Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Vecka 16, 15+0

2011-02-26 @ 10:04

v16

Bebis

Bebisen är 10,5 till 11,5 cm lång och väger omkring 80 g. (På vissa hemsidor står det 16 cm?) Din bebis skulle få plats i din handflata. Fötterna är 2 centimeter långa, och huvudets diameter är ungefär 3 centimeter. Navelsträngen börjar flyttas längre ner på bebisens mage. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 300 milliliter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.
Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.

Kroppen

Den här perioden är ofta en roligare tid av graviditeten och många känner sig lite piggare igen. En del som fött barn förut kan känna att något rör sig i magen, det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som spritter till. Oroa dig inte om du inte känt något. Fosterrörelser känner man oftast för första gången mellan vecka 16 och vecka 20. Och en del barn är mer aktiva än andra, de har redan en alldeles egen personlighet.
Ditt hjärta pumpar 20 procent mer blod än tidigare och det kommer att öka betydligt fram till i slutet av graviditeten. Har du märkt att det inte alls är lika skönt att ligga på rygg längre? Bebisen trycker mot aortan, kroppspulsådern, och hindrar blodflödet i din kropp när du ligger på rygg. Det gör att du känner dig svimfärdig.

Fakta & bild från minbebis.com, libero.se och familjeliv.se

Jag

Jag mår ganska bra. Det räcker om jag går upp och kissar en gång/natt. Illamåendet kommer inte lika ofta, bara när jag är riktigt hungrig. Magen växer och växer. Det blir allt svårare att hitta kläder. Just nu har jag några lösa, sköna favoriter jag pendlar mellan. Jag har flera gånger under veckan känt nånting röra sig i magen. :) Är ganska säker på att det är bebis för det liknar inget annat magkurr jag haft.

+0,5 kg & +1,5 cm denna vecka

+0 kg & +3 cm totaltKommentera