Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:
Add Comment Register
14
februari

10 saker som gör ett barn lyckligt eller vad som verkligen gör ett barn glad

Skrivet av den 14/2/18 - 13:58

baby-2726244_1920

Ibland känns det otroligt svårt att hitta presenter till barn och dessutom till barn som har i stort sett allt de behöver. Ännu en födelsedag och ännu ett paket med byggklossar eller dockor. Självklart tycker barnen om att få leksaker i present, men det dröjer ofta inte många minuter förrän leksaken har hamnat i högen av andra leksaker. Sedan är det några få saker som blir favoriter, som till exempel en trasig lastbil eller en nalle som har sett bättre dagar. Vad köper man då i present till barnet? Nedan får du några tips på sådant som barn oftast tycker om. Sedan beror det förstås på hur mycket pengar du vill spendera. En del kostar ganska mycket medan andra är i stort sett gratis. Några av tipsen är riktade till föräldrar och andra som helt enkelt vill få barnen att ha kul och skratta utan att det rör sig om presenter.

child-989042_1920

  • En perfekt present som brukar uppskattas oerhört mycket är en dag på ett äventyrsbad. Du som ger presenten måste dock tänka på att barnet inte kan gå dit själv. Om du inte är barnets förälder kanske du ska erbjuda dig att följa med eller komma överens med föräldern att du kommer att betala för inträdet för både föräldern och barnet om du inte kommer med själv. Denna present bör ges i samråd med föräldern.

  • En dag i skogen. Denna present kostar inte mer än lite tid. Ge barnet ett ”presentkort” som berättigar till en dag i skogen tillsammans med dig. Packa en matsäckskorg med varm choklad och smörgåsar. Ta med er en kamera och ge er ut på upptäcktsfärd. Berätta för barnet om de olika växterna i skogen och fota dem. Lär barnet vad allemansrätten betyder och vad man får respektive inte får göra i skogen. Beroende på hur stort barnet är kan ni ta med en kompass och visa hur en sådan fungerar. Lär barnet hur man läser en karta. Efteråt kan du förstora något av fotona ni tog i skogen och göra snygga tavlor av dem.

  • Barn tycker det är väldigt kul att träffa djur. Till och med att inspektera myror är en spännande värld för dem. Att åka till ett zoo och se stora djur är ännu mer spännande. Att få klappa en ko kan vara ett riktigt äventyr för ett barn från stan som aldrig sett en kossa innan. Att dessutom få reda på att det är därifrån som mjölken kommer är extra kul.

  • Att lyssna på musik och dansa är jättekul för barn. Låt dem dansa så mycket de vill för en dag kanske de känner sig för blyga för att dansa vilt utan att tänka på att de kanske inte kan de rätta stegen. Varför inte dansa tillsammans med dem?
  • Låt barnen utforma menyn en dag. Detta är spännande både för barn och vuxna. Låt dem bestämma både huvudrätten och efterrätten. Bered er på att det kan bli pannkakor med ketchup, potatismos med makaroner eller något annat som vuxna anser lite tokigt.

children-2974356_1920

  • Låt barnen vara med och bestämma hur väggarna i barnrummet ska dekoreras. Något som barn vanligtvis uppskattar är att dekorera barnrummets väggar med posters med barnmotiv. Ta med barnen till antingen en fysisk butik eller låt dem välja ur en webbutiks sortiment. Det finns många fina barnmotiv. Det kan vara scener ur barnfilmer eller bilder ur sagoböcker som till exempel från Tomtebobarnen, John Bauers teckningar eller nyare motiv såsom från Frostfilmerna.
  • Håll minnena vid liv för alltid genom att förstora foton av husdjuren, mormor och morfar och farmor och farfar. Gör canvastavlor av dem och häng upp i barnens rum. Det kommer att komma en dag när farfar inte finns längre och barnen kommer att älska att se på dessa personliga tavlor och höra dig berätta om till exempel farfar. Barn tar det naturligt att någon går bort och det är ett fint sätt att minnas genom att tala om personen på tavlan.

  • Om det finns ett lite gammaldags konditori där ni bor eller närliggande stad kan ni åka dit och fika. Medan ni fikar berättar du om de olika bakverken. Välj klassiska sorter såsom prinsessbakelser, biskvier och drömmar. Barn i dag är så bortskämda med snabbmatsställen där det finns lekrum så det anser de vanligtvis inte att det är något speciellt. Därför uppskattar de att göra något som är lite annorlunda och där ni kan sitta och prata med varandra.

  • Vintern erbjuder så mycket att göra. På med overaller, vantar och mössa och åk pulka, snöra på skridskor eller bara bygg en snögubbe ihop. Avsluta dagen med lite varm choklad och mackor, det blir garanterat en höjdare.

  • Många föräldrar frågar sig nog varför barn verkar tycka det är så roligt att smutsa ner sig. Låt dem göra det emellanåt. Sätt på dem oömma kläder och låt dem leka ute i leran eller kladda med fingerfärg. Garanterat har de otroligt kul!

Älska dem gränslöst! Att älska sina barn och att visa dem det är förstås det allra viktigaste och det gör dina barn lyckliga. Våga vara barn igen och lek med barnen!

Publicerad i barns livsstil | 1 kommentar


29
augusti

Hur man får barn att förstå vikten av att vara punktlig

Skrivet av den 29/8/16 - 12:02

people-1560569_1280

Att alltid vara sen och stressa sig igenom vardagen är knappast hälsosamt för oss vuxna, men heller inte för barn oavsett ålder. Punktlighet är därför något man som förälder med alla medel bör försöka förmedla till sina barn på ett naturligt sätt för att undvika alla negativa konsekvenser en jäktande livsstil kan bidra till.

Vikten av punktlighet

Oavsett om det handlar om jobb, skola eller ett besök hos läkaren anses punktlighet vara en väldigt fördelaktig egenskap som värdesätts högt i stort sett överallt, även om vissa kulturer tenderar att vara mindre strikta än andra. Att komma i tid är i alla fall i svenska mått något som uppskattas och det är bland annat en detalj många arbetsgivare tittar extra noga på. Punktlighet är dock något man har med sig i bagaget från tidig ålder, en person som alltid kommer för sent eller inte bryr sig om utsatta tider kan inte ändra sitt sätt att vara över en natt, det kräver en rejäl omställning. Blir man redan i unga år inlärd att komma i tid och vara punktlig är allting mycket enklare och det faller sig naturligt att aldrig vara sen till skolan, jobbet eller ett viktigt möte.

Investera i armbandsur

Det finns en hel del användbara tips att dra nytta av när det kommer till att lära sitt barn vikten av att vara punktlig och vad man ska tänka på för att kunna hålla tider på ett naturligt sätt i vardagen. En av de mest klassiska och fungerande metoderna är att introducera barn till att bära armbandsur redan vid tidig ålder. Låt barnen få fina klockor som de är stolta över och som de efterhand sätter på sig automatiskt när de gör sig i ordning för att gå till skolan på morgonen. Idag kan man köpa snygga klockor för barn i alla åldrar och det behöver heller inte bli en dyr historia. Oavsett om det är analoga eller digitala klockor blir rutinen densamma, där barnen genom att observera tiden även ser till att anpassa sig för att vara i tid. Många barn i skolåldern har idag även tillgång till smartphones och mobiltelefoner som även fungerar som en klocka, men armbandsur är ändå i det långa loppet ett mer praktiskt föremål som sitter smidigt på armen utan att behövas släpas runt på.

Större utbud på nätet

Ett smart och prisvärt tips för att hitta barnklockor är att kika runt på nätet där det idag finns riktigt bra kampanjer och erbjudanden från olika webbutiker. Utbudet på nätet är dessutom betydligt större och mer varierat än i vanliga butiker och man kommer garanterat hitta massor av klockor för barn i alla åldrar. Att handla på en webbutik är såklart också skönt för den som föredrar att hålla sig borta från trånga butiker och stimmiga shoppinggallerior – ett enkelt litet klick och klockan kommer direkt hem till dörren. Kom dock ihåg att oavsett om man köper analoga eller digitala klockor till sina barn behöver man säkerställa att de även kan läsa av tiden!

Belöna för punktlighet

Ett annat sätt för att få sina barn att hålla tider och värdesätta punktlighet är att testa sig fram med belöningsmetoden. Låt barnet få någon typ av uppgift att utföra under bestämd tid (kanske läxan) och belöna sedan med något som lockar om det blev färdigt i tid. Det kan vara lite längre tid framför dataspelet eller en extra slant att stoppa i plånboken. Den här metoden syftar till att omedvetet leda till ett punktlighetstänk där barnet lär sig att inse vikten av att hålla sig vid fasta tider.

Dina barn gör som du gör

Att som förälder föregå med gott exempel är såklart en av de viktigaste faktorerna för att få sitt barn att passa tider. Barn härmar vanligtvis föräldrar i sitt sätt att vara på många sätt, ända upp i äldre åldrar. Att därför exempelvis se till att ha middagen serverad vid ett särskilt klockslag är ett bra sätt för att förmedla punktlighet till sina barn. Som en kontrast till detta kan man även i vissa fall prova tvärtom-metoden, vilket innebär att man låter barnet uppleva konsekvenserna av att vara sen till något överenskommet eller bestämt. Ett bra exempel är om föräldern låter barnet ligga kvar och slöa i sängen istället för att gå upp som sig bör i tid för att hinna med skolbussen. Att gå upp för sent (det vill säga att inte respektera det satta alarmet) kan alltså bidra till att man missar bussen, vilket i sin tur påverkar skolan och studierna.

Publicerad i barns livsstil | Inga kommentarer


29
augusti

Hej världen!

Skrivet av den 29/8/16 - 12:01

Välkommen till Min bebis bloggportal. Det här är ditt första inlägg. Redigera eller ta bort det och skriv ett nytt. Börja blogga! Vill du ha hjälp med något i din nya blogg är du välkommen att maila till support@minbebis.com så hjälper vi dig!
Du hittar även vanliga frågor här: http://minbebis.com/blogg/support/

Headerhjälp?

För hjälp med header och bloggdesign kan du kontakta min bebis så kan du få hjälp i mån av tid:

Publicerad i Allmänt | 1 kommentar