Add Comment Register
Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Ny penna och tankar kring pump, och massa annat som vanligt:)

Har varit på besök hos min sjuksyster . Tog med mig lill tjejen och visade upp underverket :)

Många frågor blev det. Jag måste säga att jag är riktigt dålig på min egna kropp och diabetes faktiskt. Jag höftar ju lite med insulin till mina måltider och oftast blir det bra. Lite känningar hit och dit blir det ju.

Jag har under veckan legat högt på nätterna vilket jag aldrig gör annars. Så jag frågade varför och gav exempel som igår då jag låg på 4,5  kl 21,00. Tar 6 enheter insulin till en smörgås och när jag vaknar vid 02 så ligger jag på 13,5.

Dagen innan låg jag på 6 nånting vid 22, vid tolv ligger jag på 2,7 och tar ett glas juice. Kl 04 ligger jag på 15.  Jo då är det så att jag vid det ena tillfället måste ha fått en känning under natten och inte vaknat. Dosen jag tog till mackan var tydligen för stor till antalet kolhydrater. Den natten jag drack juice så har jag fått en rekyl, alltså kroppen har pytsat ut mitt lager av glukos i levern så därav det höga blodsockervärdet.

Aha säger jag.. ska det ta mig så många år att förstå min diabetes? Om jag nu lyckats så bra hittills med att höfta allt och ha ett så bra HbA1c värde nu, tänk då vad jag kan göra med att lära mig räkna kolhydrater till mitt insulin!!

Jag ska få låna en mätare som mäter mitt blodsocker.(ser ut som en pump nästan) Jag kommer att få fästa en nål i huden (ungefär som en pump fast utan slang) och så ska jag gå och kolla efter 6 dagar hur kurvan ser ut. Kommer lägga ut sen hur den ser ut osv. Ska dit nästa vecka för att sätta nålen. Mätaren  kommer då att mäta under natten och då ser jag när jag behöver lite insulin eller inte. Dessutom så kommer jag få känna av hur det är att bära med mig en grunka….Jag är ju inne på pump och min sköterska tyckte faktiskt att det var en bra idé och jag tyckte det verkade fantastiskt.

Tex så ligger jag runt 06 tiden på ett bs av ca 4-6, åh vad bra tänker jag då och lägger mig en stund. Vid 08,30 kollar jag igen och ligger på kanske 9. Där är det perfekt för mig att ställa in så det pytsar ut lite extra så jag får ett fint värde när jag går upp. Oftast så skjutsar jag iväg sonen vid 8 och då äter jag frukost när jag kommer hem och då är det oftast högre också. Fantastiskt! Dessutom så slipper jag sticka mig så ofta, jag är ju dessutom ruskigt dålig på att byta nål..Riktigt dålig:( törs inte ens säga hur sällan jag byter haha..

Sen har jag också fått en insulinpenna med minne.. som ser ut så här. Bilden är från broschyren för jag har inte hämtat ut den ännu.

Insulinpenna med minne

Insulinpenna med minne

Jag tog även nytt HbA1c som visade på 45 (5,4%). Superbra tyckte min sjuksyrra, högt tyckte jag haha. Men jag är ju van att ligga på 37-39 (4,7- 4,9 %) under graviditeten som varit så jag får väl tänka om. Tänk vad fort ändå det går att höja upp det värden. Hon kom ju liksom för snart 5 månader sedan. Ja så nu är det dags att räkna kolhydrater. Har laddat ner en app i min IPhone som jag lätt kan ta fram vid behov.

028

I dag har jag tyvärr fuskat och det satte sina spår direkt. Åt ett wienerbröd vid mötet på jobbet och hamnade på 15. Sen kom grabbarna in från Waynes coffeé och lämnade av en jättesmörgås med mozzarella och en hallon smoothie. Smörgåsen tog jag hem och åt som kvällsmat :) De brukar komma in och lämna över lite sånt vid stängning om det blir över annars måste de kasta allt.. Så det är bara att tacka och ta emot.

Här kommen en avslutningsbild på mini som lyssnar på sin speldosa hon fick i dop present.

01910

kommentarer på Ny penna och tankar kring pump, och massa annat som vanligt:)
 1. Emma skrev

  Men va?? Tycker du 5 är högt????
  Vet inte alls hur jag ligger till nu för tiden.. snart dags för en koll..Kan säga att skulle jag ligga runt 5 hade jag vart super nöjd… men tyvärr så tror jag att jag ligger betydligt högre nu efter grav och allt.. Nä gud va duktig du är!!!

 2. Haha, nja inte 5 men 5,4.. nä det kändes ju bara så eftersom jag legat ännu lägre under graviditeten. Då låg jag på 4,7%
  Men jag är nöjd såklart! :)

 3. Catta skrev

  hej tjejn
  Länge sedan!…

  kul med ditt nya jobb. hoppas du trivs?

  ang ditt hba1c, var ju de skita bra-.. men förstår dig, för under en grav så är de jämt lågt… o sen går de uppåt.. man pressar ju sig i de yttersta för att bebben skall ligga bra..

  själv låg ja på 4,3 i hba1c… o nu efter tre år har de stigit till 6,1.. vilket ja fick panik över först. men nu är ja glad.. lever ett jämnare o bättre liv. bs hoppar ej som förr. inte lika många känningar mm… så ja de underlättare.. o samtidigt har ja ett bra värde!:)

  kram catta

 4. Fia skrev

  Gött att du får låna hem en sån kontinuerlig mätare! Är det en guardian du får låna?
  Skitbra hba1c! Men förstår att du tycker det är lite högt men som sagt så låg du ju lägre när du var gravid. (fast jag tycker 5,4 hade vart skitbra vid en graviditet också!)
  Kram

 5. Jag har ingen aning vad den heter men jag ska dit på tisd och sätta nål så då ser jag vad det är för nåt. Kommer lägga ut bild osv sen när jag varit där.

 6. Hej Catta!
  Ja jag trivs på jobbet och det är jättekul!
  Det är som du säger, man pressar så mycket när man är gravid för att få så bra värde man bara kan. Sen efteråt så bryr man sig inte så mycket och då ökar det direkt.
  Hoppas allt är bra med dig, och du får jättegärna maila mig om du vill berätta lite om dina graviditeter, lite om när de kom, vikt, hur mådde de, hur mådde du, hur graviditeterna skiljde sig från varandra osv.
  Ha de gott
  Kram

 7. catta skrev

  hej

  maila mig så svarar ja på ditt mail…. har en del saker att skriva om:)
  kram catta

  catharina.makela@svenskfast.se

 8. Linda skrev

  Hej,jag testade guardian för några månader sen,skriv gärna sen vad tycker :-) antingen hatar man eller älskar den!!lycka till =)

 9. Ja det ska jag absolut göra:)

 10. Marie skrev

  Men vilka värden!!! Är gravid i v 26 och hade sist fått ner det till 50 så jag har en bit kvar. Som vanligt ingen logik i min kropp, blir så less =( Jag har ju sensor på fortf så det är både pina och bra. Kan bli många larm på en natt =(
  Kramis