Frågor och svar om bebisar och barn

Annons
Add Comment Register

Modersmjölksersättning

Mormor som undrar: kan man ge en 3 veckors baby bröstmjölksersättning där vällingen värms i micron? Kan man koka vatten och blanda i ersättningen och sen ställa i kylen för att sen värmas till natten? Måste flaskan steriliseras efter varje gång som den använts? Ska den steriliseras kkande i 10 min i så fall. har diskuterat detta med min dotter och vi tycker lite olika. Tacksam för svar. MVH. mormor

Svar
Hej! Ta alltid kallt vatten ur kranen när du ska tillaga modersmjölksersättning. Koka upp vattnet och låt det svalna. Blanda inte i pulvret i för varmt vatten så C-vitaminet förstörs.

Blanda alltid ny ersättning till varje måltid. Man kan blanda ersättning i förväg men använd dig då av kylskåpskallt kokt vatten och förvara den färdiga ersättningen i kylskåpet men högst i 6 timmar. Ersättningen kan sedan värmas i mikrovågsugn.

Det är viktigt att diska flaska och napp efter användning (en odiskad flaska är en bra groplats för bakterier). Vid rengöring börja alltid skölja ur flaskan med kallt vatten så att mjölkproteinerna löses upp. Sedan kan du diska flaskan i diskmaskin och diska nappen förhand. Lägg nappen i kokande vatten några minuter en gång om dagen.

Med vänlig hälsning Anna & Marina