Hej! Det är jag som är Emma och det här är min blogg, På Smällen! Den 16:e mars 2013 blev jag och min fästman föräldrar till vår underbara Lucas! Just nu befinner vi oss i Salvador i Brasilien! Häng med oss och läs om hur det är att vara mammaledig i Brasilien! Läs om livet som förstagångsmamma, tankar om bebis, tips, tester, träning och massor av annat! ♥ Vill du göra ett samarbete, sponsra en tävling eller komma i kontakt med mig? Maila mig: pa.smallen@hotmail.se

Add Comment Register

Vecka 20

Hurra! Nu har halva graviditeten gått! Nu är jag i vecka 20, närmare bestämt 19+3! Än så länge tycker jag om att vara gravid o det känns som om jag skulle kunna vara gravid hur länge som helst trots att jag inte får mumsa på mögelostar och dricka rödvin. Jag älskar min mysiga mage o att känna min underbara lilla bebis röra sig i magen!

Bebis

Bebis väger 350 g och är 24 cm lång, ungefär lika stor som en nätmelon. Bebisens körtlar börjar producera det vita fosterfettet som ska skydda dess hud mot fostervattnet. Fosterfettet sitter ofta kvar när bebisen föds. Bebisen har fått ögonfransar och kanske lite hår på huvudet. Ögonlocken är färdiga. Fingrarnas naglar växer, men de täcker inte hela fingertoppen än. Bebisen har fått känsel och kan reagera på smärta. Den kan göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta. Från femte eller sjätte månaen kan man lyssna på barnets hjärta genom ett stetoskop.

Du

Grattis, nu har du gått halvvägs!! Nu når livmoderna ända upp till naveln. Man mäter livmoderns mått mellan pubisbenet och livmoderns topp. I den här veckan brukar måttet ligga mellan 18 och 20 cm. Nu kommer magen att ta fart och börja växa ordentligt, måttet kommer att öka med ungefär 1 cm i veckan. Ät mer järn, minst 100 mg järn per dag rekommenderas av Livsmedelsverket. Järnbrist orsakar även trötthet.

Så här känner jag

Jag känner bebisen varje dag flera gånger om dagen så det känns väldigt tryggt och gör att jag inte känner mig orolig. Jag tycker det är riktigt mysigt med min lagom stora bebismage och bebis som sparkar på mig i tid och otid 😉 Det känns som magen är mycket större idag än den var när jag gick från jobbet i fredags så nu ska det smörjas ordentligt med olja så att jag förhoppningsvis slipper bristningar! Jag känner mig mycket mer trött och äter järntabletter enligt läkarens ordinering, men känner ingen skillnad. Funderar på att ringa till barnmorskan för att kolla mitt blodvärde och min vikt igen eftersom jag knappt ått upp i vikt.. bara två kilo och nu känner jag mig ju trött jämt!!!

2 reaktioner på ”Vecka 20

    1. Jag använder vanlig babyolja. Den är billig, mjukgörande och jag kan kleta på hur mycket som helst när jag vill, dessutom är flaskan stor :) Jag lägger ut den i ett inlägg senare idag :)
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


ett + = 7