Fyll i en beskrivning av din blogg under profilbeskrivning.

Add Comment Register
Annons

Första gången testas blodet

Det finns vissa kriterier du måste uppfylla för att lämna blod. Exempelvis måste du vara mellan 18-60 år och väga minst 50 kilo. Du måste också ha ett svenskt personnummer och en giltig ID-handling med dig.
Fyll i en hälsodeklaration
En sjuksyster kommer att intervjua dig första gången du är där och du kommer att få fylla i en hälsodeklaration. Därefter kommer ditt du att få lämna ett blodprov som skickas på analys för att se om ditt blod är friskt.
I hälsoanalysen får du svara på frågor för att se om du är en lämplig kandidat för blodgivning och att det inte finns någon risk för blodsmitta. Ditt blod skickas på analys men vissa sjukdomar syns inte på ett blodprov direkt. Det kan också vara viktigt för din skull att inte lämna blod vid vissa tillfällen, exempelvis om du är gravid. Därför är det viktigt att du svarar ärligt på dessa frågor.Du får inte lämna blod om

För att undvika blodsmittor och för att du ska må så bra som möjligt under blodgivningen ställer personalen vissa frågor till dig för att se om du passar för en blodgivning.

Du kan exempelvis inte lämna blod om du:

Är gravid
Har väldigt lågt blodtryck
Har piercat/tatuerat dig inom sex månader
Är utsatt för blodsmittorisk
Tagit narkotika, anabola steroider eller tillväxthormon
Är man och har haft sex med en annan man inom 12 månader
Har haft samlag med en person som har en blodsmitta
Har haft en ny sexpartner de senaste tre månaderna
Har/haft hepatit B eller C, hiv, HTLV I+II
Haft Malaria eller Chagas sjukdom
Varit hos tandläkaren idag
Är sjukskriven
Fått blodtransfusion inom sex månader
Gjort större kirurgiskt ingrepp de senaste sex månaderna
Varit förkyld eller haft en infektion och inte varit frisk mer än två veckor
Använt vissa läkemedel
Fått vaccin
Bott eller besökt malariaområde den senaste tiden

Om du är en bra kandidat

Om ditt blod är friskt och du passar som blodgivare kommer du att få en kallelse inom fyra veckor.

Annons

Hej världen!

Välkommen till Min bebis bloggportal. Det här är ditt första inlägg. Redigera eller ta bort det och skriv ett nytt. Börja blogga! Vill du ha hjälp med något i din nya blogg är du välkommen att maila till support@minbebis.com så hjälper vi dig!
Du hittar även vanliga frågor här: http://minbebis.com/blogg/support/

Headerhjälp?

För hjälp med header och bloggdesign kan du kontakta min bebis så kan du få hjälp i mån av tid:

Annons

Har ni jobbat på ett tag på att du ska bli gravid

Har ni jobbat på ett tag på att du ska bli gravid? Tiden tickar på och det kanske var svårare att bli gravid än ni först trott. Ni är inte ensamma. Flera svenska studier visar att kunskapen om den biologiska klockan är mycket dålig bland svenskarna.
Har ni jobbat på ett tag på att du ska bli gravid

– Studierna är gjorda på universitetsstuderande personer med hög utbildningsnivå, så det finns all anledning att tro att kunskaperna är ännu sämre hos gemene man, säger Claudia Lampic som är docent i vårdvetenskap på Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studierna.

Studierna visar att många, både män och kvinnor, felaktigt tror att fertiliteten bland kvinnor sjunker först efter 40 år, när den i själva verket börjar sjunka markant redan efter 35.
– Det är oroande, eftersom studierna också visar att de allra flesta vill ha barn, och gärna flera stycken, men den bristande kunskapen gör att många väntar för länge och riskerar att inte få sin dröm uppfylld, säger Claudia Lampic.

Hon menar också att det finns en övertro på provrörsbefruktning, speciellt bland kvinnor. Men även här minskar chanserna att lyckas med åldern.
– Bästa tipset till alla som gärna vill bli gravida och som väntar på rätt tillfälle är att sluta vänta. Det kanske alltid kan bli bättre omständigheter runtomkring, men då kan det också vara svårt att bli gravid, säger Claudia.

För dig som redan försöker och vill öka chanserna att bli gravid finns mängder av tips, allt från husmorstips till vetenskaplig forskning. Här är ett urval av dem, du bestämmer själv vad du tror på och vill testa. Lycka till med att bli gravid, men glöm inte att ha roligt under tiden!