Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:
Add Comment Register
10
april

Ny bs mätare Modz, ketonkänningar och dagliga livet som diabetiker

Skrivet av den 10/4/14 - 10:39

Nu har jag fått prova en ny bs  mätare som heter Modz. Framtagen av en diabetiker sedan 40 år och en diabetes sköterska. Jag ska nu prova denna i ca 2 månader för att se hur den fungerar och om det är något som behöver ändras innan den kommer ut på marknaden. Var till Stockholm och träffade produktutvecklaren som är från Finland.

Jag kan säga att jag är redan förälskad i den och är man barn så kommer det bli roligt att testa sitt bs med denna.

Den är enkel att förstå med touch skärm och ser ut så här..

Modz bs mätare

Modz bs mätare

Man trycker på mätning

026Man kan förinställa larm och jag har då en påminnelse före frukost, lunch och  middag. Även 1,5 timme efter måltid så jag får lättare att se på en kurva sedan hur det ser ut i trender.

044

Räknar ner i 5 sek

Räknar ner i 5 sek

020

027Här kan man lägga in vart man vill att värdet ska registreras inom genom att klicka på vald kategori eller på annat

039Här är mitt kvällsvärde. Den är grön och fram kommer en glad gris som gör ett glatt läte. Jag fick lika nu på morgonen. 6 nånting var det. Jag åt 2 skogaholmslimpa smörgåsar och tog 3 enheter för jag åker ju jämt på känning efteråt. Är inte så förtjust i mina pennor för jag hör inte riktigt när jag får insulin. Engångspennorna känns tryggare. Så efter 1,5 timmar så påminner mätaren mig om att det är dags och testa igen och då såg det ut så här..

047En arg pippi fågel med ett missnöjt läte.. Hur är det möjligt att hamna så högt på 1,5 timmar?

Och på tal om det så har jag för första gången känns av ketoner. Får ont i magen som magkatarr och mår illa..

Var till min sjuksköterska igår. Mitt HbA1c var 51. Förra låg på 48 dessförinnan 47, 46,43… så ja de ökar. Mitt blodtryck var 107/65.. så det är ju som vanligt..

Hursom helst så denna mätare kan om man lägger in ett mobilnummer skicka ett sms på det senaste tagna värdet. Så om förskole personal tar på ens barn så skickas det värdet automatiskt till föräldern som kanske är på jobbet. Allt samlas i ”molnet” och läggs på din sida på datorn så man får bra överblick på alla samlade värden. Allt finns givetvis i mätaren också så man kan se trender osv.

034

överkryssade bestick= efter måltid och raka bestick= före och bloddroppen= övrig tid

överkryssade bestick= efter måltid och raka bestick= före och bloddroppen= övrig tid

036

Medelvärde

Medelvärde

Sen kan man lägga till lite andra saker om man vill

Sen kan man lägga till lite andra saker om man vill

Vill man inte ha angry birds så finns den här varianten på utseende..

038Ja detta var en liten introduktion..  För tillfället så påminner mätaren mig nu om att ta bs eftersom det var fööör högt :)

Denna mätare finns inte på marknaden ännu. Jag är en av 3 personer som ska testa den för att se hur den fungerar och om något behöver justeras. Denna är bra för alla tycker jag men speciellt för barn då föräldrar kan få en annan överblick på sitt barns värden genom dator eftersom allt går dit direkt. Man behöver inte vara tjatig då man får ett sms vid varje taget värde om man vill.. Man kan säga att det är en trygghet för föräldrar med barn i småbarnsålder som går på förskola osv.

Kommer absolut berätta mer om denna under min testperiod!

Kram alla!

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad i Allmänt | Inga kommentarer


06
april

Ny bil och tokhögt blodsocker!

Skrivet av den 06/4/14 - 21:49

Ja vad ska vi  börja med?:) Hade bilen lämnad på service på torsdagen och det var lite småfel på den så jag åkte till Volvo för att kolla upp felen. Hur som helst så gick det ca 5 timmar från att jag varit på verkstaden med den här

025

Och tills jag kom hem och hade köpt den här

Nya fina bilen. Lycka!

Nya fina bilen. Lycka!

 

Det var en dag med lite stress och flängande hit och dit så jag kollade inte mitt bs så noga under dagen. Men jag åt normalt och tog extra insulin till fikat på em. När kl var 18 och jag skulle till en vän och äta middag så låg mitt bs på 21. TJUGOETT!! Det var typ hundra år sedan  jag hade så högt. Jag kände att jag hade lite spänningshuvudvärk men det var inget jag brydde mig om mer än att dricka kaffe:) Tog 8 enheter till det. Efter en timme låg jag på 22,3 då blir man lite frustrerad. När jag kom hem sen så låg jag på 14 så då kände jag mig lite lugnare… tills jag låg på 5 när jag skulle lägga mig. Suck! Några bitar dextro och hoppas på det bästa under natten.

På morgonen kändes det som jag druckit upp ett badkar med vin för jössen vilken spänningshuvudvärk jag hade. Mådde lite illa också. Nu skulle vi iväg på kalas och väl där så ska jag ta en dutt insulin och det här är vad som händer..

004En pöl med insulin som rann ur korken och hela nålen var full. Såg dessutom att spiralen inuti som ska trycka ner den orangea plutten inte satt emot. Jag har 2 lika pennor och jag har antagligen använt denna under dagen igår och sen tur nog tagit den som funkade efteråt för att sänka mitt bs.. Jag är ju extremt dålig på att byta nål och även att trycka ut testdroppe innan..

Helgens middag blev fläskytterfilé, klyftpotatis, egengjord coleslaw och grönsaker.. Viktväktarna har inte funkat till hundra procent denna vecka så tyvärr +0,5 kg.

Men idag har jag tagit nya tag så jag hoppas jag håller idet nu.

Helgmiddag

Helgmiddag

 

Började dagen i dag med ett bs på 9,3

Fiberhavregryns gröt och hallon, jordgubbar och blåbär till det. Och naturligtvis Björksocker till det:) Och en fullkornsmacka. Totalt 9 points. Lite mycket men jag var  hungrig:)

Lunch,6,4  i bs tog 3 ie till det

Viktväktarkorv och fullkornspasta och broccoli, totalt 7 points

Promenad på ca 45 min och efter det 3,1

Mellis, en smoothie med massa färska bär och lättvanilj yoghurt och mjölk.. ca 3 points

Middag 5,6 i bs

Tonfisk, ägg och kokta grönsaker, totalt 8 points. Tog 2 ie till det.

Bs 2 timmar efter middagen 8,3.

Mitt medelvärde under 30 dagar ligger på 7,8

006

Barnen är fortfarande snörvliga men på bättringsvägen. Här har vi en glad liten kille iaf:)

020Fredagen kantades också av bullbak till min hårt arbetande syster som skulle ha kalas för dottern på lördagen.

Bullbak

Bullbak

På onsdag ska jag till diabetesmottagningen på koll. Ska bli spännande och se hur mitt HbA1c ser ut nu. Tror det sista var på 47. Sannerligen högre skulle jag tro men allt under 55 är väl bra?

Nä nu är det dags och knyta sig. Möte i morrn på sonens skola, tisdagen ska jag till Stockholm och få introduktion på en ny bs mätare, onsdag diabetesmottagningen, torsdag har vi hantverkare här och jag ska träffa en kusin jag inte sett eller pratat med på 35 år:) Fredagen är fri än så länge:)

Kram alla!

 

Publicerad i Allmänt | Inga kommentarer


31
mars

Meny, akutenbesök och nya bs mätaren Modz

Skrivet av den 31/3/14 - 9:17

Ja, vi börjar med mitt bs. låg inatt på 6 nånting. Vaknade på samma. Skönt. Detta blev dagens frukost. Stadiga 5 viktväktar points

Fiberhavregrynsgröt med färska jordgubbar och blåbär

Fiberhavregrynsgröt med färska jordgubbar och blåbär

Helgens meny bestod bla av

Gröt med blåbär och banan

Gröt med blåbär och banan

Och naturligtvis en stor kopp solsken:)

Och naturligtvis en stor kopp solsken:)

I bland orkar jag inte laga gröt så det blir en enkel macka med skinka och skinkost. Totalt 4 points.

010

Vi kör ju vegetariskt i familjen också då mannen är vegetarian så middagarna blev i fredags och lördags detta.

Toscanska biffar, couscous, och sallad.

Toscanska biffar, couscous, och sallad.

Vegetarisk snitzel, färska rödbetar, morötter, champinjoner, potatis och kvarg med chili i.

Vegetarisk schnitzel, färska rödbetor, morötter, champinjoner, potatis och kvarg med chili i.

Helgen kantades också av ett akuten besök då lilleman haft feber sedan i måndags och haft jobbig hosta mm. Var där uppe ca 2 timmar och allt såg bra ut efter alla prover. Han sänka låg under 5 och jag tvingade sköterskorna att ta ett bs på honom som låg på 7,7. Tyckte det var högt men med tanke på att det inte var ett fastevärde och att han fått alvedon innan så är det helt ok. Men jag är livrädd för att mina ungar ska få diabetes. Iaf när de är så små och inte kan säga något.

Akuten som är helt nyrenoverad så det var jättefint där. En avdelning är bara för barn.

Akuten som är helt nyrenoverad så det var jättefint där. En avdelning är bara för barn.

39,3 i feber och glad till och från..

39,3 i feber och glad till och från..

Om en vecka åker jag till Stockholm och ska träffa dem som tagit fram den nya blodsockermätaren Modz. Den verkar helt suverän. Ska bli spännande att se hur den är. Den verkar iaf toppen för barn och är toppmodern. Här nedan finns lite info..

 

Modz är en blodsockermätare som kopplar upp sig via mobilnätet och som skickar mätresultaten till en webbplats där patienten, föräldrarna, andra anhöriga och vårdpersonal kan ta del av dem. Resultaten kan även skickas till en mobiltelefon. Modz håller dessutom reda på när ett barn skall mäta blodsockret och påminner barnet om detta.

 

 

På detta vis går det att undvika en situation där ett barn med diabetes avstår från att mäta sitt blodsocker samtidigt som oroliga föräldrar önskar sig information om hur barnet mår.

 

 

Tester som gjorts på Modz visar att barnen uppskattar den smarta och snygga designen och att de gärna använder mätaren vilket gör att föräldrarna snabbt får realtidsuppdateringar. Dessutom sparas tidigare data så att det på ett enkelt vis går att se trender i mätresultaten. Modz kan därmed spela en mycket viktig roll både för patienten och dennas omgivning. Med Modz kan föräldrar till diabetsbarn på ett enklare sätt få kontroll på barnets blodsockervärden när barnet är på dagis eller i skolan.

 

 

En annan fördel med Modz är att teststickorna skickas automatiskt hem när de befintliga börjar att ta slut. Denna funktion sparar naturligtvis tid för patienten och anhöriga.

Så nu ska jag ta en till kopp kaffe. Jag är så enormt trött fast jag nu fått sova. Är det bara jag eller som är det?

Kram alla!

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad i Allmänt | Inga kommentarer


27
mars

Sjuka barn, tungt för en diabetiker.

Skrivet av den 27/3/14 - 8:42

När barn är sjuka så påverkas jag som diabetiker. Sömnen blir rubbad och blodsockret påverkas när man går upp mitt inatten. I natt ville min 2,5 åring gå upp kl 01, Som tur var somnade hon om. Annars så har vi gått upp 05 sista tiden och dagen blir så lång då:) Men samtidigt så vaknade vår 9 månaders som är halvfebrig, snorig och slemmig och grejade i 1,5 timmar. Huvudvärk är vanligt för mig när sömnen blir rubbad.

Men dagens meny igår blev havregrynsgröt igen med färsk frukt till frukost.

Gröt och färsk frukt

Gröt och färsk frukt

Lunch potatis, viktväktar grillkorv och senapssås.

Viktväktarkorv, potatis och senapssås.

Viktväktarkorv, potatis och senapssås.

Middagen blev våfflor och där blev det gigantiskt med points så nu gick vi rejält in på veckobonusen.. suck! Men ett varierande bs ger också ett sug tycker jag till det extra goda. Sen när man lagar åt övriga familjen så  är det vissa gånger svårt att stå emot. Köpte ett våffeljärn och fick med recept igår på våfflor. Det var extremt mycket fett och socker i och smeten blev supertjock..

Till kvällsmat blev det ett glas rödvin och cashewnötter… bara för att jag ville…och var trött:)

Mitt bs låg fint på mellan 10-13 hela eftermiddagen och kvällen och jag startade morgonen på 8,8. Det märks vad man inte ska äta så att säga..

En rolig grej som kommer att hända är att jag ska till Stockholm i början av april och få testa en ny bs mätare som verkar helt fantastisk. Framtagen av en sköterska och diabetiker. Jag ska på testa den i tre månader och kolla av hur den är. Nån mer som ska få göra det?

Nä nu är det bara nya tag och ta hand om de här snoriga grynen:) Börjar själv få ont i halsen, suck! Och så ska man väl klura ut vad det blir för meny idag. Är det bara jag som känner att mycket tid går åt till planering och matlagning? Och nej jag kommer inte att börja med matkasse. Jag är för ekonomisk för det och av andra orsaker :)

Kram alla!

 

 

Publicerad i Allmänt | 1 kommentar


25
mars

Godmorgon!

Skrivet av den 25/3/14 - 9:46

Var ute och gick igår i 1 tim och 40 min. Ja då blev man hungrig hela dagen och mitt bs på dagen var ok. La mig på 7,7 efter att ha haft en dunderkänning 2 gånger om på kvällen vid 21. Japp tryckte i mig glass och banan. Jättebra när man vill gå ner i vikt. Men att ha diabetes och då lågt bs så säger hjärnan bara ät eller dö liksom. Tog då 2 ie till bs på 7,7 med tanke på en rekyl.. vågar ju inte ta för mycket ändå.

Vaknade i natt på 16,6 och tog då insulin. Vaknade på 6 i morse, helt ok. Eller morse, klockan var 05 då mina barn bestämt sig för att vakna sista veckorna.

Nu har jag lågt igen efter att ha ätit för lite.. suck! Bäst att gå och trycka i sig lite igen då..

Ha en bra dag alla!

 

Publicerad i Allmänt | Inga kommentarer


24
mars

Hårdkörning denna vecka!!

Skrivet av den 24/3/14 - 10:13

Den här veckan är det bannemig hårdträning/skärpning. Igår åt jag gröt med färska bär igen till frukost. Körde både lunch och middag med tonfisk, ris och ägg och jag var faktiskt mätt i princip hela dagen. Var ut på en promenad med båda ungarna i dubbelvagnen och halvdana pumpade däck vilket gjorde det ganska tungt.

Det var ganska ok väder när jag gick men sen blev det småhagel och regn.. å kallt..å blåsigt. när de väl somnat ökade jag på farten och pressade mig själv hårt i uppförsbacke. Mjölksyra i hela kroppen och blodsmak i munnen.. uäää. Tokröd i hela ansiktet och svettig:)

Ja alltid något.

Blir nog tonfisk till lunch idag med. Men middagen blir något annat. Vi får se.

-0,4 denna vecka. Ska fasen klara ett kilo denna vecka:) Heja mig!

Mitt bs igår innan jag la mig 10,0

Mitt bs i morse 4,1

Kram alla!

 

 

 

Publicerad i Allmänt | Inga kommentarer


22
mars

Viktväktarna + helg.. hmm

Skrivet av den 22/3/14 - 17:50

Ja man kan säga att alla points och den stora veckobonusen som fanns kvar rök. För det här var min middag och totalt så innehöll den 19+23+10 points = 52 points. Jag får äta 29 på en hel dag. Nu har jag höftat lite då jag går på ungefär på annan pizza som jag räknat ut och lika med chokladen..

018Med lite ångest då jag förbrukat upp min aktivitetspoints så blev det sån här frukost..

Fiberhavregrynsgröt med färska blåbär & hallon

Fiberhavregrynsgröt med färska blåbär & hallon

Lunchen bestod av vegetarisk lasagne à 7 points.

013

Middag blev en tonfisk sallad totalt 10 points.

Tonfisk sallad

Tonfisk sallad

 

7 points kvar så nåt mums kan jag nog få så här på lördagskvällen. Med tanke på att man går upp i gryningen med små barn så äter man ju mycket tidigare.. lunchen blir ju 11 för då är man tokhungrig:)

Trevlig lördag alla..

Mitt bs innan middag 6,0

Publicerad i Allmänt | Inga kommentarer


21
mars

Ja tack, lite sommar nu:)

Skrivet av den 21/3/14 - 15:08

Åh vad jag längtar till sommaren nu. Vi har ju satt markis på framsidan och idag var jag och köpte matta som jag ska ha där också. Plus blomkrukor och  balkonglådor och andra krukor jag ska plantera tomater i.. Fantastisk fint väder i dag…OCH storm. Blåser bort om man går ut:(

Bs kl 05 i morse 6,0. Tyvärr vaknar barnen då, suck! Tydligen en rolig period att väcka mig på:) Kollade iaf inte bs sen vilket är dumt eftersom jag vet att jag har en höjning fram till ca 08. Åt en lingongrova med keso på och sen kl 10 låg jag på 12. Dutta insulin och åt en macka och sen känning osv blää..

Middagen igår blev pannkaka för de andra och jag åt soppa och smörgås. Blev tyvärr ingen middagsbild men alla vet  väl hur en pannkaka ser ut:)

Vet inte vad middagen blir.. ev en fryspizza:)

Sitter här med en inköpslista för i början på maj så ska jag till Ullared och fylla på lite:) Lagt ut lite grejer på blocket som jag vill bli av med och få in lite extra pengar..

Nu får det bli lite bättre väder så jag får ut och röra på mig.Vi har ju haft säkert 10-20 cm snö senaste dagarna och snöoväder och igår regnade det och idag är det 10 grader varmt. Har inte rört mig alls denna vecka så vågen står nog still..

Kram alla!

 

Publicerad i Allmänt | Inga kommentarer


20
mars

Bs och middagstallrikar

Skrivet av den 20/3/14 - 12:22

Rätt nöjd.. Bs igår kl 20,00 -5,8

Kl 05  – 3,5 Tog en dextro

Kl 07,00  – 6,3 Frukost Tog 4 ie vilket var lite för mycket till mackan.

Kl  10,00  -  2,8 Banan

Kl 11,15  -  7,1 Tog 5 ie och åt detta

011Laxpasta sås som är så god och enkel.

Koka upp 3-5 dl vatten, lägg i en grönsaksbuljongtärning, häll i lite grädde, fryst eller färsk dill. Ha i lite redning så såsen tjocknar och lägg i lax. Klart! Jag brukar ta 4 laxfilé bitar och koka i ca 5 min i vatten  och sen lägger jag bara över dem i såsen och rör om så allt går i bitar. Servera med tagliatelle..

Igår blev det lite blandat igen på maten då jag nu inte ska slänga mat och att det alltid blir en vegetarisk rätt också.

Gårdagens middags tallrikar.

Vegetariska nuggets och stekt potatis

Vegetariska nuggets och stekt potatis

Laxpastasås och stekt potatis

Laxpastasås och stekt potatis

Sonens tallrik med lax och pasta utan grönsaker:)

Sonens tallrik med lax och pasta utan grönsaker:)

Idag blir det nog pannkaka till middag men nåt annat till mig då den rätten inte är så viktväktarvänlig:)

 

 

 

Publicerad i Allmänt | Inga kommentarer


19
mars

Mår inte bra nu..

Skrivet av den 19/3/14 - 19:53

Vaknade på 4,8 i bs i morse. Åt 1 1/2 skogaholms macka till frukost med skinka och grönsaker till.. å kaffe såklart. Var i väg och handlade på fm på olika ställen. I och ur med vagn osv så jag fick 2 känningar men tog dextro direkt jag kände nåt. Kunde likaväl varit högt istället. 4,4 när jag kom hem vid 12,30. Åt lunch och en slags salt kringla/bulle från Lidl. Ingen söt gegga eller annat i. Tog 5 ie till lunchen som var en korv och ca 150 g stuvad potatis. Efter två timmar låg jag på 17.. Suck! Jag misstänker att det var rekylen på det låga blodsockret tidigare.

Vaknade med huvudvärk och har inte lyckats bli av med den så jag mår urk just nu!

Sitter här och hänger och  hoppas komma in på skatteverkets sida för att se om jag ska bli glad eller ledsen. Verkar vara högtryck för jag kommer inte in alls:) Har alltid fått tillbaka på skatten men nu med tanke på sjukskrivning förra året under graviditet, akassa och jobb så känns det inte riktigt som om jag kan hurra i år.. Vi får se!

Kram alla!

 

Publicerad i Allmänt | Inga kommentarer