Bli gravid, Gravid, Förlossning, här hittar du svaren på dina frågor om graviditetet sorterat i kategorier. För musen över kategorierna och klicka på den du vill veta mer om.

Add Comment Register

Förvärkar och Fostervatten

Förvärkar och Fostervatten

Jag e gravid i v 28 och har de senaste 3 veckorna fått väldigt ont i magen och främst vid fysisk aktivitet men kan även få det vid vila med fast då mer som kraftig molande värk vid ansträngning blir det som sammandragningar, det brukar gå över med någon timmes vila, e orolig att nått ska va fel och risk för förtidiga värkar, kan det va det? Behöver man kolla upp det? Kan bli sjukskriven för detta? Kan fostervatten börja rinna lite gran i taget så här tidigt eller e det vattniga flytningar man har, hur vet man skillnaden?

Svar
Din kropp talar troligen om för dig att du ska ta det lite lugnare nu, utan att bli för inaktiv förstås. Lyssna på kroppen. Den aktivitet som du får ont av – undvik den. Riskerna att föda tidigare på grund av mycket aktivitet är små men du ska helst må bra. En tumregel för sammandragningar är att om du är tveksam om de är farliga – är det ofarliga. Du blir varse som de blir för starka och med menssmärta.

Som svar på din andra fråga har alla kvinnor ökat sekret från slidan under graviditeten. Flytningen ökar under senare delen av graviditeten och kan vara vattniga. Om det är fostervatten rinner det ”hela tiden” och du behöver binda. Om du är mycket tveksam behöver du kontakta förlossningen eller din barnmorska för kontroll.