Bli gravid, Gravid, Förlossning, här hittar du svaren på dina frågor om graviditetet sorterat i kategorier. För musen över kategorierna och klicka på den du vill veta mer om.

Add Comment Register

Ofarlig cysta under graviditet – vad är det egentligen?

Hej, Jag är gravid i nionde veckan. Jag är inseminerad och har gått på hormoner inför inseminationen. Vid första ultraljudet vid 8+0 veckor syntes en cysta på höger sida som var ca 55 mm i diameter. Läkaren sa att detta inte är ovanligt och att de oftast försvinner. Han verkade väldigt lugn och trygg, men att jag skulle vara medveten om att den fanns och om jag fick kramp kunde det vara cystan som sprack. Jag skulle då uppsöka läkare och berätta att cystan funnits där. Vid nästa ultraljud skulle vi kontrollera vad som hänt med cystan. Nu i efterhand börjar man fundera och undra vad det egentligen handlar om. Vad består cystan av? Är det en folikel som stannat kvar? Hur vanligt är det? Mvh Anna

Svar
Visst är det konstigt att frågorna kommer efteråt? Det är mycket troligt att cystan kan ha kommit pga dina hormonbehandlingar men man kan endast säga säkert att det är så, om det finns ett ultraljud strax innan där ingen cysta syntes. Vid hormonbehandling stimuleras dina äggstockar till ägglossning och fler folliklar kan övergå i cystor.