Add Comment Register
Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Hur äter ni?

Mitt bs har legat bra i flera dagar nu.. Lycka!

Det beror ju på hur jag äter också. Jag är godisråtta och det erkänner jag. Har mycket svårt för att låta bli saker även under graviditeten. Nu är jag ju jordgubbs beroende vilket man borde tycka är bra men det är ju fruktsocker idet..

Men iaf så undra jag hur äter ni diabetiker? Jag är ju kvar i den gamla skolan av rutiner sedan jag fick diabetes. Mina tider var då, frukost 07,30, mellanmål 9,30, lunch 12-13, mellanmål 14,30, middag 17,00 och kvällsmat 19,30.

Människor äter inte så längre. Nu är det typ frukost, lunch, fika och middag..

Vi äter olika beroende på hur dagen ser ut tex hur jag har jobbat osv.

Men idag så ser min dag ut så här hittills

Frukost 07,30  (med ett bs på 6,9) två fullkorns smörgåsar med skinka och tomat på. 14 novorapid till det. (graviddos)

Lunch 12,00 (bs 7,7) Halv laxfilé, 2 dl keso och grönsaker, ett äpple. 10 novorapid till det. (för hög dos till så lite mat, brukar äta mycket mer än så men nu var det rester)

Mellanmål 15,00. (bs 3,4) svettig känning kan jag säga. Stor skål med jordgubbar, lite grädde och björksocker.

Sen när kl är 17-18 så är det middag..

Sen när klockan är 21 då är jag hungrig igen och då brukar jag oftast äta fil och flingor.. gärna med massa frukt i:)

Så ser min ätardag ut.. era då?

Det är 4 veckor kvar till bf men som längst med mig ca 3 veckor. Så därför kommer jag ikväll att  börja dricka hallonbladste som sägs ha effekt att starta ev förlossning. Drack det förra gången eftersom det även sägs ska hjälpa till att vara vätskedrivande. Nu spänner huden rejält på mig även om det inte ännu är lika illa som förra gången.

Iaf så fick jag förvärkar efter ca 4 dagar med att ha druckit detta te förra gången. På förpackningen så står det att man om man är gravid ska INTE dricka det förrän det är mindre än 2 veckor kvar av graviditeten.. Så jag tycker det passar bra nu:)

Händer inget så får jag prova på andra knep :)

 6

kommentarer på Hur äter ni?
 1. Anna-Carin skrev

  Jag är så glad att jag numera kan anpassa maten efter hur jag mår och känner, än efter regelbundet schema som det var förr. Det tackar jag insulinpumpen för som ser till att jag har ständig insulinleverans, och inte som med actraptiden (längesen, jag vet!) när effekten klingade ut och man var tvungen att äta och injicera för att hålla bra nivå. Tack vare den kan jag även ha lite sovmorgon.

  Min matdag börjar med frukost när jag går upp och ofta en liten plusdos med insulin, mina morgonvärden är det svåraste att få ordning på, vaknar ofta på mellan 7-8. Och jag är gravid i v 32 så lite lägre är ju önskvärt nu. Sedan äter jag ofta inget förrän till lunch, om jag inte får känning mitt i. Möjligen lite bär nu när det är säsong. Jag är inte så förtjust i mellanmål, har aldrig varit. Lunchen blir mellan 11.30 och 13. Kvällsmat mellan 19-20 oftast. Och ibland kvällsfika eller vad man ska kalla det, inte fullstor måltid, före 22 innan jag ska sova.

  Så jag äter inte diabetesoptimalt med tiderna och säkert inte måltidsmässigt heller. Men jag har ju även gastropares, delvis förlamad matsmältning, som är en diabeteskomplikation, så jag ska nog inte jämföras med andra.

  Min diabetesläkare nu under graviditeten tycker förresten att mina måltidsdoser på runt 6-8 enheter är för höga, och vill hellre höja basalen. Men jag tycker basdoserna funkar jättebra, och kolhydratsräknar mina måltider. Oftast lyckas jag ligga bra efter måltiderna också, så jag vet inte riktigt varför han så gärna vill höja basalen? Senaste ändringen har gett känningar dessutom. Och när jag ser att du tar 14 enheter till frukost, och jag själv tar 6-8 (innan graviditeten tog jag 1, 75, haha!) så blir jag ännu mer konfunderad. Jag är ju bara några veckor efter dig. Läkaren ska ringa i eftermiddag efter mina senaste kurvor, så vi får väl se vad han säger nu. :)

  Roligt att du har så lite tid kvar nu, så spännande. :) Vad gör du för att minska svullnaden förresten? Har börjat binda mer vätska nu, märker att vila och rörelse hjälper. Men hur lätt är det att röra sig när jag blir andfådd av att bara sitta still? Plus att jag får sammandragningar när jag rör mig. Dricka mycket, sägs det, men nu börjar bäbisen sparka på urinblåsan också, så den vill jag inte ha för full, hehe.

 2. Denise skrev

  Måste bara säga JÄTTE STORT TACK! Jag är också diabetiker, jag och min fästman har länge pratat om att vi vill skaffa barn men jag har varit så rädd. Har hört den ena efter den andra skräckhistorien från både läkare och sjuksköterskor om missbildningar och så vidare. Herrejösses vad glad jag är att jag snubblade in på din blogg! Jag streckläste nästan hela bloggen och vilken lättnad det var! Man kan ju visst ha diabetes och både må bra som gravid och få fina, friska barn! Jag har fått den uppfattningen att om blodsockret ligger för högt ibland (speciellt tidigt i graviditeten) är det i stort sätt kört och fostret blir skadat. Jag vill ju naturligtvis att bebisen ska må bra både i och sedan utanför magen. Jag ligger lite för högt i hba1c än sålänge men det går sakta men säkert nedåt. Nästa år gifter vi oss och sen ser jag fram emot att förhoppningsvis få en liten bebis. :) Med betydligt mindre orolighet inför graviditeten tack vare dig! Ser fram emot att fortsätta läsa om din graviditet, stort lycka till! Håller tummarna att du slipper snitt denna gång. :)
  ps, har varit nere på 0,7 i blodsocker, h-e-r-r-e-g-u-d vad ont det gjorde!

 3. Elisabeth skrev

  Hei, Så morsomt å lese bloggen din! Jeg er også gravid med nr 3, har en gutt født 2003 og en jente født 2006, og nå kommer det en gutt igjen i starten av september, er 26+2 i dag. Jeg har hatt diabetes siden jeg var 4 år gammel, og det er morsomt å lese om hvordan andre ordner med mat/blodsukker etc :-). Elisabeth

 4. Hej Elisabeth!
  ja visst är det intressant att läsa hur andra har det med diabetes och graviditet.
  Välkommen hit och lämna gärna kommentarer på allt du vill!
  Lycka till med graviditeten!

 5. Hej Denise!
  Blir så lycklig av att läsa din kommentar. Som jag sagt till många andra så är det inte farligt att vara gravid när man har diabetes så länge
  man har någorlunda ordning på sitt bs. Vad jag vet och har hört så ska man börja på ett bra Hba1c eftersom om man börjar för högt och sen kör stenhårt från högt till ett lågt bra värde så kan man få problem med ögonen. Det kan tydligen bli förändringar på dina ögon om det går för snabbt.
  Sen givetvis ska man ha ett bra värde i början av grav eftersom mycket bildas på fostret i början och kan ta skada.
  Jag frågade min barnmorska om hon vet om något barn blivit missbildat för personen med diabetes misskött sig och hon hade bara hört talas om ett fall under sin tid.
  Oj! 0,7 i bs.. har nog aldrig haft så lågt.. kanske 1,9 men många gånger testar jag inte när jag känner att jag är låg utan häver dem så fort det går.
  Jättekul att du hittade hit och hoppas du har nytta av bloggen. Hör gärna av dig när det blir plus på stickan:)
  Har ju även samlat berättelser från andra diabetiker som man kan läsa om som fått barn så det är jättebra om man är nyfiken att veta hur det är från person till person:)

 6. Ja innan graviditeten så hade jag mellan 4-6 enheter per måltid. För mig tar 1 enhet hand om 10 g kolhydrater och det är ca 40 g i 2 mackor som jag brukar äta till frukost . Iofs så är man mindre känslig mot insulin på morgonen så då få jag räkna på nästan 1,5 enheter på 10 g. På kvällen är man mer känslig så då behöver jag inte lika mycket insulin och jag har precis börjat räkna kolhydrater. Nu fattar jag inget under graviditeten så nu chansar jag istället. Nu är det samma sak
  men har fått dubblera dosen. Att jag har så hög dos beror också på att jag äter ganska mycket kolhydrater. Om jag bara tog bort/minskade dem så skulle jag kunna sänka dosen men jag är så matberoende nu.. inte bra.
  Svullnaden minskar jag ner med stödstrumpor.. och det är det ända hittills men jag läste att man ska gå mellan 2-4 km per dag och dricka mycket vatten för det är även utrensande. Men som sagt man vill inte dricka för man måste springa på toa hela tiden:) Gå har ju varit ett problem eftersom jag får ont emellanåt och sen om det är varmt ute så svullnar jag ännu mer i händer osv..