Add Comment Register
Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Detta med instagram-trender

Jag har instagram och är där ganska så flitigt. Jag lägger upp bilder som jag tycker är fina, eller helt vanliga vardagsbilder. Jag är inte ett dugg bättre på så sätt. MEN, det finns vissa saker som jag liksom lägger märke till och även stör mig på. Var beredd på en hel hög med fördomar…

 

  1. Alla tycks renovera varje dag, hela dagen och dessutom så tycks de bara njuta av det. Och när de är klara med alla rum, ja då börjar de om från början igen. Då har de tröttnat på förra årets tapet, eller vill inreda rummet med lite annan stil. Eller vaddå, annan stil förresten, retro förstås. Och alla hem är rätt snarlika. Fast det är inte nödvändigtvis riktig retro, utan kan gärna bestå av nya saker med inspiration från en gammal stil. Med detta sagt så innebär det inte att jag inte tycker om dessa stilar, snarare tvärtom! Industristil tycker jag jättemycket om, men har kanske inte så mycket sån inredning. Den passar sig inte vart som helst, i vilket rum helst, och kostar ofta väldigt mycket. Men det verkar ligga någon sorts modern status i att renovera sönder alla bostäder. En kollega till mig nämnde igår två nya grannar som hon fått. Hon tycker bra om grannarna, men märker att det är lite skillnad på hennes generation (50 +) och min generation (30-40). Hennes generation bytte kanske tapet och målade om när de flyttade in i ett hus. Min generation blåser ofta ut precis allt och köper allt nytt, och dessutom i en hög prisklass så att allt är tipp topp. Att renovera precis allt, är det dagens tecken på att man har pengar och råd att bete sig så? Jag tror dock inte att alla faktiskt HAR råd att göra så, men gör det ändå, för den fina ytans skull. De som istället vill bevara det gamla blåser förstås inte ut allt, men renoverar ständigt och får status genom att de använder linoljefärg (vilket jag förstås tycker att man ska göra på gamla hus), använder lin och tätar med, och såpskurar sina trägolv. Det är förstås ett sätt att bevara något, och det är jag helt med på. Jag tycker att det är helt rätt. MEN, varför känns det som att man anses lite extra duktig och förmer på något sätt? Ja, det är i alla fall en känsla jag får. Det ger någon sorts status. Det verkar vara status bara att ha ett gammalt hus förresten. Det är väl för att inget är större än retro just nu kan jag tänka mig. Vilket jag förstås är glad över som alltid har gillat gamla saker.

2. Man lägger ner väldigt mycket tid på att få en snygg instagrambild. När man tittar på bilderna så kanske man inte reflekterar så mycket över hur bilden har kommit till, man ser bara en snygg bild där allt är i en perfekt form- och färgharmoni. Men jag brukar tänka på hur bilderna har kommit till. Tänk er ett foto uppifrån, som visar ett stort runt bord, och på bordet står en massa gamla koppar och fat placerade i ett mönster. Någon liten blomstjälk från den egna trädgården är nog ditplacerad också. En jättesnygg bild. Någon har alltså plockat ner koppar och fat från sina skåp, typ ett fyrtiotal. Riskerat att tappa dem i golvet. Gått där och skallrat med koppar och fat, placerat ut alla varsamt i ett mönster som ser bra ut uppifrån, tagit flera bilder för att få den perfekta bilden, och sedan vinglat tillbaka med alla koppar och fat in i skåpet igen.

 

Eller så ser ni en jättefin bild på en gammal trätrappa, fullbelamdrad med stora ljusrosa pelargoner med perfekt levnadsstatus. Snyggt, men står de alltid där? Troligtvis inte. Vore inte superpraktiskt. Men vad vet jag? Troligare är ändå att de finns i varenda fönster i huset, sedan burits en och en till trappan (för krukorna är så tunga så du måste använda båda händerna. Dessutom är alla pelargoner i bruna keramikkrukor med små fat till så att bära med en hand är uteslutet. Sedan tas, bilden och efteråt ska allt konkas tillbaka till sin rätta plats igen. Detta kanske görs en helt vanlig arbetsdag. Mest troligt mitt på dagen också när ljuset kommer in som bäst på den gamla trätrappan. Har de inget att göra just nu? Jobbar de först på eftermiddag/kväll? Är det mannen bara som jobbar? Jobbar hon lite olika dagar och tider? Har hon tagit ledigt mitt i veckan bara för att det är gött att gå och plocka med Pelargonerna istället? Ja, mina frågor blir många. Men det är ju egentligen bara en bild, eller hur?

 

3. En väldigt stor procent av de som lägger upp bilder på instagram är kvinnor. Män finns förstås, men lägger inte ut bilder så ofta. Vi kvinnor lägger upp någon bild nöstan varje dag, eller flera. Inget fel med detta, men det är så det är. MEN, ibland kan det förekomma någon bild på en instagramkontoägaren när hon står lite på avstånd, i vattnet med ryggen mot kameran med utsträckta armar och liksom embracar life. Carpe diem, fånga dagen, visst är livet underbart?! Hur har den bilden kommit till? Jag tror faktiskt INTE att det är mannen som har bett sin kvinna att gå till vattnet och ställa sig så där för att det skulle bli en så otroligt fin bild då. Men vad vet jag. Dock troligtvis inte. Mer troligt är att kvinnan ber mannen ta kort när hon står så där med armarna utsträckta, med nya bikinin på sig och med vinden i håret. Jag följer ett konto där mannen helt klart är riktigt duktigt på att fota, för bilderna på instagramkontoägaren är skitfina. Men oftast känns slutresultatet bara fånigt.

 

4. Det sägs godmorgon på alla dessa fina konton och så har man tagit en perfekt bild på en kopp (never ever mugg. Det är big no no) nybryggt kaffe (som det inte ens ryker om längre så det har nog blivit kallt), ett glas juice och hör och häpna: en frukost bestående av fyra små våfflor lagda snyggt på hög, lite så där medvetet snett, massa bär (säkert från egen trädgård), och florsocker. en egengjord smoothie finns där också. Ja, renoverar man så där mycket behöver man ordentligt med energi. Eller sätts allt detta bara ihop för att bli en snygg bild, så äts vanlig hederlig gröt istället? Jag blir i alla fall misstänksam. Gör folk verkligen sån frukost liksom?

 

En annan nästan likadan bild med kopiösa mängder nyttighetsmat, frukt, smoothie, yoghurt i champagneglas eller liknande, kaffe och juice redan upphällt – hade en text under som sa att nu när vardagen kommer igång igen så hoppas jag att jag och de andra mammorna kan fortsätta äta brunch tillsammans en gång i veckan. Tjena! Tänker jag. Juicepaket och yoghurtpaket får inte ens stå på bordet, nej allt ska vara färdigserverat i små glas. Och detta har dessa mammor som en del i sin vardag!!! Okej, de är förstås föräldralediga… får man anta, men ändå. Vardag för mig innebär inte att man har möjlighet att äta brunch hemma med väninnor en gång i veckan. Men de kanske menar vardagen som den ser ut just nu när de är hemma med barnen. Frågan är, vart är barnen? Hur har de möjlighet att i lugn och ro sitta ner och äta allt det där? Troligtvis är det inte så glamoröst som det låter. Och vill inte barnen ha tänker jag? Jag skulle inte vilja ha små barnhänder som fipplar med diverse höga glas med skilda klet i upp till kanten. Men alla vackra färger måste ju locka små bebishänder, eller? Sover allas ungar på små madrasser i vardagsrummet medan mammorna käkar? Eller har alla barn dumpats hos mormor? Ja, jag fattar inte. Hur som helst så är det inte en vanlig vardag i mina ögon, snarare något annat som jag inte vet vad jag skulle kalla det.

 

5. Att hålla upp en gammal kopp mot en matchande tapet är väldigt i ropet just nu, liksom att fota en bukett uppifrån och samtidigt få med fötterna nere på marken. Sker hela tiden. Du ska helst på i gamla hus också. Okej, nu kan det vara som så att jag ser många såna bilder eftersom jag följer många såna konton, och tycker det samtidigt är väldigt mysigt och inspirerande att se deras hus och rum. Men nog är det lite inne att bo på landet i ett gammalt hus och ha höns som springer fritt, och en liten katt, och en liten hund, och gärna en häst eller två. Lite så där barn mår bäst av att bo på landet.

 

6. Sedan håller dessa människor på med något som heter sfs, som jag inte har en aning om vad det står för. Men det betyder i alla fall att gör du reklam för mitt konto, så gör jag reklam för ditt. Och de är så de får jättemånga följare. Följare kommer i och för sig för att de faktiskt sett reklamen och gillat det de sett och blir nyfikna på mer, så det är egentligen en smart metod att få många följare… om det nu känns jätteviktigt. Däremot, den som sprider reklam vidare som tack, gör det ibland bara som ett tack för att någon tipsat andra om deras konto. Det betyder inte nödvändigtvis att de faktiskt vill tipsa andra om det där kontot. De hjälper helt enkelt varandra att få många följare… vilket förstås är jätteviktigt. Ja, jag vet inte. Det känns lite koko faktiskskt. Jag hashtaggar aldrig, och kommer aldrig starta någon sfs… vad det nu kan stå för. Måste googla nu känner jag, haha. Ah, nu vet jag. Shoutout for shoutout. Löjligt!

 

Ja, när jag verkligen sätter mig ner och reflekterar över det jag ser så kan jag ibland bara tycka att det hela blir urkul, eller så kan jag känna irritation, eller bli rent ut sagt provocerad utav det. Det är bra bemedlade människor som håller på så här förstås, för övriga har inte råd med en sån livsstil och har därmed ingen möjlighet till att ta så där perfekta bilder.
Kommentera


× fem = 15