Bli gravid, Gravid, Förlossning, här hittar du svaren på dina frågor om graviditetet sorterat i kategorier. För musen över kategorierna och klicka på den du vill veta mer om.

Add Comment Register

Kan alkohol, nässpray & Zoloft skadat min bebis?

Hej. Jag har just testat positivt och enligt uträkningar är jag precis idag i sjätte veckan. Förra veckan, vilket alltså blir vecka 5 så var jag på två fester och drack en hel del. Jag har också under denna tid använt Treo och en nässpray som heter ZyCord som tydligen inte bör användas vid graviditet. Jag tar 50 mg Zoloft om dagen, vilket jag har hört inte skall vara skadligt för fostret. Men sammanlagt tycker jag alla de här sakerna är oroande. Om jag drack i slutet av vecka fem, finns det då någon risk att jag gett mitt barn organskador? Typ hjärtfel etc? Om det är stor risk för detta gör jag hellre abort. Snälla svara på min fråga, jag vet inte vad jag skall ta mig till!

Svar
Det är omöjligt att svara entydigt på dina frågor. Om skadliga mediciner tas mycket tidigt i graviditeten ger det oftast ingen effekt om intaget sker innan ägget hunnit fastna i livmodern. Om medicinen skadat fostret mycket tidigt leder det ofta till tidigt missfall. Eventuella skador av alkohol tidigt i graviditeten, kommer också vara svårt att visa. Det viktigaste är absolut nolltolerans efter vetskap om graviditet. Ring gärna till en barnmorskemottagning för att diskutera dina frågor vidare.