Hej! Det är jag som är Emma och det här är min blogg, På Smällen! Den 16:e mars 2013 blev jag och min fästman föräldrar till vår underbara Lucas! Just nu befinner vi oss i Salvador i Brasilien! Häng med oss och läs om hur det är att vara mammaledig i Brasilien! Läs om livet som förstagångsmamma, tankar om bebis, tips, tester, träning och massor av annat! ♥ Vill du göra ett samarbete, sponsra en tävling eller komma i kontakt med mig? Maila mig: pa.smallen@hotmail.se

Add Comment Register

Brasilien är ett pappersland

Idag, trots strålande sol, så har vi spenderat hela dagen promenerande och på en buss förutom cirka 15 min på något som kallas Cartorio. Cartorio har en funktion som är ungefär som Skatteverket, men här finns det en mängd olika skatteverk. Till exempel så måste man gå till Cartorio för att göra autktionserade kopior, gifta sig, registrera sin bebis när den är född och alla andra dokument som man kan tänka sig att en person kan behöva i ett pappersland. Inget sker automatiskt.

När man har en svenskfödd bebis med en brasiliansk förälder så som vi har så måste barnet först få ett födelsecertifikat som är utfärdat av den brasilianska ambassaden i Sverige. Om vi inte hade ordnat det så kan inte Lucas få något födelsecertifikat här och jag kan inte heller få ett visum för att stanna längre här än en turist. Det som är muppigt är att när man väl kommer hit så måste man utfärda ett nytt födelsecertifikat, det som är utfärdat av brasilianska ambassaden är tydligen helt värdelöst! Jaja, det visste vi egentligen sen innan. Men, när vi kom fram till Cartorio så sa dom till oss att vi måste ha med oss mitt pass och Jairs ID och dessutom ett bevis på att vi ”bor” i Brasilien. Pass och id hade vi med oss, men inte nåt bevis på var vi bor! Och vi hade ändå ringt innan och frågat vad vi skulle ha med och dom sa ingenting om detta! Ännu värre är migrationspolisen, dom vägrar ge någon information angående dokument som man behöver över telefon överhuvudtaget!

Och det där beviset på vart man bor, gissa vad det är!?! Jo en faktura med antingen ditt eget namn eller din mamma eller pappas namn. Utan att visa upp en faktura kan Lucas inte få ett födelsecertifikat trots att han redan är brasiliansk medborgare med brasilianskt pass! Hur fånigt är inte det!?! Snacka om pappersland!

Förutom detta så var det en speciell dress code där inne. Killar fick inte komma in om dom inte hade långa byxor och tjejer var tvungna att ha minst knälånga klänningar….. Lite skillnad mot reglerna i Sverige.

Tog ingen bild, men jag slänger in en på mina nya solbrillor :-)

20140217-165320.jpg

En reaktion på ”Brasilien är ett pappersland

  1. Det där med proof of address är likadant i England. Så det blir när man inte har personnummer… Man måste ha en räkning med address och namn men det får inte vara en mobilräkning haha. Ibland förstår man sig inte riktigt på alla konstiga system och byråkratin :p
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


× ett = 2