Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Vecka 30, 29+0

2011-06-08 @ 11:05

 w29

Bebis

Bebisen väger ca 1,5 kg och är 38 cm lång. Hjärnan växer ihop mer och mer för att få plats i kraniet. Det börjar bli trångt, men din bebis kan faktiskt slå en kullerbytta inne i livmodern. Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnets lungor är nästan helt utvecklade och det övar på andningsrörelser genom att höja och sänka bröstkorgen. Kanske känner du att barnet hickar?

Kroppen

Måttet på livmodern är ca 28 till 31 cm. Många tycker att det är full fart i magen den här tiden. Det finns även de som säger att så som barnet är i magen blir det även när det är fött. Du kan påverka hur du mår med rätt kost, motion och vila. Ät efter tallriksmodellen så får du i dig ordentlig med vitaminer. Det är vanligt att brösten läcker råmjölk ”kolostrum” redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna. Det börjar bli tyngre och du kan känna dig känslig och ha lätt för att gråta vilket inte alls är konstigt. Du går in i den sista delen av graviditeten och det ställer stora krav på dig, både fysiskt och psykiskt.

Jag

Den här veckan har jag haft mycket på jobbet, har varit helt slut på kvällarna. Att springa runt hela kvällen och komma hem 00:30 funkar inte riktigt längre. Ryggen gör ont, fötterna gör ont osv. Imorgon har jag min sista dag sedan blir jag ledig, då ska jag passa på att vila. Skrutten har fått in några ordentliga kickar annars är det mest snurr och försök att trycka ut armar och ben. Har inte svårt att röra mig, men om jag går för fort kan det börja dra i magen. Blir lite lugnare promenader än normalt. Det fortsätter att trycka uppåt, och jag kan inte sitta länge innan jag måste räta på mig och antingen sitta med väldigt rak rygg eller luta lite bakåt. Ryggen gör fortfarande väldigt ont, tror på muskelknuta. Är på samma ställe mellan skuldrorna varje dag. Hoppas massören kan fixa det nästa vecka.

+9 kg & +16 cm totaltEn kommentar på inlägget “Vecka 30, 29+0”

 • heartan

  Sv. Ja, tack och lov är det mycket bättre idag! Mesta smärtan är borta men det känns konstigt i korsryggen, som att nåt inte ligger helt rätt, som en låsning som gör att jag är som stelopererad. Kanske är svullnad eller nåt, så jag vilar idag med, så gott jag kan. Nu börjar det verkligen krypa i kroppen på mig av all vila. Tänkte iallafall bädda rent i sängen och tvätta lakanen och ta hand om tvätten som Artur hängde i förrgår. Vilken lycka det är att kunna sköta det där när det passar utan att tänka på tvättstugetider nu!

  Brukar tänka på dig när jag försökt bära min egen tallrik här hemma, vilken himla tur att jag inte jobbar kvar som servitris på cafét där jag jobbade – en brant trappa att forcera dessutom. Hade ju spillt soppa över både gäster och mig själv tills jag fått kicken! Och för envis hade jag ju varit för att sjukskriva mig, som jag vet av erfarenhet. (axeln) Då jobbade jag ju tills handen slutade fungera och svällde upp och blev blåsvart. Creepy! Ändå jobbade jag en dag så i Spa´t.

  Jag ska leta bilder nu på hur jag vill ha håret, för jag har ju ingen aning egentligen, mer än att jag vill att det ska bli mer underhållsfritt tills bebis kommer! Dvs, inga månatliga underhåll av utväxter iaf!

  KRAM och ha en skön sista dag på jobbet! :D

  2011-06-08 kl 12:54

Kommentera