Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:
Add Comment Register

Vecka 33

2011-06-23 @ 07:33

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livmodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Källa: Bli Mamma.se

Graviditetsvecka 33

Kanske har ditt barn lagt sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen.

Du kan känna din livmoder ungefär 15 cm ovanför din navel.

Det är bara en och en halv månad kvar och du kan drabbas av städmani. Allt ska rensas, städas och sorteras. Allt ska fixas klart så att du slipper tänka på det sedan. En del kvinnor kan drabbas av separationsångest, hur blir livet utan magen. Det kan vara en tid av mycket känslor. Förväntan, längtan, oro och förvärkar.

Om det är första graviditeten börjar många fundera och undra överamning och spädbarnsskötsel.

Det kan vara klokt att skaffa sig lite kunskaper i förväg – kunskap ger trygghet.

Har du i stället svårt att alls föreställa dig hur det ska fungera med ditt nyfödda barn? Tala med din barnmorska! Hon kan hjälpa och råda.

Många blivande mammor känna sig stora och klumpiga med svullna fötter och anklar. Om du trycker in ett finger över ankeln några sekunder så blir det en grop kvar när du tar bort fingret – det är ett typiskt tecken på att det är ödem. Vanligen är svullnaden betydligt mindre när du stiger ur sängen på morgonen.

Sitt högt med benen när du kan – när du läser, stickar eller tittar på TV.


I vecka 33 är medelkroppslängden 45 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2200 gr. Huvudets omkrets är 31 cm.

Huden har ett tjockt lager fosterfett, vernix, som skyddar mot fostervattnet.

Barnets alla sinnen fungerar nu sedan någon vecka tillbaka. Ibland kan du få uppleva att barnet hickar, du känner ett litet tickande i magen. Visste du att ditt barn som fått en speciell berättelse läst för sig i magen kan skilja den berättelsen från andra berättelser när de sedan är födda.


Massera bort värk och i viss mån trötthet hos den blivande mamman! Vid massagen frigörs endorfiner, vilket ökar välbefinnandet. Att massera lär även dig vilken del av din kvinnas kropp som är extra känslig och vilken typ av massage som har bäst verkan senare till exempel vid förlossningen

Kontroller och undersökningar

Det är dags för ännu ett barnmorskebesök. Hon eller han känner efter hur barnet ligger och kontrollera hur livmodern och barnet växer och lyssnar på barnets hjärta. Hon mäter ditt blodtryck, eventuellt får du ge ett urinprov.

Källa: Growingpeople.se

Jag:

Känner mig tung – inte helt konstigt, 20 kg tyngre än för ett år sedan. Upp 15 kg sen inskrivningen, men hade ju då gått upp en hel del också, eftersom inskrivningen blev rätt sen.

Tröttheten kommer och går – inte så konstigt. Det är ju en massa mer människa plus en liten sparkande fripassagerare som ska dela på allt. Äter som förut, någon enstaka gång blir jag hungrig på mellanmål, men annars äter jag som jag gjort innan. Enda utökningen är att jag äter mina jordgubbar i frukostyoghurten så gott som dagligen. Cravingsen uteblev tydligen – om de inte hinner ikapp nu då, men då hinner de inte ställa till så mycket skada iallafall. Oftast är det mer så att jag inte har någon matlust och får tvinga i mig maten, så därför blir det rätt spännande att se vad som händer när bebisen kommit ut. Var bara en period tidigt i våras, när det värsta illamåendet gett med sig lite, som jag åt mer än vanligt. Vet att mycket av min viktökning är vätska, så, blir spännande att se hur mycket som försvinner och hur mycket som blir kvar.

Bristningarna har börjat komma smygande, under magen – som tur är nedanför naveln, så jag kan än så länge gömma det under bikinitrosor mm. Och tyckte igår att jag såg nåt på brösten… SNÄLLA INTE DÄR! Mina bröst är ju så j-kla stora att de börjar direkt under hakan och då blir det värre att dölja. Polo året om? I det fallet hjälper ju inte några operationer heller. (Har tänkt göra en bröstreduktion när jag m-ammat klart! Något jag drömt om sen tonåren då jag inte mår bra av dessa enorma saker.)

Bebisen ligger som den ska, huvudet nedåt och ryggen åt vänster och sparkar och knuffar rejält – och har hicka mest hela tiden.

Nu blir det förmodligen sista resan upp till mamma och pappa innan de blir mormor och morfar istället. Ser dock inte fram emot att åka tåg med vagn – men det kommer att gå bra det med!3 kommentarer på inlägget “Vecka 33”

 • Elin

  Svar: Tack! :) Hoppas du får en härlig midsommar du med. :) Kram

  2011-06-23 kl 7:46
 • mybabysunshine

  Tack så jättemycket! 😀 Kramar

  2011-06-23 kl 8:33
 • sissy

  8 veckor kvar nu då. :) 7.5 vecka kvar för mig. Tycker tiden går fort nu. :)

  Sv: Men oj vilken dröm. Tur det inte var min gubbe som drömt det för jag har tjatat länge nu om att få åka till kålmården! :)
  Jag har varit helt säker hela graviditeten på att det är en liten pojke vi väntar. Fast nu sista veckan börjar jag tveka lite. Jag har ett par gånger drömt att vi fått en liten flicka.. Klurigt!

  Hoppas du får en riktigt fin midsommar du också! :) Kram

  2011-06-23 kl 9:06

Kommentera

Du måste logga in för att kunna lämna en kommentar.