Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:
Add Comment Register
18
januari

Dagens recept – Kött”gryta” med smak av persilja (från 6 mån)

Skrivet av den 18/1/12 - 17:39

Du behöver:

50 g nöt kött (1 lagerblad, 2 vitpeppar korn, 1 vitlök samt 1/2 gul lök)

1 st morot

1/2 fänkål

1 1/2 dl butternut pumpa (1 cm stora bitar)

1 kruka persilja

1/2 äpple

1 dl ärtor

2 tsk tomatpuré

3 msk grädde

1 msk osaltat smör

1-2 msk vatten (från kött koket)

Hur gör jag:

Skär köttet i mindre bitar (wook kött är perfekt), lägg i kastrull med 2 dl vatten, tomatpurén, krossad vitlök, halv gul lök, lagerblad och vitpeppar kornen. Koka på svag värme, under lock, tills köttet är mört. Små bitar, ca 30 min. När köttet är klart, tag ur vitlök, lök, lagerblad och pepparkorn och spara vattnet.

Skär morot , fänkål, pumpa och äpple i små bitar. Ångkoka eller koka på spis i ca 10 minuter. Vid kokning på spis, använd så lite vatten som möjligt.

Blanda samman köttet, morot, äpple, pumpa och ätror i en bunke. Tillsätt persilja,  smör, grädde samt vatten (efter smak). Miixa till önskad konsistens.

Lycka till!

Publicerad i Allmänt | Inga kommentarer


18
januari

Dagens recept – Butternut Kyckling (från 6 mån)

Skrivet av den 18/1/12 - 17:38

Kyckling med butternut pumpa

Du behöver:

1/2 stor kyckling filé

1 lagerplad

1 vitlök

2 vitpepparkorn

2 dl butternut pumpa – skuren i cm stora bitar

Färsk persilja (en kruka)

1 äpple

1 dl majs (ej burkmajs)

3 msk grädde

1 msk osaltat smör

Eventuellt 1 msk vatten

Hur gör jag:

Dela kycklingen i mindre bitar, lägg i kastrull med ca 2 dl vatten. Koka tillsammans med lagerblad, krossad vitlök samt vitpepparkorn. Koka tills kycklingen är klar. När kycklingen är klar så tag ur lagerblad och vitlöken, spara på vattnet.

Ångkokare: Koka butternut pumpan tillsammans med äpplet i 10 min.

Utan ångkokare: Koka pumpan och äpple i lite vatten, ca 10 min.

Blanda samman den färdiga kycklingen, pumpa, äpple och majs i en bunke, tillsätt persilja, grädden, smöret samt ca 1  msk vatten. Mixa till önskad konsistens.

Lycka till,

Publicerad i Allmänt | Inga kommentarer


18
januari

Många smaker.

Skrivet av den 18/1/12 - 17:37

Det är kul och man känner sig onekligen ganska stolt när man märker att maten man lagar till sitt barn ”går hem”, skönt att veta att det är nyttigt och exakt vad som finns i. Lite motgångar är vanligt, det är en stor omställning för det lilla barnet att gå över till fast föda, man får ge det tid! En maträtt som inte ”dög” ena veckan kan vara en hit andra veckan osv. Jag tror att det är bra att introducera olika smaker, mycket smak – genom en mix av diverse ingredienser där grönsaker utgör basen. Detta hjälper på traven för det framtida matvanorna.

Publicerad i Allmänt | Inga kommentarer


18
januari

Dagens recept – Köttfärsås (från 6 månader)

Skrivet av den 18/1/12 - 17:36

Du behöver:

1/2 fänkål

1 morot

Basilika (gärna färsk)

Liten bit purjolök

Vitlök

1 lagerblad

50 g nötfärs

2-3 st vitpepparkorn (Om barnet är 7 månader)

1/2 dl krossade tomater

1 msk osaltat smör

2 msk grädde

Hur gör jag:

Börja med att lägga köttfärsen i en kastrull tillsammans med en krossad vitlök, purjolök och lagerblad (ev, vitpepparkorn. Tillsätt ca 11/2 dl vatten. Låt sjuda under lock i ca 15 min (tills du ser att köttfärsen är klar). När köttet är klart så plocka ur vitlöken, purjolöken samt lagerbladet (även pepparkornen). Spara vattnet.

Skär moroten och fänkålen i små bitar och ångkoka i ca 10 min. Om ni ej har ångkokare så lägg grönsakerna i en kastrull med lite vatten och koka dem mjuka.

Blanda i hop ovan ingridienser i en bunke, tillsätt krossade tomater, basilika, smör och grädde – Mixa noga till önskad konsistens. Späd med lite av kött vattnet om ni vill ha lösare konsistens. I början fick jag göra denna rätt ganska lös då kött gör att maten blir lite mastigare – inta alla barn gillar det i början.

Lycka till!

Publicerad i Allmänt | Inga kommentarer


18
januari

Enkelt, gott och nyttigt.

Skrivet av den 18/1/12 - 17:34

Jag lagar mat till sonen varje söndag, då gör jag som regel tre olika rätter (kött, fisk och kyckling) som jag fryser in i små ”portions” plast byttor. Smidigt! Jag hade svårt att få min son att börja äta, tragglade med diverse burkar från 4 månader, någon sked för att smaka. Ingen hit. Bestämde mig sen för att laga egen mat, jag älskar att laga mat så ”varför inte”. Inget ont om burkar, ingen ”präktig morsa” utan ett genuint intresse för mat! Hoppas mina recept kommer hjälpa dig att antingen komma igång och våga eller bidra med variation och idéer.

Publicerad i Barnmat | Inga kommentarer


18
januari

Hej världen!

Skrivet av den 18/1/12 - 16:55

Välkommen till Blogg. Det här är ditt första inlägg. Redigera eller ta bort det och skriv ett nytt. Börja blogga! Vill du ha hjälp med något i din nya blogg är du välkommen att maila till info@minbebis.com så hjälper vi dig!

Publicerad i Allmänt | 1 kommentar