Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Vecka 32, 31+0

2011-06-22 @ 12:05

 190w30

Bebis

Bebisen väger ca 1,8 kg och är 42 cm lång. Barnet skall gå upp ungefär 2 kg på de resterande 8 veckorna. Han är starkare och kan ge dig rejäla kickar. Om barnet sparkar rakt på din urinblåsa kan du till och med kissa på dig. Hjärnan fortsätter att utvecklas och växa. Man vet att barnet vid den här tiden har aktivitet i hjärnan både när det är vaket och när det sover. Om det betyder att barnet drömmer har man däremot inte kunnat påvisa. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur och på små pojkar börjar testiklarna nu att gå ner i pungen.

Kroppen

Nu kommer den stora magens tid. Du behöver mer vila, mat och dryck för att orka och för att barnet skall kunna växa ordentligt. Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.

Jag

Mår faktiskt ganska bra! Självklart är det tungt att gå i trappor, knyta skorna och liknande men sedan jag slutade jobba har både benkramperna och värken i ryggen försvunnit. Vissa dagar känner man sig som 13 år igen med hormoner som snurrar som en virvelvind i hjärnan men för det mesta känner jag mig bara glad. Sover ganska bra, räcker med en kisspaus/natt och hundarna har hittills varit väldigt generösa med sovmorgon. Vissa dagar har vi läst tidningen och mysat i sängen fram till 11. Lika bra att passa på medan man kan! ;) Han är fortfarande en lugn bebis som inte gör specielt mkt väsen av sig, men när han väl är vaken märks det. Då passar man på att stångas, göra mer utrymme och få in en eller två kickar på mammas revben. Läste att de kan fastna med foten mellan två revben, det hoppas vi att vi slipper uppleva! :S

+10,5 kg & +16 cm totaltKommentera