Hej! Det är jag som är Emma och det här är min blogg, På Smällen! Den 16:e mars 2013 blev jag och min fästman föräldrar till vår underbara Lucas! Just nu befinner vi oss i Salvador i Brasilien! Häng med oss och läs om hur det är att vara mammaledig i Brasilien! Läs om livet som förstagångsmamma, tankar om bebis, tips, tester, träning och massor av annat! ♥ Vill du göra ett samarbete, sponsra en tävling eller komma i kontakt med mig? Maila mig: pa.smallen@hotmail.se

Add Comment Register

Nu har vi sökt dagisplats

Nu har vi sökt dagisplats till skruttis. Det kändes vemodigt, inte alls som nåt kul. Jag hade hoppats att jag skulle börja längta tillbaka till jobbet, men det gör jag inte, inte alls! Jag älskar det här livet och jag älskar att få vara med mitt barn varje dag. Det blir väl att skaffa nästa barn snart då så jag kan fortsätta hänga hemma :

Hur som helst har vi iaf sökt dagis nu. För att vara garanterad en plats till den dagen barnet ska börja på förskola så ska man söka 6 månader innan. I Göteborg så är alla barn garanterade att få en förskoleplats inom 6 månader. Det är många som tror att man ska söka supertidigt för att kunna få en plats på ett förskola med lång kö, men det är helt fel. Söker man en plats till en förskola med lång kö 1 år innan barnet ska börja så måste man välja att barnet ska börja om 6 månader. Barnet kommer bli erbjudet en plats på en annan förskola om det inte finns plats på just det som man har sökt (andra, tredje, fjärde eller femtehandsvalet) och tackar man nej till sin plats då för att man hade tänkt att barnet skulle börjat förskola senare så hamnar man längst ner i kön! Det är väldigt många som inte vet detta! När jag var mammaledig hörde jag föräldrar prata om detta hela tiden och tipsade om att söka typ så fort barnet var fött. Ett tips till er som vill veta vad det är för regler som gäller är att gå till en öppen förskola. Många öppna förskolor har speciella dagar då en gäst kommer och berättar om något. Den öppna förskolan vi gick till hade en kvinna som jobbade med förskoleplatserna som kom och prata några gånger per termin.

Lucas kommer få börja på förskola den 25:e augusti om han har fått en plats tills dess. Vi sökte igår så det senaste datumet han får börja är den 6:e september. Det kommer vara Jair som gör inskolningen. Det känns bra för mig som är så känslig när Lucas gråter. Men sen kommer det nog bli så att det är jag som lämnar på dagis och Jair som hämtar. Jair börjar så tidigt och jag kan börja senare så då kan vi korta Lucas dagar på dagis lite grann.

20140307-211521.jpg

7 reaktioner på ”Nu har vi sökt dagisplats

  1. Reglerna beror ju på vilken kommun man bor i. I Stockholm stad kan man ställa barnet i kö från det att barnet blivit 6 månader. Vill man att barnet ska börja vid 18 månader hinner man alltså komma upp i 365 lördagar till skillnad mot en som vill ha plats vid 12 månader som alltså bara kommer upp i 183 dagar. I Värmdö kommun, som ju hör till Stockholms län, kan man köa från 3 månader. Skulle jg ställa mitt barn i kö i Stockholm stad när han är ett år kan jag få en garantiplats inom 2 eller 3 månader, kommer inte ihåg exakt. Poängen är att det ser väldigt olika ut från kommun till kommun så du kanske ska förtydliga att de reglerna du skriver om gäller just din kommun då du har läsare i hela Sverige.

  2. Vi bor med i Göteborg. Har nu köplats 50 och 10 platser släpps på den förskola vi vill ha. Har stått i kö i snart ett halvår. Har minst ett år kvar att köa. Den skäliga platsen man blir erbjuden är inget för oss och bi hamnar inte längst bak i kön om vi tackar nej. Det är inom 3 månader från ansökningsdatumet du får den platsen. Alltså kan det dröja 9 månader från att du sökt.

  3. Den där 6 månaders regeln gäller på kommunala förskolor. Jag bor i Umeå och här finns det en del privata (bör väl finnas ännu mer i Göteborg) och där måste man ställa sig i kö direkt barnet fått ett personnummer för att ha en chans. Kanske inte är så bra om du avråder från att ställa i kö (med tanke på hur välbesökt blogg du har). Uppmuntra gärna gravida istället att undersöka vilken förskola de är intresserade av och vilket kösystem de har!
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


fem + 9 =