Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Vecka 39, 38+0

2011-08-10 @ 14:47

w38 

Bebis

Din bebis väger ca 3,5 – 3,7 kg och är ungefär 48 till 50 cm lång. Vikten ökar med ca 28 g per dag. Hjärtat och levern laddar upp med näring som bebisen kan använda framförallt vid syrebrist under förlossningen. Men även som en reservdepå de första dygnen innan den riktiga modersmjölken kommit igång.Vid den här tiden brukar det vara lite lugnare i magen. Det är inte bara trångt, barnet sover mer då det tar på krafterna att växa och utvecklas.

Kroppen

Nu tar bebisen upp hela din mage som mäter mellan 35 och 37 cm. Det ligger ett helt färdig barn i din mage, är det inte otroligt? Nu kan bebisen komma ut vilken minut som helst, men kom ihåg att det är barnet som bestämmer när det är dags. Många kvinnor upplever att de inte riktigt känner igen sig under de här sista veckorna. Det är helt normalt om du känner dig labil och svänger mer i humöret. Kanske är du mer inåtvänd, blir lättare irriterad och upplever att du inte får någonting alls gjort. Andra får en plötslig ny energi och en lust att städa. Det är inte ovanligt att höggravida kvinnor sätter i gång med storstädning av huset, med ett storbak eller med att laga massor av mat inför kommande behov. Antagligen är det en drift vi bär med oss. Vi “boar” och ser om vårt hem som ett led i förberedelserna inför barnets ankomst. Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Jag

Denna vecka har varit värre än tidigare. Jag har haft mer ont, varit tröttare & fått tillbaka halsbrännan. Men vad gör man inte för sin lilla skatt. ;) Han har kvällsgympa varje kväll kring 24. Känns som att ett revben ryker snart. Annars är det rätt lugnt på dagarna, lite små puffar då och då. Vi börjar nog känna oss rätt redo här hemma. Ändå känns det overkligt att 2 snart ska bli 3… =)

+14 kg & +25 cm hittillsKommentera