Bli gravid, Gravid, Förlossning, här hittar du svaren på dina frågor om graviditetet sorterat i kategorier. För musen över kategorierna och klicka på den du vill veta mer om.

Add Comment Register

Hur viktigt är folsyra

Hur viktigt är folsyra

Jag är gravid i vecka 16.(börja på v.17).Min barnmorska har inta sagt till mig att jag ska varken ta folsyra eller omega 3 tabletter. Men alla kompisarna som har fått barn har tagit folsyra tabletter under sina graviditet. Varför har inte min barnmorska rekommenderat de till mig? Är det ett måste när man är gravid?

Svar
Folsyra är viktigt att äta månaderna innan man blir gravid för att minska risken för ryggmärgsbråck på barnet. Ryggmärgsbråck är mycket ovanligt men förekommer oftare om kvinnan har en folsyrebrist. Det har diskuterats om man i Sverige ska tillsätta folsyra i mjöl men fördelarna överväger inte nackdelarna anser man just nu. Om du äter en allsidig kost bör du få i dig tillräckligt med folsyra och omega 3. Fisk två ggr i veckan anses räcka för omega 3. Att barnmorskan rekommenderat folsyra kan bero på att järnupptaget ibland blir bättre eller att dina kompisar kanske inte äter allsidig kost. Det är ju vanligt med illamående under första veckorna och då kan det vara bra med kosttillskott.