Felicia Cardell, 25 år gammal. Mamma till världens sötaste Adelie som föddes 14/4-13. Gravid med en liten lillasyster i magen som är beräknad att komma 16/1-16. En liten "pergotime" bebis som vi har väntat på länge. Bor i Stockholm och är förlovad med Kristoffer <3 Följ gärna med oss i vår vardag. Här skriver jag om det mesta. Allt ifrån graviditetstankar, PCOS, Missfall, En busig 2-åring, Matlagning, Inredning och mycket, mycket mer. Välkommen!

Add Comment Register

3 månader!

Igår blev vår lilla skatt 3 månader :) Tiden bara rullar på och det känns som att det var en evighet sedan som jag var på BB. Det känns som att Adelie alltid har funnits i våra liv. Hon är mitt allt och jag kan inte tänka mig ett liv utan henne. Barn är verkligen meningen med livet :) Och att dessutom få vara en ung mamma är underbart!

Det har hänt ganska mycket med både mig och Adelie på 3 månader. Man glömmer lätt bort hur mycket mindre hon var för bara 2 månader sedan. Ibland brukar jag gå igen mina bilder i kameran för att kolla lite på hur mycket hon har vuxit. Man får en chock varje gång! Eftersom jag är med henne varje dag märker man inte lika tydligt att hon har blivit större så när man ser bilder från hennes första vecka i livet blir man lite tårögd över hur liten hon var :) Hihi men det är hon ju fortfarande. Plutten ligger under normalkurvan och nu tror jag faktiskt att hon har gått upp lite sedan vi började med ersättning 2-3 gånger per dag. :) Funderar faktiskt på att bara köra med ersättningen. Hade några bra dagar med amningen förra veckan och behövde knappt ge henne ersättning. Det funkade faktiskt med lättöl. Jag fick tillbaka min mjölk i tuttarna så att jag kunde göra lillan nöjd. Men det känns sådär att behöva dricka lättöl varje dag bara för att kunna amma. Kommer ju att få världens ölkagge av det dessutom! Haha. Jag ska försöka med amningen så länge det bara går. Men jag tror att jag kommer att sluta ganska snart för jag märker mer och mer att tutten bara duger på natten och när hon är lite ledsen och myssugen. Jag brukar alltid amma henne innan eller efter ersättningen så att mjölkproduktionen hålls igång. Det funkar faktiskt bra när det är akut hungersnöd och ersättningen inte har svallnat. Då är det praktikst att kunna ge bröstet så länge :) Men man märker att hon blir arg när det inte kommer lika snabbt som med flaskan. Jag få helt enkelt vänta och se vad som händer. Det viktigaste är ju att plutten mår bra. 😉

 

Det här har hänt under 3 månader.

bild-75

 

Adelie nyfödd: Man känner knappt igen henne. Hon hade det tydligen trångt inne i min mage. Föddes med en sne näsa, sne fot och ett snett öga. Hon vägde 3430 gram och var 49 cm lång.

bild-76

 

Adelie 1 månad: Nu har lilla älsklingen fått ett helt annat utseende. Näsan och foten är rak, men ena ögat är fortfarande lite mindre än det andra. Hon vägde 4260 gram och var 53 cm lång. Redan vid 2 veckors ålder log Adelie mot oss hela tiden. Hon fäste blicken bra på saker vi visade henne och hon kollade rakt in i våra ögon när vi pratade med henne så att hon började att le. Vid 3 veckors ålder balanserade hon huvudet bra när hon låg på magen. Det var lite svajigt dom första gångerna, men hon var envis och orkade ligga på magen länge. Hon började att snacka lite med oss och i samma veva kom dreglet. Lillan började att dregla och blåsa bubblor med dreglet vid 4 veckors ålder. Hon tog äntligen napp. Men inte vilken napp som helst utan natursnutten skulle det vara. En napp för prematurbarn som ska påminnas om mammas bröst.

bild-77

 

Adelie 2 månader: Utseendet har inte för ändrats så jättemycket tycker jag. Ögat har blivit lika stort som det andra och hon är piggare i blicken. Hon vägde 4700 gram och var 55 cm lång. Ibland fick hon till ett högt skratt när vi pratade och skojade med henne. Hon började att ligga ner mer på magen och leksaker med färger blev väldigt intressanta och roliga. Hon ville gärna sitta upp själv i soffan och när man höll i henne så ville hon alltid stå upp. Hon började att älska tvn och barnprogram. Så på morgon kunde man sätta henne framför tvn i babysittern. Och där satt hon nöjd i ca 1 timme. Hon kom in i en konstig bajsfas. Hon bajsade bara 1 gång varannan vecka och kissade som en häst :) Inget konstigt sa barnmorskan. Så kan det tydligen vara när en bebis bara äter bröstmjölk. Hon började att ta riktig napp, men även där skulle det vara en speciell napp annars tar hon den inte. Napparna från Philips Avent är dom som funkar här hemma :) Men såklart är dom svåra att få tag på. :( Hon började att sova nästan hela nätter. Mellan 6-7 timmar i streck innan hungern väckte henne. Hon var nästan alltid glad och nöjd. Det blev enklare att åka på utflykter med henne då hon tog napp ordentligt :)

bild-78

 

bild-79

 

Adelie 3 månader: Nu väger Adelie 4850 gram och är 55,5 cm lång.Utseendet enligt mig är det samma som vid 2 månader. Hon har alltid varit bra på att ändra sina ansiktsuttryck med alla sina grimaser :) Höja ögonbrynen och lipa med lilla tungan gör hon ofta ( som på bilden längst ner). Händerna har blivit intressanta och goda. Ibland tuggar hon på dom så mycket så att hon nästan kräks. Även mammas händer är väldigt goda. Dregla gör hon bara mer och mer. Nästan så att hon blir blöt över hela bröstet. Äta på kläder är också roligt och gott. Hon är alltid glad och skrattar och ler nästan hela tiden. Hon är oftare vaken på dagarna nu. Sover bara en liten stund mitt på dagen och sover nästan hela natten. Hon älskar fortfarande att sitta framför tvn i sin babysitter och ibland när hon känner sig ensam vill hon gärna sitta mellan oss i soffan och kolla. Hon pratar jättemycket. Gurglar och gör små söta ljud. Hon kan underhålla sig själv och skrattar ofta i sin ensamhet :) Hon ligger i sitt babygym varje dag och tränar på att rulla runt som hon snart kommer att lyckas med….hon är nära på att göra det nu 😉  Man ser även att hon försöker att få tag på saker som man hänger över henne i babygymmet. Hon kämpar och är envis på att snart kunna lyckas med allt. Det tar ett tag innan hon ger upp. Hon är stark i nacken så nu kan hon vara framåtvänd i bärselen. Hon har även fått en sittstol som hon klara av att sitta i ett tag. Hon älskar att bada och busa och sparka med bena i vattnet, men ibland när hon inte är på humör blir det bara ett snabb bad för att bli ren;) Hon älskar att vara naken så att ligga på skötbordet är toppen tycker hon. Direkt när blöjan kommer på blir hon lite gnällig. När Adelie var 11 veckor började vi att ge henne ersättning 2-3 gånger per dag för att jag märkte att hon sov mindre, hon gnällde under amningen och hon ville äta oftare. Vi hade varit hos barnmorskan där vi fick reda på att Adelie låg under normalkurvan. Inget vi skulle oroa oss för eftersom amningen gick så bra, men 2 dagar senare började gnället och vi bestämde oss för att testa med att kombinera ersättning och amning. Det funkar bra! Så nu är Adelie en glad tjej igen som utvecklas mer och mer för varje dag :)

 

 

IMG_3453

 

Min kropp/mage dagen innan förlossningen: När jag fick reda på att jag var gravid i vecka 4 ändrade jag min livstil totalt. Jag var underviktig och åt väldigt lite och dåligt. Jag insåg att om jag skulle få en friskt barn så behövdes bra näring. Jag började att äta enligt tallriksmodellen och åt små mål 5 gånger per dag. Innan så var det knappt 2 mål. Det var en jobbig tid för mig i början när jag märkte att jag gick upp i vikt, men jag försökte bara att tänka på min lilla bebis i magen. Allt som jag har tyckt varit onyttigt för mig var ju bara nyttiga och bra saker. Jag började att äta macka till frukost och kolhydrater till varje måltid. För mig var det som att unna sig saker så därför behövdes aldrig socker och fett under min graviditet. Självklart kunde jag äta sånt ibland utan att jag fick dåligt samvete, men det var aldrig nått jag fick gravings på. Därför försökte jag att undvika sånt så mycket som möjligt så att jag sen skulle slippa behöva gå ner så mycket i vikt efter graviditeten. Innan inskrivningen hade jag lagt på mig nått kilo. Så från inskrivningen tills jag födde hade jag gått upp 22 kg. Kändes jätte jobbigt först, men nu efteråt önskar jag att jag hade vägt mer innan jag blev gravid. Jag fick ganska mycket bristningar i slutet av graviditeten som jag mår ganska dåligt över. Jag tror att det har med att göra att jag var så smal innan och sen när jag väl blev gravid och började att äta normalt fick inte min hud en chans att töjas sakta. Men det är lätt att vara efterklok. Självklart är det viktigaste att Adelie mår bra, men ibland vill man bara ha tillbaka sin kropp som den var förut. Kanske inte lika smal, men utan bristningar och slapp ut.

bild (27)

 

bild (28)

 

Min kropp/mage efter 1 månad: Jag har gått ner i vikt och magen blir plattare för varje dag. Bristningarna har börjat att ljusna och jag började att använda en gördel för att få en platt mage snabbare. Huden känns slapp efter graviditeten och all vätska som jag fick i ansiktet har försvunnit helt. Ben och armar är fortfarande större än vad dom var innan graviditeten.

bild-35

 

bild-49

 

 

Min kropp/mage efter 2 månader: Jag har gått ner 17 kg på mindre än 2 månader. Huden känns tajtare och bristningarna är ljusa nu, men fortfarande djupa. Brösten har blivit mindre och känns mjukare. Dom första veckorna efter förlossningen var dom hårda och stora som fotbollar. Allt har läkt bra där nere och jag börjar att ta mina mini-piller igen. Jag börjar även att träna lite smått i mitt ”hemmagym” och går längre och snabbare promenader.

bild-80

bild-81

 

Min kropp/mage efter 3 månader: Jag har gått ner ännu mer i vikt. Jag äter hälsosamt och unnar mig onyttigheter på helgerna eller när man är bortbjuden. Jag har sprungit 2,5 km och tränar mer och mer. Har haft en paus under semestern, men nu är det dags igen. Har kommit i massor av mina gamla jeans och kläder så nu känner jag mig som mig själv igen :) Har köpt en skinroller som jag använder varje dag för att få bort mina bristningar på magen och lår som fortfarande är djupa enligt mig. Mina bröst har blivit mindre. Har gått från en 80 I kupa till en 75 E kupa :) Vilket är så skönt eftersom jag hade 75 C/D innan graviditeten. Min bröstmjök har börjat att försvinna. Har inte lika mycket som i början. Jag läcker bara mjölk på morgonen. Så nu kan inte amningen hjälpa mig att hålla vikten längre 😉 Det har verkligen varit skönt att kunna äta nästan vad som helst utan att ha gått upp i vikt tack vare amningen. Nu när jag inte ammar lika mycket får jag vara mer ordentlig på vad jag stoppar i mig under sommarperioden då det är lätt att unna sig lite för mycket. Jag njuter verkligen över att bara vara mamma och kunna äta gott utan att bry sig, men samtidigt vill man ju komma i sina kläder och känna sig snygg. Så det är därför jag vill röra på mig varje dag och ha dagar då jag är noga med vad jag äter och ha dagar när jag kan unna mig godsaker utan att få dåligt samvete. Jag vill leva ett normalt och hälsosamt liv helt enkelt. Jag vill vara en livsnjutare 😉

2 reaktioner på ”3 månader!

  1. Hejsan! Va kul att du har hittat till min blogg. Åh va kul att du också har en liten plutt i samma ålder? Det går verkligen fort. Min lilla tös blir 6 månader snart. Riktig tung nu.:) Hur mår din lilla pojke?

    Va skönt att det funkade med ersättningen.Men va jobbigt det måste ha varit för dig.:( Nu i efterhand tycker jag nästan att det är mysigare att ge mat med flaska. Man få en helt annan ögonkontakt och hon myser på ett annat sätt. I slutändan blev det faktiskt väldigt bra. Tack för att du skrev till mig och delade med dig av din erfarenhet :) Ha det bra.

    Mvh/ Felicia

  2. Vad glad jag blev att jag hittade hit! Kul att läsa om någon som har ett barn i ungefär samma ålder som en själv.
    Vår pojke blir 3 månader den 26. Dock är han i storlek som ett barn som är en månad mindre då han föddes för tidigt, men oj så han växt!

    Jag måste få säga att jag känner så väl igen mig i tanken om ersättning. Vi hade hemsjukvård första månaden hemma då han inte gick upp i vikt. Redan från början ammade jag och gav ersättning men mina bröst kom aldrig ikapp och jag slutade därför och nu får han bara flaska. I början var jag otroligt ledsen över detta och var så orolig över hur detta skulle påverka får relation, men ingenting förändrades. Vi har lika mysigt tillsammans nu. Och ärlig talat tycker jag att det är rätt skönt att bara kunna ta fram flaskan när man är ute på ärenden.
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


två × = 10