Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:
Add Comment Register

Rabarbersockerkaka-recept

2011-07-20 @ 14:58

Enkel sockerkaka

Lättbakat och billig att göra. Ett bra vardagsrecept, helt enkelt!

Du behöver

 • 75 gram smör eller margarin
 • 2 ägg
 • 1 dl mjölk eller grädde
 • 2 ½ dl socker
 • 1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
 • 1 ½ tsk bakpulver
 • 3 dl vetemjöl

Gör så här:

Smörj och mjöla en form på ca två liter.

Vispa socker och ägg pösigt, gärna med elvisp eller i matberedare.

Smält smöret och rör ner mjölken i smöret.

Blanda vetemjöl, vanilj och bakpulver noga i en skål.

Rör samman ägg- och sockerblandningen med smör- och mjölkblandningen.

Tillsätt torrvarorna och rör slätt.

Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i 200 grader cirka 30 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Stjälp upp och låt kakan svalna på galler.

Receptet från sockerkakor.se

Min lilla version är samma som ovan, med den lilla variationen att jag har i rabarber. Idag tog jag 3 st ca 25 cm långa rabarberstänger (frysta) som jag skar i 3cm bitar och ”smälte” med ca ½ dl socker i en kastrull, långsamt, så de inte kokade sönder.

Eftersom det bildas rätt mkt vätska minskar jag mjölken ungefär motsvarande vätskan i rabarbern, men för min del gör det inget om kakan blir lite blöt – då är den ju bara godare att servera med lite grädde till. *MUMS*

Vill man ha en torr kaka kan man säkert utesluta mjölken helt! (Sorry, men jag har nog aldrig följt ett recept slaviskt någongång…)

Dubblade dessutom mängden vaniljsocker (äkta – inte kemiskt Vanillinsocker).

När jag blandat smeten stjälper jag upp den i formen och efter det rör jag ned rabarberröran, lite slarvigt bara, men försöker se till att det blir jämnt fördelat med rabarberbitar i hela kakan, så inte det blir tomt nånstans!

wpid-IMAG1369.jpg

Uppdatering/kommentar:

Skulle nog utesluta mjölken helt (tog ½ dl), märkte jag när jag stack provstickan i den – den var VÄLDIGT blöt… och dessutom har jag lyckats ta det VÄLDIGT gamla bakpulvret (gick ut…2008) – som funkar utmärkt till våfflor men.. hehe… orkar inte riktigt med en sockerkaka. Har heller aldrig bakat i den nya ugnen, så jag håller hoppet uppe och kör vidare några minuter. Annars käkar jag den med SKED! 😉

Uppdatering 2:

Ökade tiden med tio minuter och nu doftar det helt himmelskt här inne och kakan känns perfekt. Nu ska den bara svalna så pass att jag kan mumsa på en bit till kaffet, som var hela anledningen till att jag bakade.

Den som väntar på nåt gott väntar ALLTID för länge. Nog är det så? (Så, ni vågar alltså ha i mjölk… Men kanske se till att ert bakpulver är lite yngre än mitt.. hihi)2 kommentarer på inlägget “Rabarbersockerkaka-recept”

 • Deer

  Gooooooottttttt! Åt massa onyttigheter igår, så jag ska glömma bort att jag såg receptet här…

  Gällande hallonbladsté / tabletter så ska det finnas i hälsokosten :) Dags för dig att börja knapra snart :)

  Pöss

  2011-07-20 kl 19:15
 • Magda

  Du det där ser ju inte så dumt ut alls!

  Tack, vi är jättenöjda med dagen och kvällen och natten och morgonen därpå när alla gick hem :)

  Nora var det inga problem med, hon var med min bror och hans fru hela kvällen och det gick superbra. (de var på festen alltså men hon satt med dem)

  Vi gjorde tårtdekorationen själva, skrev ut ett kort och klippte runt och tejpa på en blompinne, lätt som en plätt och väldigt roligt och uppskattat :)

  Vad menar du med att Costyson passar när det tekniska går sönder, vet du nåt som inte vi vet? Vi fattar inte (kanske är jag för blond) :)

  Hur går det med era bröllopsplaner? När är er lill* beräknad? Snart dags va?

  KRAM

  2011-07-20 kl 19:34

Kommentera

Du måste logga in för att kunna lämna en kommentar.