Hej! Det är jag som är Emma och det här är min blogg, På Smällen! Den 16:e mars 2013 blev jag och min fästman föräldrar till vår underbara Lucas! Just nu befinner vi oss i Salvador i Brasilien! Häng med oss och läs om hur det är att vara mammaledig i Brasilien! Läs om livet som förstagångsmamma, tankar om bebis, tips, tester, träning och massor av annat! ♥ Vill du göra ett samarbete, sponsra en tävling eller komma i kontakt med mig? Maila mig: [email protected]

Add Comment Register

Vecka 21

Bebis

Din lilla bebis har nu alla sina kroppsdelar på plats och är ungefär lika stor som banan,  26 cm och väger 400 g. Bebisen tränar sina matsmältningsfunktioner, nu kan man se via ultraljud hur bebisen sväljer fostervatten. Bebisen kissar också i magen. Bebisen kan höra och reagera både på ljud och ljus. Denna vecka är också bebisen smaklökar på tungan färdig utvecklade. Bebisen kan suga på tummen. Bebisen kan röra sig fritt i fostervätskan och du känna sparkar högt upp i magen och långt nere vi blygdbenet.

Du

Du kan känna livmoder nära naveln. Livmoderns mått kan vara mellan 19 till 22 cm. Normalkurvan för viktökning är 4,5 och 6,5 kg. Det syns nu att du är gravid. Du kan känna att du har ont i bäckenet, det kallas för bäckenuppluckring även kallat foglossning, det är normalt att man får det i femte eller sjätte månaden. När du är gravid samlar du även på dig vatten, så du kan känna dig svullen fram mot eftermiddagen och kvällen. Brösten kan börja läcka råmjölk, ditt barns första kost. Halsbränna är inte helt ovanligt, det känns som en brännande känsla i bröstet som kan ge sura uppstötningar.

Så här känner jag

Jag kan känna den lilla bebisen sparka lite här och där i magen, men mest nära blygdbenet. Det känns som huden är tunnast där eller nåt, för där kan jag också se sparkarna. Jag har gått upp 2 kg, men tack vare er läsare har jag förstått att jag inte ska bry mig så mycket om det där med viktuppgången. Jag äter när ja är hungrig, vilket är ofta och jag mår bra. Jag har fått ont i svanken… är det bäckenuppluckringen tro? Ingen råmöjlk eller halsbränna so far… Mycket hormoner gör att jag bölar bara jag tänker på vår fina bebis!! Fina fina fina bebis, jag älskar dig!!

3 reaktioner på ”Vecka 21

  1. Tack cia för tipset! Jag ska ta det lugnt och ta hand om mig 😀 vilken osis att få foglossning redan i vecka 13!! Jag har inte ont när jag går än så länge bara när jag sitter… så jag vet inte om det är foglossning. Men jag ska ta det lugnt med kroppen så att jag inte får det iaf :)

    Hoppas det inte blir värre för dig, vet inte om det kan försvinna under graviditeten, men om det kan det så hoppas jag att det gör det!! :)

  2. Om det är foglossning du börjar få så tänk på att vila och inte jobba ihjäl dig! Inte alla som får foglossning men jag fick min tyvärr redan i vecka13 och blev värre med tiden! Sitt isåfall inte heller med benen i kors utan håll dom raka så kan det bli lite bättre! :) har själv jätteont i svanken och svanskotan men försöker att få en annan hållning när jag går (utan att se ut som quasimodo haha)! det är ingen mysig känsla det där haha
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


− två = 5