Här kan du läsa om mig, Cecilia 28 år som alltid har nära till skratt och om vad som händer i mitt liv som relativt nyinflyttad Malmöbo. Jag skriver om allt ifrån helger i Stockholm där min familj bor, till vardagar med min Hubby och katten Toulouse. Men även om planerna på att bilda en egen liten familj, om heminredning, reseplaneringar, mitt härliga jobb, annat vardagslyx och träning. Jag älskar högtider, att vara spontan, skriva listor, skrattattacker, planering och mat som är bra för hälsan!

Add Comment Register

Vecka 7 (6+0 – 6+6)

Barnet

Embryot är ungefär sju millimeter långt. Det som ska bli ögon syns som två fördjupningar på var sin sida av huvudet. Ett veck som ska täcka ögat håller på att växa fram. På sidorna av huvudet sitter också några små knoppar, som senare ska smälta ihop och bilda ytterörat. Näsan håller på att utvecklas och det bildas broskanlag till skelettet. Mun och näsa har fortfarande ett gemensamt hål, där tungan börjar ta form. Armarna och benen växer fram. Händerna börjar synas som små paddlar. Tidigt i embryots utveckling finns i ryggslutet något som liknar en svans, som brukar försvinna i vecka 9. Embryot har börjat bilda sitt blod, och hjärtat pumpar runt blodet i de blodkärl som redan har utvecklats.

Mamma

Vid det här laget är det vanligt att känna sig mer och mer gravid. Magen kan kännas uppblåst på grund av att tarmarna arbetar långsammare och du kan få förstoppning. En del kvinnor kan redan nu känna av halsbränna fast det är vanligare under senare delen av graviditeten. Det är vanligt med illamående och trötthet. Vissa har redan ökat i vikt. Brösten börjar bli större. Många gravida kan även känna yrsel när de står upp en längre tid. Läs mer om vanliga graviditetsbesvär. Träning är ett bra sätt att förbereda kroppen på de påfrestningar en graviditet kan innebära. Har du tränat före graviditeten kan du fortsätta med samma träning så länge graviditeten fortlöper normalt och så länge det känns bra för dig. Du känner själv när det är dags att sluta eller ändra motionsform. Du bör dock undvika tyngre sporter, speciellt under graviditetens senare del. Om du aldrig har tränat förut kan det vara bra att börja lugnt och öka på efter hand. Det finns olika gymnastikgrupper för gravida kvinnor. Diskutera gärna med din barnmorska som kan berätta mer.

Pappa/partner

Kanske är kvinnan mycket trött. Detta är vanligt och beror delvis på hormonomställningar men även på sämre sömnkvalitet eftersom hon vaknar lättare och oftare. Försök att underlätta för henne så att hon får sova ut på helger eller när ni har möjlighet. Boka inte in för många aktiviteter.

Egna tankar

Föregående vecka har varit fylld med oro, men jag har ändå känt mig mer och mer gravid och ultraljudet vi gjorde idag bevisade ju att det finns ett litet pyre med tickande hjärta. Så häftigt!! Jag är rätt svullen så jag ser gravid ut, undra om kollegorna listat ut? :) Illamåendet har kommit smygande ibland så jag har börjat använda seabanden och det hjälper sjukt bra! Har bestämt mig för att bara njuta och om det händer nåt så händer det och då får vi ta det då. Tröttheten har även smygit sig på så ska införskaffa blutsaft och se om det kan hjälpa. I övrigt kan jag väl bara säga att tiden går långsamt och jag längtar efter att få ha kläder som framhäver min kula, men väntar nog till vecka 12/13 :)

Solskenshistoria :)

Var tillbaka på gynakuten idag, den här gången fick jag sällskap av Hubby <3

När vi blev uppropade av en kvinnlig läkare så blev jag lite lugnare, men när vi sen hälsar på henne kommer en ung man fram och kvinnan säger: ”Idag har jag en läkarstudent med mig” Ja men vad kuuuul!!!! Ska han stå och titta mig mellan benen medans Hubby står vid mitt huvud och tittar? Kunde det bli mer obekvämt??
När jag ligger där i stolen med benen i vädret så säger den kvinnliga läkaren: ”Då kommer han göra undersökningen så gör jag ultraljudet sen”…. Ja vad säger man? Hade säkert kunna säga ”nej tack” men jag var typ i chock så det var ju bara att go with the flow lixom…

Men visst, inte skulle han bara titta, utan han skulle känna och klämma oxå!!! Herre jesus alltså. Där sitt/ligger jag med en manlig läkarstudent nere vid mina käraste delar och hubby ståendes vid huvudet. Alltså nu efteråt är det ju komiskt men ni kan förstå obehaget va? Dock var den stackars läkarstudenten mer nervös än vad jag var… Stackars Hubby tyckte oxå att det kändes sjukt konstigt såklart..

MEN, vi fick se ett litet tickande hjärta så allt ser bra ut!! Blev tillbakaflyttad några dagar så är i vecka 6+1. Nu hoppas vi att allt fortsätter gå bra oxå! Har bestämt mig för att bara njuta nu. Händer det nåt så händer det och då får vi ta det då. Nu ska jag njuta av att jag håller på att skapa ett litet mirakel :)

Bild005

Jag vill oxå tacka för alla fina kommentarer – det har värmt otroligt!!!

Kram Cecilia

Besök på kvinnokliniken

Ja, som inlägget innan beskriver är jag ju väldigt orolig. Ringde till mammamia och hörde om jag fick komma på ett tidigt vul men nej, de tyckte det var för tidigt samt att de tyckte jag kunde vänta till mitt bokade ultraljud den 30 oktober. Det tyckte inte jag. Tålamod är inte min största egenskap och envis som en varg är jag så jag åkte till kvinnokliniken, klev in på akuten och fick träffa en skjutsköterska.

Jag bröt ihop och berättade att jag verkligen är orolig, att jag inte sovit med mera. Hon sa att hon kunde skriva in mig men att det var väldigt lång väntetid eftersom mitt inte var akut. Jag var beredd på att få vänta. 1 timme gick, 2 timmar gick, 3 timmar gick, 4 timmar gick, 5 timmar gick och efter 6 timmar ropade de äntligen upp mitt namn.

Läkaren ville göra ett vul men sa att det är väldigt tidigt så det är inte säkert att man ser något. Och det stämde ju nästan. De såg en gulesäck som såg mycket mindre ut än enligt min uträkning av vilken vecka jag skulle vara i. Så antingen är jag tidigare i graviditeten än vad jag trott eller så har fostret dött. Jag ska tillbaka om en vecka för att se om det växt något.

Hur ska dessa dagar gå? Tiden går såååå långsamt. Jag vågar inte hoppas eftersom jag kanske blir ledsen och besviken om det visar sig att det är ett missfall, samtidigt vill jag ju hoppas… Det lilla pyret… Om jag tappar hoppet kan ni väl hålla tummarna åt mig?

DSC00862

Kram Cecilia

Symptom

Ett litet nedstämt inlägg..

Jag har haft 2 dagar utan några symptom alls. Inatt var jag så orolig att mf var på g att jag inte kunde sova. Imorse blev jag riktigt dålig i magen. Mår inte illa och har inte ont men springer på toa stup i kvarten.. Är det vanligt?

igår fick jag även känslan att jag inte längre är gravid.. Ska ringa bm och se om jag kan få tid för tidigt vul… Hur har ni andra haft det runt vecka 6-8?

Ringde gynakuten men de sa att det var vanligt att symptom kommer och går och så länge jag inte har ont eller blöder så behöver jag nog inte vara orolig men jag fick inte komma på vul. Får se vad bm på mammamia säger…

image