Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:
Add Comment Register
05
juli

Jag börjar bli övertygad nu..

Skrivet av den 05/7/10 - 21:21

Gravid vecka 27

Bebisen:

Du går nu in i den tredje trimestern och din bebis är c:a 24 cm lång från huvud till rumpa och 38 cm lång totalt! Den här stora lilla varelsen väger nu omkring 1000 gram, eller 1 kg! Den kommer dessutom att öka ordentligt i vikt under den sista trimestern, även om den inte blir så mycket större. Om din bebis föddes nu skulle den ha 85% chans att överleva. Även om den är långt ifrån färdigutvecklad så skulle den ha goda chanser att klara sig med rätt vård. Du har ännu ungefär 13 veckor kvar av din graviditet och under denna tiden kommer bebisen att fortsätta växa och utvecklas. Det är avsaknad av underhudsfett och surfaktant i lungorna som gör att bebisen behöver ligga i kuvös för att hålla kroppstemperaturen uppe och få hjälp att andas med respirator, men även andra organ som hjärna, lever och immunsystem är underutvecklade och kan ställ till komplikationer vid för tidid födsel.

Du:

Livmodern har nu vuxit så mycket att dess översta del befinner sig 7 cm ovanför naveln. Det är viktigt att du tar god hand om dina tänder. Gravida utvecklar lätt plack, och om du redan har plack kommer problemen sannolikt att förvärras om du inte sköter om dina tänder. Borsta ordentligt och använd lämplig munskölj för att minska risken att drabbas.
Läs mer

Siffror

  • Förlossningsdatum: 2010/10/04
  • Gravid i vecka 26+6
  • Har klarat av 67% av graviditeten
  • Har 91 dagar kvar till förlossningen

Vadå att detta om vecka 27 stämmer in mer på mig, än det som står om vecka 22, när det gäller texten ”Du”.

T.ex. min livmoder är mer 7 cm ovanför min navel än 2 cm…

Gravid vecka 22


Bebisen

Nu är bebisen c:a 19 cm från huvud till stjärt och väger omkring 470-575 gram. Kroppen fortsätter att utvecklas dag för dag och de inre organen specialiserar sig på sina funktioner. Fostrets lever producerar enzymer och ansvarar för nedbrytning av bilirubin, ett ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ned.

Eftersom livslängden för röda blodkroppar är kortare hos foster än hos vuxna människor bildas mer bilirubin hos foster än hos vuxna. Bilirubin går från fostret genom moderkakan till ditt blodomlopp där din liver hjälper till att bryta ned bilirubinet. Efter förlossningen kan bebisen uppvisa tecken på gulsot till följd av höga halter av bilirubin som den nyfödda levern ännu inte kan effektivt bryta ned. Detta uttrycker sig som en gulartad ton på huden och ögonvitorna. Detta tillstånd räknas inte som allvarlig och behandlas ibland med ljusterapi då ultraviolett ljus hjälper till att bryta ned bilirubin.

Bebisens sinnen utvecklas snabbt och tack vare en komplett uppsättning neuroner i hjärnan kan nu omgivningen och den egna kroppen utforskas, främst med hjälp av känseln. Känslen är ett av de första sinnena som utvecklas och bebisen kan röra sitt ansikte eller känna armar och ben.

I äggstockarna hos flickor finns redan alla de primitiva ägg bildade som hon kommer ha under hela sitt liv, och livmodern är fullt utvecklad.

Du

Övre delen av livmodern befinner sig nu c:a 2 cm ovanför naveln och du känner dig sannolikt ganska tillfreds och bekväm med graviditeten. Magen är ännu inte så stor att den blir ett irritationsmoment i de dagliga rutinerna, och du kan förmodligen sitta och böja dig utan alltför mycket svårigheter.

Om du under tidigare veckor lidit av illamående så finns det en god chans att det har gått över vid det här laget.

Din blodvolym har ökat för att fylla behovet av ökad syresättning och näringstransport till fostret. Det mesta av ökningen är blodplasma vilket leder till en utspädning av de röda blodkropparna, något som kan leda till fysiologisk anemi, eller blodbrist. Måttet på denna utspädning av blodet kallas hematocrit och når sitt lägsta värde omkring den här perioden, efter vilken den ökade produktionen av röda blodkroppar börjar komma ikapp.

Det kan vara en god ide att låta läkare eller barnmorska kontrollera att du inte utvecklat en allvarlig blodbrist.

Publicerad i graviditeten | Inga kommentarer
Taggar: , , ,


05
juli

Lite ny information…

Skrivet av den 05/7/10 - 21:10

Min MVC journal från barnmorskan i Karlskrona.Har fått veta att jag förmodligen är längre gången än vad jag tidigare har fått veta. För när jag var hos min nya barnmorska här i Karlskrona, så mätte hon mitt SF-mått, alltså måttet på min livmoder, och den var 28cm. Och det motsvarar en graviditet i vecka 27 (26+0), så hon skickade genast en remiss för ett ultraljud där de skulle kolla så att allting är bra, och så att jag inte har för mycket forstervatten, vilket kan vara en orsak till det stora måttet. För när man är i vecka 22 så ska man ha ett mått på ca 20-22cm. Så hon skrev i journalen måttet, och sen så sa hon att det som jag trott var min senaste mens, inte alls var det, så jag skulle utgå ifrån mensen månaden innan dess, så hon gav mig nytt förlossningsdatum. Den 4 oktober, istället  för den 9 november som jag har fått tidigare! Men ärligt talat så har jag börjat bli mer och mer övertygad nu, och börjat tänka till och tänkt igenom allting, och börjat inse att det kanske är så att jag är längre gången, eller att jag har en övernaturligt stor bebis i magen.. För jag blev förvånad när jag redan i v.17 ungefär kände av de första sparkarna och rörelserna.. Men tänker jag då i de nya banorna, så var jag ju i v.20-21 när jag kände de första rörelserna och sparkarna, och då känns det inte så onormalt längre ang fosterrörelsena. Och nu sparkar han för fullt och är ständigt aktiv. Allra mest när jag ligger och vilar eller kollar på tv! Idag så sparkade han till några gånger när jag precis hade vaknat, som om han ville berätta att han också var vaken! Jätte mysigt..

På torsdag så har jag tid för att träffa en läkare på MVC och även göra en glukosbelastning, som man gör i v. 26-27,, men tydligen så är det inte alla kommuner och landsting som erbjuder det eller har de testerna som rutin. Så jag är glad att jag skrev in mig här nere i Blekinge också, för här har jag fått göra tester och prover, som jag inte har fått göra i Östergötland. Och så känner jag att de är lite mer noggranna här nere än där uppe.. För där uppe så har de varit väldigt slarviga när de har gjort ultraljud och när det gäller att ta tester och prover på mig. Så jag håller tummarna nu att detta ultaljudet som jag ska få göra nu inom kort, kan ge mig och min barnmorska ett slutgiltigt svar på hennes aningar och mina frågor!! Så om hennes aningar stämmer, så har jag missat 4-5 veckor av min graviditet!

min mvc journal del 2min mvc journal..

Publicerad i dagalie | Inga kommentarer
Taggar: , , ,


18
juni

Nu är det bara 9 dagar kvar tills jag fyller år.

Skrivet av den 18/6/10 - 16:11

Imorgon så blir det att kliva upp tidigt, trots att det är lördag. Jag ska nämligen med tåget som avgår 09:20 ifrån Kisa. (Får hålla tummarna och tårna för att jag inte mår illa lagom till tågresan. För då blir jag tokig!) För att åka ner till Kalmar där min kära mor möter upp mig. Så när vi ändå är i Kalmar och vid stationen där, så ska vi även passa på att luncha på Kinarestaurangen Nya Peking som ligger där. För att sedan åka vidare ner till Karlskrona. För jag har mycket att stå i inför min födelsedag och födelsedagskalas. Sen så får vi ju inte glömma bort midsommarafton heller! Den ska jag spendera med min mor, och så återstår det att se om sambon vill komma ner och göra oss det trevliga sällskapet. Eftersom det är vår sista midsommarafton utan barn. Och vad kan inte vara bättre att göra det nere i Karlskrona då? Sen blir nog de följande midsommaraftonar att firas hemma hos Johans föräldrar på deras gård, lite mer barnvänligt kanske tänkte jag…

Men nu så ska jag dra till affären och hämta ut min tågbiljett, för att sedan ta och packa ner det viktigaste som ska med imorgon. Har bestämt att inte ha så mycket med mig på tåget imorgon.. Så lite som möjligt är bra. Men det ser vi ikväll hur mycket det blir i slutändan..

När jag är nere i Karlskrona så kommer det att bli mycket bakning, till mitt kalas! =) Både tårta, och olika sorters kakor.. Och så har jag även tänkt att bara lite källafranskor som frukostbröd att ha hemma.. Då blir mamma och lillasyster nog glada. De gillar nybakta frallor!

Publicerad i dagalie | Inga kommentarer
Taggar: , , , ,


18
juni

Vecka 20 (19+2)

Skrivet av den 18/6/10 - 15:31

Bilden är tagen i vecka 19+1. Det var meningen att vi skulle ha tagit bilden i 19+0, alltså varje gång vi gick in i en ny vecka. Men vi hann inte göra det denna veckan, så det blev en bild dagen efter istället. Men jag tror inte det gör så mycket. Men jag tror att det har blivit en liten skillnad sen förra veckan iallafall.. Eller vad säger ni?

Publicerad i graviditeten | Inga kommentarer
Taggar: ,


17
juni

Ultraljudet var fantastiskt!

Skrivet av den 17/6/10 - 15:30

Gud som haver barna kär.. Se till mig som liten är..

Vår sonVår son

Som ni kanske vet så skrev jag att jag och sambon skulle på ultraljud igår, för att få se vårt mirakel. Och det var hur fantastiskt som helst! Sambon blev rörd när han såg pyret röra sig på skärmen. Och allting såg bra ut. Bebisen var stor för att vara i 19+0. Mätningarna på bebisen visade att han skulle vara 19+2 och 19+5. Men barnmorskan sa att när man har gjort ett ultraljud tidigare än vecka 14, så har man fått den mest exakta tiden man kan få, på beräkningarna. För efter vecka 16 så är det de genetiska som avgör storleken. Så jag blev inte framflyttad och fick inte heller ändrat förlossningsdatum. Utan bebisen var stor och växte som den skulle, och bebisen är beräknad den 9 november som jag fick veta på KUB-testet i vecka 12+5. Men däremot så fick vi veta en annan sak, som vi inte visste innan.. Och det var könet! Min sambo stutsade nästan av stolen när han fick se bebisens kön på ultraljudet och barnmorskan bad oss själva att tolka könet, och det gick ju bara inte att ta fel – det är en pojke!! Vi ska få en son. Och det gjorde sambon överlycklig! Vi satt hela vägen hem ifrån Linköping och diskuterade olika pojknamn.. Att det ska vara så svårt att komma på just ett pojknamn??? Men efter 1 timma så kom vi fram till ett namn, som vi båda var överens om, och det är Rasmus. Så om bebisen bara ser ut som en Rasmus när han är född, så blir det de namnet.. Annars så får vi problem! Vi kan inte komma på något annat namn som vi båda tycker om, och kan vara överens om. Det är totalt omöjligt!!

Publicerad i dagalie | Inga kommentarer
Taggar: , , ,


16
juni

Vecka 20 (19+0)

Skrivet av den 16/6/10 - 17:38

Du är i vecka 20.
Du har gått 19 fulla veckor och 0 fulla dagar (v19+0).
Du är i 4:e kalendermånaden.
Du är i 5:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Tis 9 nov 2010
Du har 146 dagar kvar till beräknad förlossning.

Vecka 20: 16 jun – 22 jun 2010

Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning. Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött. På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa. Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman. På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

Fostret: Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram. Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.

Publicerad i dagalie | Inga kommentarer
Taggar: , ,


15
juni

Vecka 19 (18+6)

Skrivet av den 15/6/10 - 19:15

Första inlägget här då.. Hoppas att jag kommer att komma ihåg att skriva här! Annars har jag en till blogg.  http://dagalie.blogspot.com och den försöker jag att uppdatera dagligen! Så händer det inte mycket här, så är ni hjärtligt välkomna att läsa min blogg där. Den har jag haft i några år nu.

Läs resten av denna artikel»

Publicerad i dagalie | 1 kommentar
Taggar: , , ,


15
juni

Nedräkning…

Skrivet av den 15/6/10 - 12:19


Jag längtar verkligen nu. Jag har varit så otålig när det har gällt den långa väntan inför ultraljudet imorgon. Sju långa veckor har gått imorgon, men först nu när det bara är en dag kvar, så känner jag att jag kan slappna av och inte känna den här otåliga känslan som det har inneburit för mig under de har veckorna sen jag fick datumet för detta ultraljudet. Det ska även bli spännande att få höra hur bebisen har växt sen det förra Ultraljudet, och att få se vårt lilla mirakel och studera alla rörelser som den gör. Det ska även bli spännande att få veta om det är en pojke eller flicka som är där inne. Jag har mina aningar. Men är inte säker alls. Jag har drömt flera gånger att jag har fött en flicka, och hjärtfrekvensen låg på 155 igår. De sägs att flickors hjärtfrekvens ligger på över 140, och pojkars under 140. Men ändå så känns det som att det skulle vara en pojke, bara för att alla mina systrar har fått pojkar som förstafödda! Så därför är jag inte alls säker, varken på mina aningar eller min magkänsla. Så det ska bli spännande. Vi har även diskuterat många barnnamn, men det har varit omöjligt att komma på ett pojknamn. Vi har inget pojknamn än, så är det en pojke så får vi oss en utmaning att komma så ett pojknamn. Om det är en flicka så skulle det underlätta angående namn, för vi har redan kommit på flicknamn. Men vi avslöjar inget namn förrän vi vet könet! Men ett pojknamn kommer att bli riktigt svårt att hitta, iallafall ett namn som vi är överens om och som ligger bra på tungan. Så det lär nog dröja tills efter förlossningen innan vi har kommit på ett pojknamn. Fråga mig vid julafton, så kanske vi har ett namnförslag.

Men alla läsare är hjärtligt välkomna med förslag på pojknamn till oss! Skriv ditt namnförslag i en kommentar. Alla pojknamn uppskattas! Både svenska och amerikanska.

Nu ska jag ta och läsa lite.

Publicerad i dagalie | Inga kommentarer
Taggar:


14
juni

En liten bilduppdatering.

Skrivet av den 14/6/10 - 15:53


Nu så har jag varit hos barnmorskan. Det var jätte trevligt. Fick ställa alla mina frågor, och fick svar på de hon kunde svara på. Tagit blodprov, och väntar nu på samtal ifrån barnmorskan om resultatet. Om jag behöver järntabletter eller om det är något annat värde som är högt eller lågt. Fick även lyssna på bebisens hjärtfrekvens. Den låg på 155. Vi hörde även när bebisen sparkade! Härligt att höra att bebisen och veta att den fortfarande lever. Det får mig att kunna slappna av! Nästa besök hos barnmorskan blir måndagen den 26 juli kl 10. Och då ska Johan följa med. Så även han får höra bebisens hjärtfrekvens =) då ska vi även mäta livmodern, väga mig, ta blodtrycket, och lämna ett urinprov för att se så det inte finns någon äggvita eller några bakterier.

Idag ska vi åka till Eksjö för att lämna några batterier hos en vän, och jag ska hälsa på hans kor! Vi ska även gå en runda på stan om vi hinner, innan de stänger kl 18.

Nu så ska jag njuta av en kopp kaffe innan Johan kommer hem och vi ska åka iväg.

Publicerad i dagalie | Inga kommentarer
Taggar:


14
juni

Äntligen måndag.

Skrivet av den 14/6/10 - 12:32


Nu sitter jag och njuter av en kopp kaffe, med mjölk i som är ifrån Falköpings mejeri. Kan dagen börja bättre?

Idag så ska jag till barnmorskan, kl 14. Så jag hoppas att jag kan få veta hur mina värden är. Och så kanske jag får höra bebisens hjärtljud? Det återstår att se vad som händer och sker på dagens besök. Förmodligen ska jag vägas.. Det ser jag fram emot. För jag vill veta hur mycket jag har gått upp hittills! Och också veta att livmodern känns och är som den ska vid 19 veckor. Ska även fråga om den är hög eller låg.. För det skulle vara kul att veta.

Nu är det bara 2 dagar kvar tills vi ska på ultraljudet. Längtar!!!!

Publicerad i dagalie | Inga kommentarer
Taggar: