Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Utvecklingsfasen

2015-07-13 @ 18:57

 En övertrött Elis och en smått irriterad PMS-mamma på väg ut på äventyr…

Vi är där nu. I en ny utvecklingsfas. Det märks tydligt då Elis har svårare att somna, humöret svajar hej vilt, drömmer mardrömmar, känslig för höga plötsliga ljud, vill vara mer nära och han är väldigt mammig (vilket är mysigt..). Vi har nog varit rätt skonade och Elis har haft det relativt lätt under dom tidigare utvecklingsfaserna. Det måste vara så himla jobbigt att gå igenom en sådan här utvecklingsfas. Kaos i hjärnan som försöker sortera, utveckla och växa. Jag får ju mer förståelse då jag läser om vad som händer hos honom och har nyss nu klickat hem denna bok. På hemsidan står det följande om Elis utvecklingsfas:

Ungefär i vecka 37 (eller mellan vecka 36 och 40) kanske du kan lägga märke till att ditt barn försöker företa sig någonting nytt. I den åldern kan barnets utforskningar te sig mycket metodiska. Du kan till exempel se den lilla krabaten plocka upp något litet från golvet och noggrant studera det mellan tummen och pekfingret. Eller kanske som en blivande liten kock arrangera om maten på sin tallrik genom att testa hur en banan kan klämmas ihop eller hur kall kokt potatis kan pressas genom fingrarna. Barnet får ett mycket allvarligt ansiktsuttryck och blir helt uppslukat av sina utforskningar. Det är alltså vad det handlar om nu – undersökningar som ska hjälpa den lilla forskaren att börja kategorisera sin värld.

Ditt barn är nu kapabelt att inse att vissa objekt, förnimmelser, djur samt människor hör ihop i grupper eller kategorier. Som att en banan ser ut, känns och smakar annorlunda än spenat, men att de båda går att äta. Det är väsentliga skillnader och likheter att sortera ut. Språnget in i en värld av kategorier kommer att påverka alla sinnen – syn, hörsel, lukt, smak och känsel.

När man läser i appen Wonder Weeks (om ni inte har laddat ner den gör det ASAP!) får man råd och tips på hur man kan stötta honom under denna fas. Också får man reda på vilka kunskaper han kommer besitta efteråt. Denna gång kommer han bland annat kunna:

  • Förstå vissa ord
  • Imitera vuxna
  • Känna igen sig själv i spegeln
  • Börja öva på att krypa
  • Utmana andra att leka
  • Leka titt-ut själv

Det är inte dåligt må jag säga. Jag tycker dock att han redan till viss mån besitter dessa kunskaper redan. Mallig mamma, check. Men ändå, stort. Bäst är väl redskapen hur man kan stötta sitt barn i appen. Som att under denna fas hjälpa honom att förstå skillnaden på ”rough and gentle”, läsa mycket, upptäcka utomhusmiljöer, leka med olika texturer/konsistenser/saker och dyl. samt att man kan ska vara konsekvent.

Hur har era barn varit under utvecklingsfaserna? Märker ni skillnad? Före, under och efter?Kommentera


2 + tre =