig och vid VAB. Nackdelar finns det många med. Själv tänker jag mest på det här med döden och fasan är att jag går och dör före honom. För man vet ju aldrig. Bara för att man är äldst behöver man ju inte dö först.

  Men folk har så otroligt mycket åsikter om hur andra har det. Själv vill jag ha inställningen att jag hoppas att varje familj är lyckliga så som de har det. Döm inte innan man vet liksom.

  2012-02-10 kl 10:57 e m
 • ia

  Jag tycker att man ska gå helt på hur man känner sig. Finns ju säkert dom som är 40 som inte känner sig som mer än 30 precis som du själv skrev att du inte känner dig som 30 fast du snart är det. Så jag tror att man ska gå rätt individuellt på det. Men sen vet man ju vetenskapligt att det inte är optimalt att få barn vid 40 års ålder varken för barnet eller mamman :)

  2012-02-10 kl 11:33 e m
 • Lovis

  Från 40 och uppåt är det större risk för att barnet får sjukdomar, olika former av utvecklingsstörningar osv!

  2012-02-11 kl 12:42 f m
 • Sofia

  Skulle personligen inte vilja vara över 35 när jag får mitt sista barn, men förstår andra som av olika anledningar väljer att vara äldre. Som andra har sagt så är man för gamml när kroppen inte längre kan få barn. Och behöver man hjälp så tycker jag att gränsen går vid 40 eller max 42 år.

  2012-02-11 kl 9:04 f m
 • Jennie

  Min mamma var 40 när hon fick mig, och pappa var 45. Har aldrig haft några problem med deras ålder då dom är ganska unga av sig :) Har en bror som är 11 år äldre än mig, så jag var inprincip ”ensam-barn” under uppväxten då min bror var såppas mycket äldre. Men mina föräldrar har alltid funnits där för mig och lekt med mig osv. Idag är jag 19 år, blev gravid med mitt första barn vid 16 års ålder och hann fylla 17 innan jag födde min son :) Just i den situationen är mina föräldrar hur glada som helst över att jag ändå fick barn så tidigt, nu kan dom vara dom mor&far föräldrarna dom vill med massa energi kvar! Hade jag tex fått första om 10 år, då hade dom varit 76 och 81, då hade dom nog inte orkat lika mycket som dom gör nu. Är nu gravid med mitt andra barn, och kan inte vara lyckligare över att mina föräldrar faktist får en chans att hinna med och orka 2 barnbarn!
  Tack för en suuuperbra blogg, ni är så fina, hela din familj!!
  Kram från Jennie

  2012-02-11 kl 9:29 f m
 • Ellen

  Låg utbildning, dålig ekonomi och barn i tidig ålder har inte heller visat sig främja hälsan vare sig för barn eller föräldrar.

  2012-02-11 kl 9:55 f m
 • Elin

  Jag kan ju tycka att närmar man sig 40-års åldern kan det ju säga stopp, för om man tänker framåt, tänk att bli pensionär när ens barn nästan precis tagit körkortet? Jag dömmer heller ingen, verkligen inte, men jag tycker att efter 40 så kanske det ska vara slut… Men det är ju upp till var och en, självklart!

  2012-02-11 kl 10:49 f m
 • niko74

  jag tycker att mellan 40- 45 är gammalt . jag är själv 38 o vill ha en till sedan får det vara bra . Fick mitt första när jag var 21 år o mitt anndra när jag 34 år . O det är samma pappa till dom bådda .

  2012-02-11 kl 12:07 e m
 • Sandra

  Jag ser på detta ämne lite annorlunda tror jag. Jag har en sjukdom som heter PCOS och jag kanske inte kan få barn på egen hand utan hjälp av läkare.

  Innan jag visste om sjukdomen så sa jag att 30 var min gräns, men nu har jag ändrat mig, för jag kan inte se mitt liv utan barn och tänker göra allt för att kunna bli mamma en dag, både för min egen skull och för min sambos skull. Jag tror dessutom att jag skulle bli en väldigt bra mamma om jag bara fick chansen.

  Jag vet inte vart min gräns är som det ser ut idag, men jag vill helst inte gå över 40. Jag är 25 år idag så jag har lite tid på mig och hoppas på det bästa =), för om det inte skulle gå vet jag inte vad jag skulle göra och jag är rädd att min sambo skulle lämna mig.

  Så det med ålder är nog som sagt väldigt individuellt, det är upp till var och en och den enskildes förutsättningar.

  Ha en trevlig helg!

  Mvh Sandra från Motala

  2012-02-11 kl 12:51 e m
 • Frida

  Hejsan.
  Jag är snart 22år och har inga barn än.
  Men jag har alltid sagt att jag vill ha minst två barn innan 30,
  Och som det ser ut nu, kan jag tänka mig 4 barn totalt.
  När det gäller hur gammal man är, när man är för gammal för att skaffa barn kan jag tycka runt 45, som kvinna i alla fall. För jag tänker långsiktigt. Självklart vill man se sina barn växa upp och gå ut skola, skaffa familj och allt det där andra.
  Sen och andra sidan kanske jag anser det eftersom jag själv har ”gamla” föräldrar. Mamma hade precis fyllt 38 när hon fick mig och pappa skulle fylla 41. Ni kanske inte tycker det är så gammalt. Men mina föräldrar har alltid 10-20 år äldre än alla andras, Och jag skämdes faktiskt för det när jag gick de sista åren i mellanstadiet och särskillt i högstadiet. Så olyckligt vis ljög jag om mina föräldrars ålder och påstod att de var 10år yngre än var de egentligen var..

  2012-02-11 kl 1:00 e m
 • Anna E

  Min mormors mor var 42 när hon fick min mormor hennes 3 barn . Min mormor var nästan 44 år när hon fick min mamma som har 3 äldre syskon. Min mamma var 41 när hon fick mig och min syster. Min syster ändrade trenden och fick barn vid 18 års ålder. Hennes dotter fyller 11 år imorgon :-) . Själv har jag inga barn ännu men så är jag ju ” bara” 29 än så länge

  2012-02-11 kl 1:30 e m
 • madelein – mamma till sex, tillgångar; Autism – ADHD

  Jag valde att sterilisera mig efter sjätte barnet 39 år gammal. Här gick min gräns men jag känner 45-åringar som är piggare än vad jag är så det är svårt att säga.

  2012-02-11 kl 1:47 e m
 • Magdalena

  Hej!
  Min mamma var 32 år när hon fick mig och då var jag första barnet, pappa var då 43år. Min syster kom när mamma var 38 och pappa 49. För oss har det aldrig varit konstigt med att ha äldre föräldrar än de flesta andra man har gått i skolan med och så. De har varit precis lika bra för det! Idag är jag 20 och min syster 15. Enda nackdelen skulle vara att man är rädd för att mista dem fortare än vad andra är kanske.

  2012-02-11 kl 3:48 e m
 • Johanna

  Ja.. Det där är enormt svårt. Men runt 40-45 så känns det nog som att det är sista rycket som gäller om man vill ha ett barn eller få flera. För man blir ju inte direkt yngre och man vet ju aldrig vad som händer ju mer åren går.. Men det är ju ändå så individuellt. Alla är så olika, hur de lever och aktiverar sig.

  2012-02-11 kl 5:15 e m
 • Anne

  Jag är själv 38 och längtar efter nummer tre. Framtiden och kroppen får avgöra om det är möjligt.

  2012-02-11 kl 6:57 e m
 • Emma11år

  Min mamma var 40 år när hon fick mig. Det tycker jag är dåligt att hon fick mig så sent. Men till och med mamma tycker hon är för gammal men när min storebror föddes var hon ca 35 så ville hon ha ett syskon till han så det blev när hon var 40. Jag kan tycka att vid 40 är ok men jag kan tycka att det är allra sista gången. Det är vad jag tycker men jag vet ju inte hur värken det är att få barn eller att ha en ung mamma men det är vad jag tror
  MVH Emma

  2012-02-11 kl 7:59 e m
 • Ulrika

  Jag har äldre föräldrar och har hela livet tycktatt det varit jobbigt…när jag var liten skämdes jag sedan hade jag en period när jag var rädd att dom skulle dö ifrån mej.Nu har jag tre egna barn och deras morfar och mormor är gamla nu,när min sista dotter kom var mormor 68 år.Jag skulle aldrig utsätta mina barn för sammamsak och har ofta disskusioner med mina vänninor om detta,dom anser att tiderna har förändrats och att alla väljer att göra karriär före osv,och det är ju sant men faktum kvarstår….klimateriet och 10 åriga barn hör inte ihop och man är gammal när man är 75 oavsett om tiderna förändrats…. Mycket oro har det iallafall varit för mej genom åren.

  2012-02-11 kl 8:23 e m
 • Ann

  Jag fick mitt andra barn när jag var 31 och är nu 48 och i klimakteriet. Tror inte det hade varit de ultimata att ha en 5 åring nu. Jag har det jättebra med mina stora barn.

  2012-02-11 kl 9:52 e m
 • Irene

  Ja woody allen är 75 och har småbarn. Världens äldsta svensk israeliska kvinna dog efter hon fått två barn då var hon 68.

  2012-02-11 kl 10:05 e m
 • Annso

  Hej Madde!!!
  När är man för gammal för att skaffa barn?
  En väldigt induviduell fråga. Jag fick mitt första barn vid 21 och nu väntar jag mitt femte och är 31. För gammal tycker jag nog att man är när riskerna för barnets hälsa ökar och när man inte är ung i sinnet och kanske inte orkar med lika mkt som förut.
  Jag tyckte även som dig förut att vid trettio där gick iaf gränsen för då jag inte skulle ha några fler barn men som sagt så står jag här och är 31 och gravid igen………………..har nog några år på mig sen oxå om jag så skulle vilja ha fler. Så länge jag har hälsan och har orken så finns detalltid hopp!!!!

  2012-02-11 kl 10:53 e m
 • Amanda

  Svårt att säga, däremot tycker jag att man måste tänka framåt också. Det kanske går alldeles utmärkt att skaffa barn som 45-åring – men sen då?

  Min morfar dog när han var 73. Tänk då om han hade skaffat barn som 45-åring. Då hade barnet bara varit 28? Det är ganska ungt att förlora sina föräldrar i den åldern. Då kanske man missar att ha mor- eller farföräldrar till sina barn osv.

  Visst kan man aldrig veta vad som händer, men jag tycker ändå att det är något man ska tänka på. Samtidigt tycker jag inte att det är fel att vara över 40 heller.. så jag är kluven. Men över 45 tycker jag nog är ”lite väl” – så det är nog min absolut högsta gräns.

  2012-02-12 kl 10:58 f m
 • Camilla Ahlin

  Det är ungefär som att ställa frågan: Hur många barn ska man max få skaffa sig!! Det är väl lättare att orka/hinna med ett par barn i fyrtiårs åldern än en hel skolklass när man är trettio. Jag fyller 40 i år och fick mitt tredje barn för en månad sedan, mitt första barn fick jag när jag var 21 och mitt andra när jag var 23, måste säga att jag är mycket piggare som ”äldre”,mamma! och du… jag dömer inte heller nån 😎

  2012-02-12 kl 1:17 e m
 • Ammi

  Om man baserar sina beslut på vad som skulle kunna hända, så kanske man inte ska skaffa barn alls? Att sätta åldersgräns är lika befängt som att säga att rökare inte får skaffa barn, de kan ju dö i förtid. Eller att man inte får skaffa för många barn, då riskerna för mamman ökar för varje barn. Att få barn som 19 åring är både kul och spännande och att få barn som 40 åring är lycka och glädje. Inget är bättre eller sämre än det andra, har provat båda. Mina små har dessutom stor glädje av sina vuxna syskon, som kommer att finnas där som en viktig del av familjen OM något skulle hända ”gamla” mamma och pappa. Att vara äldre förälder innebär ofta att ekonomin är bättre, karriären är inte i vägen och man har mer livserfarenhet som inte är helt oviktig. Man är inte tröttare, men att återhämta sig efter en ”hård” natt kan ta lite längre tid. Man kan inte veta hur det känns att vara 10 år äldre, så att sätta en åldersgräns på 30 när man är 20 är bara fånigt. Vi kan heller inte jämföra dagens läge med hur det var på t ex 80-talet. Idag måste man nästan utbilda sig länge för att få jobb, vilket innebär fler ”äldre” föräldrar. Alltså behöver inte barnen skämmas för sina ”gamla” föräldrar då de är i gott sällskap. Vi lever dessutom längre och är friskare än för 20-30 år sedan. Försökte du avråda Mirka från att skaffa fler barn? Både hon och hennes man måste ju enligt ditt resonemang vara överåriga? Enligt mig verkar det som att Mirka och Peter är (trots, eller tack vare åldern) precis så som jag känner mig; lugna, harmoniska, stressar inte och sätter barnen och deras behov först. MEN de kan också sätta gränser och har förmågan/styrkan att ta egna beslut och stå för dem. Det finns ingen garanti att de lever tills de yngsta fått barn, men det finns det inte för dig eller andra yngre föräldrar heller.
  Att sätta åldersgräns för hjälp vid barnlöshet kanske är nödvändigt, men då ska den vara generös. Alla borde få känna lyckan att bli förälder, gammal som ung. Vi som ”kan” få barn är lyckligt lottade och borde unna andra samma glädje.

  2012-02-12 kl 1:47 e m
 • Maggan

  Naturen har satt gränsen,så ser jag det. Jag fick själv min dotter vid fyllda 41 helt på naturlig väg. Jag känner mej absolut inte för gammal,är inte tröttare nu än när jag fick mina söner vid 25 och 34 års ålder. Däremot har jag ett betydligt bättre tålamod nu och är inte alls lika ”jagfixerad” som jag kanske var vid 25. Det finns bra unga mammor och det finns sämre,samma gäller äldre mammor,så då är det alltså inte åldern det hänger på. Läste i en del svar att en del tycker att deras egna föräldrar varit för gamla och nu inte orkar med barnbarnen,detta är också individuellt och inget man kan veta på förhand. Min pappa är 81 år och har god ork och lust att umgås med sina barnbarn. Sen har jag kollegor i 50-årsåldern som knappt träffar sina barnbarn,för de vill göra annat och ägna sin fritid åt sina egna intressen,många jobbar ju fortfarande heltid vid den åldern. Vad gäller mej själv,jag känner inte alls samma behov av att kunna få barnvakt nu,som jag hade när jag var yngre.Är barnen hos nån annan,så är det för att de vill det och inte för att jag ska hitta på en massa.
  Så alltså,min åsikt är att naturen sätter gränsen,inte andra människors åsikter…. Va sjutton,i dagens samhälle ska vi ju tydligen orka jobba till 75,då ska jag väl orka uppvakta min dotter på studenten när jag är 59…?!

  2012-02-12 kl 2:55 e m
 • Tess

  Vänd på det, hur ung får man vara när man skaffar barn, när passar det sig
  14, 15…………?????????????????

  2012-02-12 kl 5:20 e m
 • Elaine

  Svårt att säga någon specifik ålder tycker jag. När jag var i 20-årsåldern hade jag bestämt mig för att inte få barn efter jag fyllt 30, eftersom jag själv ansåg mig gammal då.Men livet tar sina vändningar och vid 33 års ålder fick jag mitt fjärde barn. När jag sedan fick mitt femte barn när jag var 37 så kände jag mig rätt gammal. Det kan förstås ha haft att göra med att mitt äldsta barn då var 15 år. Nu hör till saken att min femma har mycket energi i kroppen och jag hade såklart haft ännu bättre ork om jag fått honom i 20-årsåldern. Så mycket hänger på vilken ork man har själv och livets olika vändningar. Men vill man ha barn finns ingen anledning, tycker jag, att vänta i åratal, för orken blir inte bättre med åren.

  2012-02-12 kl 7:14 e m
 • Sofie

  Att få sitt första när man är 40 år känns rätt gammalt.Men om man redan har barn sen innan o får sitt sista när man är 40 tycker jag inte alls är gammalt.Eller visst det kan ju vara gammalt men inte lika gammal som att få sitt första barn vid den åldern.
  Man är ju kanske inte lika pigg i kroppen heller.

  Kram ♥

  2012-02-13 kl 12:05 e m
 • Millan i skåne

  Jag tycker att gränsen att skaffa barn för en kvinna är när naturen sätter stopp för det. Jag är 46 i år och min son fyller 3 år så jag var 43 när han föddes. Vi gjorde inga Kub, fostervattenprov mm utan naturen fick ha sin gång och vi fick en frisk liten son. Min sambo var 48 när sonen föddes. Det låter kanske gammalt men min sambo är hur pigg som helst och på hälsoundersökningarna på jobbet är han i bra mycket bättre fysisk form än sina kollegor på 25-30 år.

  Men det är klart vi kommer troligtvis inte att finnas lika länge i livet som yngre föräldrar finns till för sina barn.

  2012-02-13 kl 12:33 e m
 • kerstin

  Åldern är bara en siffra, det är kroppen som avgör vad man orkar med. Man kan orka hur mycket som helst som mamma över 40 och hur lite som helst som mamma vid 30. Så någon siffra på när man är för gammal kan man inte ge, utan så länge man orka rmed är man inte för gammal.

  2012-02-13 kl 3:51 e m
 • Martina

  Jag ifrågasätter motivet att skaffa barn sent. Gör man det då för att man gjort allt annat? För att man börjat tappa sin karriär och inser att man behöver nåt nytt ”projekt”? Då kanske man inte ska skaffa barn sent! Om man aktivt valt bort det hela livet till förmån för annat… Men för vissa händer det bara sent i livet! Och då är det väl upp till var och en :) Huvudsaken att barnen kommer till av rätt anledning och är omskötta och älskade :)

  2012-02-13 kl 5:50 e m
 • Lina – Mamma till Anabelle & Alicia

  Jag var 19 år när första dottern föddes och 1,5 år senare kom andra. Jag kan tänka mig ett tredje om några år, kanske när jag är 25-26 år och våra tjejer är lite större. Men senare än så vill jag inte skaffa fler barn. Nu hade jag ju turen att träffa kärleken och möjligheten att skaffa barn tidigt men det är inte alla som har det. Men över 40 år tycker jag inte man bör vara med alla risker som kommer med åldern.

  Lycka till med lillan i magen!

  2012-02-13 kl 10:53 e m
 • Helena

  när jag var yngre sa jag alltid att jag skulle ha barn tidigt, blev gravid första gången när jag var 19 men omständighetena i mitt liv gjorde att jag valde abort. sen blev jag gravid igen vid 25 och födde en pojke ca 2 veckor innan jag fyllde 26 och sen sa jag att jag att jag skulle ha en till innan 30 och ca 1 månad innan 30 års dagen tittade en dotter ut. skulle gärna vilja ha 2 till men som sagt nu går tiden emot mig och jag vill inte heller ” bli för gammal” innan det kommer fler om det blir fler vill säga. så jag antar hur gammal man ska vara är upp till en själv men jag tänker ändå på hur mycket man orkar efter en viss ålder efter så kanske man inte är lika fysiskt pigg som var tidigare.

  2012-02-14 kl 10:14 f m
 • Åsa

  Tycker att åldern spelar mindre roll. Vill man ha en akademisk utbildning tex tar det lite tid. I mitt fall 5,5 år. Var 28 när jag fick barn. Min man är en hel del äldre och har också bra utbildning, gjort karriär, jobbat utomlands. Han är en engagerad pappa som gör allt för och med vår dotter. Betydligt mer än kompisars män som är i min ålder. Då kan jag faktiskt tycka att ha mängder av barn och väldigt tätt är mer egoistiskt. Men alla vet nog vad som passar deras liv och ibland kan man inte styra vem man blir kär i och därmed far till ens barn.

  2012-02-14 kl 8:35 e m
 • Erika

  Hej, jag har själv 10 underbara barn & ska få mitt 11 snart, planerat nästa vecka!;)
  Jag fick mitt första barn vid 19-20 års åldern & nu är jag 32!
  Jag har trillingar, tvillingar osvosv……

  2012-02-16 kl 9:28 e m
 • Felicia

  Min mamma fick mig när hon var 37… Hon fick min bror när hon var 28… Det är inte kul att ha en mamma som är 50, och jag snart är 14… Jag önskar att hon var yngre när hon fick mig… men det har gått skapligt bra endå!
  Ällsklings mamman min! <3

  2012-03-11 kl 12:29 e m
 • Anneli

  Det känner man nog själv om man ska vara ärlig. Att prata om mor och far föräldrar tycket jag är märkligt men det kan ju bero på att min mamma dog 6 år innan jag fick mitt första. Min pappa arbetar för fullt men tar sig ändå tid till att träffa barnen även om det inte är som jag kanske skulle vilja, farfar arbetar oxå och farmor bor 10 mil iväg som tydligen är väldigt långt:)

  2012-04-05 kl 8:04 f m
 • Bettan

  Det är väl ungefär lika egoistiskt att få barn sent i livet som det är att få barn när man själv är en omogen tonåring…

  2012-07-28 kl 9:28 e m

Kommentera