Familj

Mamma till 10, snart 11 barn!

Vårt liv är inte så annorlunda från andra familjers, frånsett att vi har många barn, berättar Mirka (39). Hon och hennes man Peter (47) har 10 barn och hon är gravid i vecka 28. Mirka ser det inte som omöjligt att de även kommer få fler barn.

Mirka och Peter Norrström har barnen Kevin (14), Linnea (12), tvillingarna Jennifer och Benny (9), Selina (7), Viktor (6), tvillingarna Alice och Oliver (5), Thor (3) och Nellie (1). Sista tillskottet till familjen blir en flicka som beräknas komma runt nyår. Peter har även 3 vuxna barn sedan tidigare.

Vi planerade egentligen aldrig för att få så många barn, berättar hon. - Jag har blivit gravid flera gånger trots att jag har använt preventivmedel. Så efter det sjätte barnet bestämde vi oss bara för att fortsätta att få fler barn. Så de sista sex graviditeterna har varit planerade och Mirka ser det inte som omöjligt att hon skaffar fler barn. Hon har även funderat på att vara surrogatmamma för att hjälpa någon som inte kan få barn själv.

Frisk gravid – enkla förlossningar

-Jag har alltid trivts med att vara gravid, försäkrar Mirka när vi frågar hur det är att vara gravid för nionde gången. Ihop räknat har hon varit gravid i nästan sju år och bortsett från lite ont i ryggen har hon inte haft några besvär under graviditeterna. Hennes förlossningar är väldigt enkla och snabba. Mirka har aldrig haft behov av smärtlindring under sina förlossningar. Eftersom hennes förlossningar går så snabbt burkar hon få förlossningarna igångsatta ett par veckor innan beräknad förlossning.

Rutiner är alfa omega

-Den vanligaste frågan jag får är: ”Hur orkar du?” när jag berättar att jag har 10 barn, säger Mirka. -Men jag känner mig inte sliten. När banen är på dagis och i skolan är det bara det minsta barnet som är hemma. Då känner jag att jag får koppla av och att jag har massor med tid till både lillflickan och mig själv.

Familjen Norrström har fasta rutiner och tider för måltider och läggning. -Det är alfa omega, berättar tiobarnsmamman. Hon och mannen har faktiskt ett par timmar egentid varje kväll när barnen har lagt sig.

-Om vi inte följer dessa rutiner uppstår det snabbt kaos. Två minuter försenad kvällsmat kan betyda ren katastrof för något av barnen. Och övertrötta barn är en potentiellt katastrof. Så det försöker vi undvika, säger hon.

Familjen har nyligen flyttat till ett 550 kvadratmeter stort hus med gott om plats. Vardagsrummet är på hela 150 kvadratmeter, med gott om plats för barnen att vältra sig. De äldsta barnen har även ett eget ”ungdomsrum”.

En stor familj medför naturligtvis stora utgifter. Vi frågar Mirka hur man klarar detta ekonomiskt.

-Min man jobbar i byggbranschen och han har en OK lön. Eftersom jag har fått barnen så tätt har jag haft föräldrapenning många år i rad. Så vi klarar oss helt okej, försäkrar Mirka.

Deltar i realityserie

Familjen är i full gång med inspelningen av den fjärde säsongen av det populära TV-programmet ”Familjen Annorlunda” på TV4 som är en realityserie om svenska storfamiljer. Familjen Norrström har varit med i två säsonger tidigare och är därför den familj som varit med i flest säsonger. När vi frågar Mirka om varför hon tror att deras familj är så populär bland tv-tittarna svarar hon att hon tror att de framstår som en äkta familj. Mirka är också den enda av mammorna som var visat på TV att hon faktiskt kan bli arg på sina barn, även om hon beskriver sig själv som en ”lugn och laidback” mamma.

-Dessvärre finns det många fördomar mot oss som har många barn. Vi ställde upp i tv-serien först och främst för att visa folk att det går bra att ha många barn. Bortsett från antalet barn är våra liv ganska likt som hos familjer med färre barn, säger Mirka.

-Vi var väldigt tveksamma till om vi skulle vara med i tv-serien då vi var rädda för hur vi skulle framställas och om barnen skulle få några dumma kommentarer. Men det har ingen av dom behövt uppleva. Tvärt emot, berättar den flitiga mamman till 10.

Mirka har också sin egen blogg på Minbebis.se där du kan följa hennes vardagsliv med 10 – snart 11 – barn.