Add Comment Register

Kost

söndag 19 oktober 2014 kl 13:34

Hur tänker ni kring mat och matvanor när ni handlar till familjen/dig och din partner? Jag har haft perioder när jag försökt äta nyttigare, dra ner på kolhydraterna lite grann och kompensera på den gröna sidan. Men ibland blir man ju så klart sugen på exempelvis kallrökt lax med hovmästarsås och bara slänger ner det i korgen.

När det gäller Noelia har jag försökt variera. Hon har aldrig druckit välling eller ätit gröt men det har inte oroat mig speciellt eftersom vi ammade längre än snittet och hon fått en varierad kost i övrigt. Har dessutom läst forskning om en ökad glutenintolerans hos barn som ätit/druckit mycket havreprodukter så jag oroar mig inte i onödan. Ibland har det blivit en och annan barnmatsburk för min del men allt som oftast har jag försökt laga själv; köttgryta, fiskbullar, korv stroganoff, soppa och pannkakor.

Vissa grejer har vi kanske inte introducerat än eftersom vi tyckt att det funnits nyttigare alternativ att tillgå med, typ som att vi precis diskuterade huruvida hon ska få äta färdiga fiskpinnar med mos och sås tillsammans med oss idag. Men som jag ser det så måste ju någon gång vara den första även för halvfabrikat.

Jag läste på Livsmedelsverkets hemsida för ett tag sedan (när jag var inne och kollade råden för gravida) och såg att man upptäckt att ris innehåller oerhört höga halter av arsenik. Något som naturligt tas upp ifrån jorden och som är svårt att få bort. Därför har jag blivit något mer restriktiv med ris hemma (sambons kultur är mycket ris så klart!).

Svensken i allmänhet tror jag inte äter speciellt mycket ris men jag undrar om folk i största allmänhet verkligen håller sig uppdaterade kring senaste forskningen? Kan jag hålla arsenik-halter i kroppen låga när jag är gravid, precis som att jag håller dem låga för min dotter, så gör jag gärna det. Även när jag bara har mig själv att se till också så klart. Hur gör ni för att hålla koll på vad för ämnen ni stoppar i er? Eller kvittar det för er del?

IMG_8169-5.JPG
Dagens lunch bestående av fiskpinnar, mos och stuvad spenat. Det senaste riktigt gott och nyttigt! Bra med järn!

IMG_7800.JPG

IMG_8078.JPG

IMG_7948.JPG

2 kommentarerKommentera »

  1. Att hålla sig uppdaterad | Joeeees place

    […] negativa effekterna som det kan ha på kroppen. I november skrev jag även om mina tankar kring det här. Så ikväll kom det som nyhet och min sambo som ställt sig kritisk till min kritik fick sig väl […]

  2. Oslofru

    Mmm den sushin såg inte dålig ut 😀

Skriv ett svar


2 − = noll