Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:
Add Comment Register

Styrka till alla som behöver

2011-07-29 @ 13:38

Det finns några i min närhet, både den direkta och den virtuella, som har det jobbigt just nu. Det tycker jag är tråkigt, så klart. Givetvis har hela livet sina toppar och dalar för oss alla, men när man är nere i dalarna är det oerhört svårt att tro att man någonsin igen ska kunna ta sig upp till sån där topp igen, så jag tänkte försöka peppa lite.

Oavsett vad som gör att man är nere så är det ett övergående skede i livet, och även om det känns som att man fastnat nede i den där dalen så kommer det ändå bara att utgöra en väldigt liten liten del av ditt liv, när du ser tillbaka på det. Glöm inte det, för hur hopplöst det än ter sig just nu, just idag, så kommer du en dag att må alldeles underbart bra och se tillbaka på den där tiden du mådde dåligt. Då kommer du att känna att det inte var så farligt, och att det var något du faktiskt måste ta dig igenom för att kunna må bra igen. Allt vi går igenom, både gott och ont – och våldsamt ont – lär oss saker för resten av våra liv, och lärdom är bra. Ibland gör det ont, ibland tvingar det oss att se djupt djupt in i oss själva och kanske hitta saker hos oss som vi inte alls vill kännas vid. Även det är lärdomar! Att se sig själv på ett nytt sätt, ur ett nytt perspektiv gör det möjligt för oss att förändra oss. Den som inte är öppen att se sig själv kan väl inte vara sig själv? Och när man hittat dåliga sidor hos sig själv, som man inte trodde man hade, så är man ju ett steg närmare att ta tag i dessa dåliga egenskaper och förändra dem!

Du är första steget mot din egen lycka!

För att hitta till den egna lyckan måste du stanna upp och känna efter, inte köra huvudet i sanden, begrava dig i arbete och nöjen och stressa vidare i livet – ditt bagage följer dig dit du går hela tiden. Sätt dig istället ned, åk bort en stund, kom ifrån alla vardagsmåsten. Kanske räcker det med en promenad i skymningen, en sten i skogen eller nere vid vatten… sitt där. Lyssna – lyssna på ditt eget hjärta! Det talar till dig! Lyssna på tystnaden. Ta in lugnet runt dig i djupa andetag och låt dig bara vara – sitt så länge du bara kan. (Myggmedel kan vara rätt bra ha… du ska ju koppla av, inte få panik!) Men gräv inte i dina tankar, utan bara vänta, låt dem komma till dig. Annars är det lätt att styra dem.

De finaste ord jag fått i mitt liv är:

Var trogen dig själv och ditt hjärta!

Även när livet runt dig rasar och du känner att du inte kan styra det, så har du lite kraft att iallafall kontrollera hur du ska falla. En katt landar alltid på fötterna… Du har ett val, att välja att se dig som ett offer i allt som händer dig. Ett offer utan chans och möjligheter. Men du kan också välja att se det som en tillfällig motgång – hur hemsk den är må vara – och bestämma dig för att INTE bli ett offer, att fortsätta kämpa framåt.

(Se bara på Utöya-ungdomarna – de har varit med om något så obeskrivligt vidrigt som att vara fast på en ö med en besinningslös massmördare, men väljer ändå att se framåt, på livet de har framför sig och de möjligheter de har att påverka framtiden så att det inte ska kunna hända igen.

”Om en man kan visa så mycket hat, tänk hur mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans.”

När allt känns svart och hopplöst, visst är det lätt att misströsta. Och svårt att tänka framåt! Men om man börjar smått och bestämmer sig för att öka dosen av framtidshopp lite undan för undan är man på god väg uppför den där backen igen, den som leder upp till nästa topp. Det behövs inte mycket. Om man inte orkar tänka på vad som ska hända till kvällen – tänk på något trevligt du kan göra vid lunchtid. Ta en kaka till kaffet, drick kaffet på balkongen… Bestäm dig för att tänka EN positiv tanke varje dag. Bara en liten, du behöver inte ut och omfamna världen, det hinner du sen! Visst sitter de där jeansen himla snyggt över rumpan (även om du tycker att de sitter för jäkligt i övrigt, och inte är de sköna heller. Men just över rumpan… jäklar! Så snyggt!) Eller har du sett vilken vacker färg du har på ögonen? Hur vackert ditt hem är… Vilka fina vänner du har… osv. Gläd dig över en bra sak, skriv gärna ned den så kan du titta på den ibland!

Föreställ dig att du hittar en magisk ande. Vad skulle du önska dig? (Anden är oerhört gammal och förstår inte vikten av pengar – så det är ingen idé att önska ett plastkort som aldrig sinar eller en skattkista som aldrig blir tom.) Skulle du önska dig ett annat jobb – Vad kan du göra för att byta jobb, räcker det med några förändringar på ditt nuvarande jobb för att du skulle trivas bättre? Ny bostad – Vad är det som känns fel där du bor idag? Titta på annonser, vad är det du faller för i annonserna? Läget? Köket? Badrummet? Kanske räcker det med några lager färg och en rejäl ommöblering, men är läget fel, fundera över vad du saknar och låt det ta tid, att flytta är stort och inget man ska göra av tristess, men rätt boende kan göra under för dig om du vantrivts. Gör bara inget förhastat – det finns inga genvägar till lycka!

Och det viktigaste av allt:

DET ÄR INTE FEL ATT MÅ SKIT IBLAND!

DET GÖR DIG INTE TILL EN SÄMRE MÄNNISKA BARA FÖR ATT DU INTE ORKAR VARA DEN VANLIGA GLADA DU!

DU HAR RÄTT ATT MÅ DÅLIGT OCH TYCKA ATT LIVET ÄR SKIT – BARA DU INTE BESTÄMMER DIG FÖR ATT DET SKA VARA SÅ FÖR ALLTID.

Alla har dåliga perioder. Och om du inte känner att du får stöd av dina vänner – eller om du har vänner som får dig att må sämre – låt dem vara, iallafall just nu. Alla vet inte hur de ska vara inför någon som mår dåligt och kanske vräker ur sig saker som sårar mer än de själva förstår, istället för att ge dig den styrkan du söker. Sök dig istället till de vänner som ger dig energi – det är ju det du behöver nu!

Om du har hål i båten letar du inte efter en fil att göra hålet större med – du letar efter en propp som hindrar båten från att sjunka, eller någon som hjälper dig att ösa!

Glöm inte att det är okej att skratta – oavsett vad som hänt! Om det är bevisat eller ej; ett gott skratt förlänger livet. Och skulle det inte vara sant så blir livet iallafall bra mycket trevligare med ett skratt! Buffra upp med roliga filmer att fly de trista dagarna med istället för att gräva ned dig i minnen och dåliga tankar. Det funkar inte för evigt men är ett plåster för stunden!

Och – det viktigaste av allt. Och det svåraste! Om det känns så riktigt jobbigt att inget känns värt att pröva, om du inte tycker dig ha någon rätt att må bra, om du tänker förvägra din själ och ditt hjärta att läka…. Begär hjälp!

Vården i Sverige är kanske inte den bästa, köerna är LÅNGA – men det finns alltid vägar att gå! Du har rätt till det! Nöj dig inte med att de säger att de ska ringa dig när de fått tider – det är ju DIG det handlar om, underbara fina DIG! Du förtjänar hjälp NU, idag… på plats! Och tänk inte på priserna – en del hemförsäkringar täcker förresten sånt. Men vad är din hälsa värd i kronor? Gå hellre privat någon gång än att vänta hemma ett år.

Finns det en psykakut där du bor? Åk dit! Du är VÄRD det! Pinsamt? Tar det emot? Skulle du inte åka till vanliga akuten om du brytit benet? Skulle du med en bruten fot stanna hemma i ett år i väntan på en ledig tid?

De finns för de dagar då de behövs, så enkelt är det!

Och jag har varit där; psykakuten. Där jag var var de så supersöta och gulliga allesammans att jag önskar jag hade vågat åka dit långt tidigare, innan jag grävt min dal djupare än den hade behövt vara! Bara att ha kommit så långt var ett stort steg i rätt riktning för mig – de lyssnade. De lät mig gråta. De lät mig känna. De såg till att jag kände att jag hade ett stöd när jag åkte därifrån, en lista med nummer att ringa ifall det skulle kännas för jobbigt att åka hem. (Erbjöds att stanna med den tanken kunde jag inte förlika mig med just då.) Därifrån ska jag inte säga att vägen tillbaka upp var enkel, det var ingen rulltrappa eller hiss till toppen, det var en klättring över storsten och springor att falla ned i, men den enda vägen var UPP! Och för varje steg jag tog desto lättare kändes det.

Glöm inte ditt eget värde bara – känns det inte bra med den du träffar – byt! Du har sökt HJÄLP och ska känna dig trygg och säker, inte utfrågad eller utsatt! Precis som inte alla människor på närköpet är superrätt för sitt jobb är inte alla superrätt inom vården, och alla passar olika bra ihop med olika individer. Du förtjänar DEN BÄSTA!

Glöm aldrig vilken underbar människa just du är! Det som tynger dig idag kan snart vara det som fick dig att göra det bästa av ditt liv, det som fick dig att välja vägen till lyckan. Och du orkar! Det är klart du gör – du ska ju bli Ditt Bästa Jag nu! Tillåt dig vara lite ego, tillåt dig njuta, skratta och vara löjligt lycklig. Tänk på alla människor runt dig som älskar dig för den du är – och de är fler än du tror! Många många fler!

Sköt om dig nu, imorgon är en annan dag och det är du som bestämmer vad du vill att den ska innehålla! 😉

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZBR2G-iI3-I[/youtube]En kommentar på inlägget “Styrka till alla som behöver”

 • sawiik

  Vilken underbar människa du är! Känner mig träffad och berör av dina ord. :) TACK!

  Jag har äntligen kommit till skott och beställt en HTC Desire, valde att betala 2295 kr kontant och att sen betala 100 kr på mobilen i 1 år. Abonnemanget blev på tele2 och då kompis surf för 89 kr/månad, Sen tillkommer det jag ringer, smsar osv för. Lite lagom för mig. :)

  Vi har planer på att säga upp den vanliga telefonen när bindningstiden gått ut. Knappt någon som ringer där ändå. Billigt ska det vara! 😉

  Oja, ALLA säger Love är lik mig. Mammas kille helt enkelt. 😉 Haha, jag ska göra allt jag kan för att få han att puta med läpparna så vi får kort på det sen. Vore verkligen skoj att ha! Och för att reta gallfeber på den kille som klagade på mitt putande. 😀

  Nämen, så du ville med ha en Jura. Den är verkligen bra men man får ju massor med annat för den pengen. Vi köpte dock den från Tyskland så den blev några 1000 billigare. :)

  På vår maskin kan man ju skumma mjölken genom att bara koppl en slang till mjölken, trycka på en knapp och sen vrida på en anna knapp. Smidigt! Men om man skummar för hand så upplever jag det blir mer fluff.

  Kaklet är italienskt, blev kär i det och var bara tvungen att ha det trots den dyra prislappen. Har liknande i badrummet. :)

  Aristocats ja. :) Sötnosarna!

  Kram

  2011-08-02 kl 23:57

Kommentera

Du måste logga in för att kunna lämna en kommentar.