Hej, mitt namn här i bloggen är Idlisa. Jag började blogga för fyra år sedan om min längtan efter bebis. Idag är jag mamma till två underbara pojkar som heter Kian och Milian, födda -12 och -14. I min blogg skriver jag öppet och ärligt om livet som mamma och jag delar gärna med mig av mina träningstips för dig som gillar träning lika mycket som jag. Kram ♥

Annons
Add Comment Register

FOGLOSSNING??

Men shit vad är detta?? Foglossning i vecka 14! Faktum är att det måste ha startat redan i vecka 12 men jag hade inte en tanke på att mina ryggsmärtor kunde vara relaterade till foglossning. Jag trodde att det hände långt senare i graviditeten och sällan om man var vältränad – jag hade fel.
Mina symptom stämmer väldigt väl in på foglossning när jag läser om det på nätet: Ont om vänstra sidan av korsbenet, smärtan strålar ut i skinka och baksida lår. Smärtan kommer som ett svidande hugg om jag reser mig upp från sittande.
Som sagt så har jag haft besvär i två veckor men de har inte varit så uttalade. Men igår högg det till som bara den när jag reste mig upp på jobbet och sen dess har värken inte släppt. Värst var det under dagen igår då jag knappt kunde röra mig utan att det gjorde ont. Idag känner jag bara av det men det gör inte alls lika ont. Är skiträdd att jag ska utlösa ett nytt ”hugg”.
Har ringt i desperation till sjukgymnastiken här i stan och de kunde inte ge mig en tid fören nästa vecka – WTF!! Nästa vecka!! Jag är så rädd för att göra något fel och göra värken värre, ska jag gå som en orörlig pinne till nästa vecka. Suck!

backenfogar

Jag är oerhört tacksam om ni vill dela med er av era foglossningserfarenheter. Försvinner smärtan eller måste man gå med detta hela graviditeten? Vad har fungerat bäst mot smärtan? Är det någon som haft liknande smärta och så har det inte varit foglossning utan något annat, typ ischias?

KRAM

11 reaktioner på ”FOGLOSSNING??

 1. Känner igen dina känslor!Jag hade foglossning med båda mina barn. Med vårt första barn fattade jag inte att det var det jag hade.Hade så sjukt ont hela tiden.Trodde att det skulle vara så jäkligt o vara gravid jag sov inte och bara grät av all smärta. Sattes igång pgapsykisk nedstämdhet 10 dagar innan beräknat datum.
  Andra barnet föstod jag jag hade haft foglossning mina självmordstankar berodde på foglossning! Blev helt sjukskriven i v 28. sedan sattes jag igång v.36+0. Hade så mkt problem såå ont men! Gick hos psykolog vilket hjälpte mkt samt citodon i slutet tens och en stöttande familj!
  Om det är tufft så är det så mkt värt det! Har två fina flickor och kan tom tänka mig en nummer 3 isåfall med blod svett och tårar…. Du/ni fixar det! Lycka till!

 2. Jag fick fogsmärta redan i v10, är vältränad och nätt i kroppen. Gick kanske med smärtan i ca 2veckor sen gick det värsta över men den gör sig påmind med jämna mellanrum, dock inte som i början.
  Det jag gjorde var att ta det lugnt, slutade helt träna, speciellt ”konditionsträning” då bäckenet belastas, slutade till och med promenera, lite styrka körde jag dock. Tänk på att ta små steg när du går, håll ihop benen när du rester dig upp från sittmöbler/ säng etc. Ha jämn belastning på båda fötterna. Köp ett bra stödbälte. Det värsta gick som sagt över för mig men finns fortfarande kvar och blir nog värre ju större magen och trycket på bäckenet blir. Jag är i v. 16 (15+4) nu.
  Det är lite av mina tips!

 3. Usch och fy! Foglossning är verkligen inte roligt. Jag fick det med när jag väntade min dotter i vecka 12, det häll i sig hela graviditeten och 2 år efteråt kan jag fortfarande inte gå långa promenader. Mitt stora intresse var löpning men det är ett intresse jag fått lägga åt sidan. Nu är jag gravid igen och det hela är 7 resor värre. Jag önskar inte ens min värsta fiende foglossning. Tur att det kommer något som är värt alla smärtor, men helt ärligt så är det för jävligt att två år efter förlossning inte kunna röra sig ordentligt. Jag hoppas hoppas du får en mild variant som går över fort!

 4. Har haft fogossning båda mina graviditeter, började göra riktigt ont i vecka 12 ungefär. Hade så genom hela graviditeten och det har inte gått över än (tre veckor efter FL). Men, det går att hålla under kontroll genom att inte vara ute och gå, inte bära, inte dammsuga (viktigt!), inte göra vridningar, utan helt enkelt ta det lugnt och lyssna på kroppen. Foglossningsbälte och/eller TENS kan hjälpa om man får riktigt ont. Man kan sova med en kudde mellan knäna också för att hålla bäckenet mer ”rakt”.

  MEN! Det behöver inte vara foglossning ju. Man får ofta ont i ryggen när man är preggers ändå. Hoppas det är hormoner som spökar och lite förändrad tyngdpunkt och inte foglossning :)

 5. I min forsta graviditet fick ja inte foglossning forens runt v.28 som sedan forsvann ett par veckor senare. Dock kom det tillbaka de sista veckorna och har tyvarr inte forsvunnit efter det. Nu vantar jag mitt andra barn och jag tycker jag kant av de forbaskade fogarna anda sen jag blev gravid igen. Jag har jatte svart redan nu att vara pa fotterna alldeles for lange, sa langa shopping rundor ar ett No Go for mig. Sen ar det inte sakert att det blir lika illa for dig :)
  Men se till att lyft och boj dig pa ratt satt, forsok att belasta bada fotterna jamt nar du star, sitt ner nar du tar pa dig byxor, skor etc sa slipper du belasta ryggen, sov med kudde mellan knana for att minska belastningen pa hofterna.
  Lyssna pa kroppen och ta de lite lugnare om det behovs :)

  Hoppas sjukgymnasten kan hjalpa dig lite mer om inte annat!
  Kram

 6. Jag fick också bekymmer redan i v 12, men då sa dem till mig att det var ligament. I v 18 började det ordentligt, sen i vecka 24 fick jag gå med kryckor och dem kunde jag inte släppa förrens min lilla flicka fixerade dig i v 34.
  Mitt tips är att gå till en sjg och få ett bälte, hjälpte mig något. Jag fick även akupunktur som hjälpte något. Jag hade även en TENS, hjälpte lite mot smärtan. Sjg kan även hjälpa dig med tips på hur du ska röra dig.

  Idag är min flicka snart sju månader och jag har fortfarade besvär:( Kan inte gå utan mitt bälte!

  Lycka till och hoppas du slipper ha det så hemskt som jag hade, inget jag ens önskar min värsta fiende.

 7. Fy för foglossning!! Jag hade det större delen av graviditeten. Tänk på att ta korta steg när du går. Håll ihop knäna när du vänder dig i sängen eller sätter dig upp. Gå som ett barn ner och upp för trappor (först enafoten och sen andra på samma trappsteg). Jag gick även på vattengympa (bara gravida med foglossning) och stabilisteringsträning. Jag hade även ett bälte innan magen blev för stor.

  Min foglossning kom tidigt och försvann i någon vecka. I v 20 kom den tillbaka med råge och i v 28 blev jag halvtidssjukskriven.

  Kolla även upp gravidkudde. Jättebra att sova med, bra för ryggen. Även skön sen när du är höggravid. Du slipper bulla upp med typ 5 kuddar;)

 8. Hej.. Jag hade ischias eller foglossning nästan hela min graviditet. Jag kunde inte gå mer än kanske 50 meter innan det gjorde jätte ont och om jag anstängde mig så gjorde det också ont.
  Det är jätte bra att gå till en sjukgymnast så man får veta hur man tex tar på sig strumporna utan att sitta fel osv, vardagstips.
  Mitt tips är ändå att bara ta det lugnt. Vila mycket typ ligg i soffan.
  Försök att inte få panik över detta. En graviditet betyder oftast att kropen ändras helt och att man inte kan göra det man vill eller att man har ont här och där. En annan sak är att det ändras oftast från vecka till vecka. vissa veckor kommer du må jätte bra och vissa jätte dåligt. Tänk på att du bär ditt barn i magen och att din kropp nu håller på att anpassa sig till vad som komma skall. En graviditet går fort, Snart har du din bebis och då har du glömt alla krämpor. Kram

 9. Hej :)
  Följer din blogg varje dag och tycker så mycket om att läsa den! Jag kollade nyss igenom din blogg och såg att du tatuerade dig på LAink? Är lite nyfiken och undrar om du hade beställt tid redan i Sverige eller om du bara gick in och fick en tid? :)

  Lycka till med gravidliteten :)

 10. Hej! Jag fick samma symptom som du i vecka 12, det berodde på att livmodern tryckte på några nerver i ryggen b.la ischiasnerven. Det gick över när magen kom högre upp, men sen runt vecka 25 kom den riktiga foglossningen. Kunde knappt ta mig ur bilen pga att de högg så i ryggen o skinkan! Nu behöver de ju inte vara exakt de du har, men hoppas att de ger med sig som mitt gjorde! :) kram Anna

 11. Hej Ida! Jag fick foglossning redan i vecka 7 ungefär, inte sist men gången innan jag var gravid. Kunde inte gå långa promenader eller göra vissa rörelser på gymmet. Tyvärr kan man inte göra så mkt åt det eftersom att det har med hormoner att göra. Det enda man kan göra är att tänka på att sitta rätt, böja sig ner rätt och undvika rörelser som gör att det gör ont. Kan vara bra att gå till en sjukgymnast för att få tips på vad man ska tänka på. Hoppas det inte blir värre för Dig! Kram
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


× fyra = 24