Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:
Add Comment Register

Vecka 35

2011-07-07 @ 13:36

Illustration: Svenska Grafikbyrån

Barnet

Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt. Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme.

Vikt 2 600 gram.

Tvillingar

Om du väntar tvillingar eller fler är barnen antagligen lite mindre och då är det snart dags för förlossning. Många tvillingar föds redan i vecka 36.

Illustration: Svenska Grafikbyrån

Mamma

Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. Du kan ha ökat mellan cirka elva till tretton kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande bör du prata med din barnmorska. Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Prata mycket med din partner så han eller hon förstår vad du går igenom. Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men börja också att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen. Du kan också börja kika på vårt tema om Barn och föräldrar, eller känns det för overkligt? Har du barn sedan tidigare kanske du har glömt en del.

Prata om förlossningen

Det är viktigt att prata igenom förlossningen med sin partner och vilka förväntningar ni båda har. Även om ni tror att ni är överens kan det vara bra att verkligen stämma av och se att det är så. Är det andra eller tredje barnet kanske ni har förutfattade meningar som behöver vädras. Väntar du barn utan en partner är det bra att prata med den du tänkt ta med dig, vare sig det är en doula, kompis eller förälder. En doula är en person som fött barn själv som du känner förtroende för som kan följa med och vara ett stöd för dig och din medföljare vid förlossningen.

Pappa/partner

Det är hög tid att förbereda dig för förlossningen. Din partner har förmodligen redan börjat nedräkningen. Det är bra om ni kan prata om vilket stöd din partner vill ha av dig vid förlossningen, men även av barnmorskan och personalen. Du kan kanske be din partner skriva ner hur hon skulle vilja att förlossningen genomförs. Den lappen kan ni lägga med i förlossningsjournalen. Vill hon föda i några speciella ställningar? Vilken slags smärtlindring kan hon tänka sig och inte? Vill hon ha musik på rummet? Prata igenom detta nu eftersom det inte blir så mycket tid under förlossningen.

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 35 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan som känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Om barnet inte ligger med huvudet neråt, görs en extra kontroll nästa vecka för att eventuellt försöka vända barnet i  graviditetvecka 36-37.

Vändning:

Om barnet efter graviditetsvecka 36 inte ligger med huvudet neråt brukar vändningsförsök göras. Detta görs i så fall på kvinnokliniken. Vändningen utförs av läkare som med hjälp av sina händer utanpå din mage försöker vända barnet till huvudläge. Din barnmorska beställer tid åt dig och informerar vidare om ingreppet.

Källa: Vårdguiden.se

Bebisen

Bebisen väger nu omkring 2.5 kg och är c:a 47 cm lång. Den här veckan har bebisens naglar definitivt nått kanten av fingrarna. Vid förlossningen kan naglarna se ganska långa och spetsiga ut. Bebisen riskerar inte lika mycket att riva sig själv med naglarna eftersom det är så ont om utrymme i livmodern vid det här laget.

Bebisen fortsätter att bygga sina fettdepåer och blir allt knubbigare och rundare. Bebisen börjar utveckla sitt eget immunförsvar.

Du

Livmoderns övre del har nu vuxit ungefär 15 cm ovanför naveln och din viktökning ligger sannolikt omkring 10.8 till 13 kg. De flesta kvinnor börjar känna rejält sig tunga och otympliga och börjar tänka ”ska bebisen aldrig komma ut?”. Vissa får problem med att äta och att andas djupt. Det kan då vara bra att äta lite men ofta för att inte ytterligare öka sitt obehag.

Livmoderhalsen kommer att börja utvidgas under de kommande veckorna för att bebisens huvud och kropp så småningom skall kunna passera ut genom förlossningskanalen. Livmoderhalsen behöver vara 10 cm öppen för att bebisen skall kunna förlösas.

Om det känns tungt just nu, håll ut! Det är bara några få veckor kvar och alla besvär och obehag kommer snart att få sin belöning!

Källa: Blimamma.se

Det kan hända att du drömmer mycket och dina drömmar är ovanligt livliga.

Nu står livmodern som högst och det kan kännas tungt att röra sig och att sitta. Magsäcken trycks ihop och du kan få halsbränna. Undvik för fet och kryddig mat. Drick bubbelvatten det lindrar.

Det är inte onormalt att livmodern drar sig samman av och till – den måste träna inför förlossningen. Man brukar kalla detta för förvärkar, och de brukar inte påverka livmodertappen så att den öppnar sig. Magen putar ut och blir ”stenhård” men det brukar inte kännas mycket neråt underlivet.

Om sammandragningarna ger upphov till mensliknande smärtor eller trycker neråt och gör ont bör du få detta kontrollerat på mödravårdsmottagning eller förlossningsavdelning. Samma sak gäller om de tenderar att komma regelbundet. Omföderskor kan känna förvärkar tidigare och kraftigare – ju fler barn man fött, desto tidigare kan förvärkarna debutera och dessutom bli fler och ibland kraftigare. Läs mer om För tidigt värkarbete!

En del blivande mammor känner av hemorrojder som gärna uppstår när trycket i buken ökar och om man inte rör sig tillräckligt blir man dessutom förstoppad. Motion, mycket vatten och lite katrinplommon brukar hjälpa. På apoteket hittar du salva att smörja på hemorrojderna. Vid stora besvär kontakta din MVC.

… om barnet ligger i säte:
Man handlägger sätesförlossningar lite olika i olika delar av landet. Du och den blivande pappan får alltid information av din läkare på mödravården eller förlossningen. Det är ni tre som tillsammans fattar beslut om förlossningssätt.

Om vattnet skulle gå, är det anledning till en kontroll på förlossningsavdelningen även om du inte är i värkarbete. Om graviditeten varit normal behöver du inte oroa dig för barnet det är moget för att klara ett liv utanför livmodern.

I vecka 35 är medelkroppslängden 47 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2600 gr. Huvudets omkrets är 33 cm.

De flesta barn ligger nu i rätt ställning inför födseln, med huvudet neråt.
Navelsträngen är tjock som en tumme och cirka 50 centimeter lång.

Gå ut och promenera tillsammans eller gör en gipsavjutning av magen!

Kontroller och provtagningar

Många blivande föräldrar går på studiebesök till det sjukhus där de tänker föda. Be din barnmorska hjälpa dig!

Det är dags för ännu ett besök hos barnmorskan som känner hur barnet växer och ligger, lyssnar på barnets hjärta och mäter ditt blodtryck.

Källa: Growingpeople.se

Jag:

Känns som att jag gått upp dubbla min vikt, och att jag skvalpar fram. Vissa dagar är fingrarna som frukostkorvar och fötterna bultar, andra dagar kissar jag mer eller mindre oavbrutet och ser ut ”normal”. Jättejobbigt! Känns som att Knyttet flyttat ned en hel del, min mage ser inte lika stor ut uppifrån längre och bara över en natt blev den istället jättestor nedtill – och jepp… där kom de satans bristningarna oxå. Trots alla oljor och smörjor i världen. Och där rök alltså snacket om att de var genetiska, eller så har min mamma hittat mig i en korg i skogen. 😉

Orken och humöret är lite si så där nu. Eftersom det känns som att jag har en melon mellan benen blir det inte några överdrivna promenader och det retar mig. Jag fullkomligen HATAR att sitta inne och känna mig som en amerikansk soffpotatis! Hade förvärkar förra veckan, när jag var hos mina föräldrar som gjorde så ont att jag trodde det skulle bli ilfart till förlossningen, som ju ligger i andra änden av landskapet – Falun. Fast, de gick över. Var väl att jag gått för mycket och fixat för mycket. De idag är kraftigare än vanligt också, eftersom jag skulle städa som en besatt igår. (Jag ÄR ju besatt, så inget konstigt med det!)

Knyttet verkar sova oftare och längre – men tar igen det när h*n är vaken. Inte så skönt när h*n ska försöka trycka sig ut genom magen, det är fötter knän och rumpa överallt och samtidigt försöker h*n trycka ned huvudet lite till. Svårt att inte inta minen av räven som tyckte rönnbären var sura då… 😛

Imorgon är det besök hos BM igen. Ser inte fram emot mötet med vågen… känns som att jag kommer få bannor för att jag gått upp för mycket. Fast, vad kan jag göra åt det? Jag äter ju inget mer än vanligt, kanske snarare äter för lite? Men sist lät det ju som att jag var på vippen att få bannor… (Jodå, viktångesten ligger kvar. Och tittar jag på kortet från när jag badade i Orsasjön så kommer en stor dos självförakt! Men tänkte att det kan vara bra att ha några såna bilder oxå, sen… Även om jag vill gråta när jag ser den nu, och alla andra magfoton.)

Kommer förresten ett ikväll, kunde inte igår, för jag var något orörlig efter mitt städande.

Kommentera

Du måste logga in för att kunna lämna en kommentar.