Jag heter Teresa, är mamma till tre små och kostrådgivare här på minbebis.com. Här bloggar jag om mat ur olika aspekter, men även om mycket annat. Om inget annat anges har jag själv tagit bilderna som publiceras här på bloggen. Vill du använda en bild, så fråga mig först genom att lämna en kommentar här på bloggen.

Add Comment Register

Uppvärmda ostar, mozzarella och räkor

Hej! Det står ofta att man kan äta vissa ostar om de är uppvärmda till minst 70 grader. Hur vet man att de blivit tillräckligt värmda? Vi brukar äta pizza som man köper i butik och värma i ugnen. Hur ofta kan man äta det i månaden? och hur ska man försäkra sig över uppvärmningen? Undrar också hur det är med inlagda räkor, såna som man köper i en burk i butik och gör exempelvis sallad på? kan man äta dessa eller ska man exempelvis värma dem i en pasatsås (och vilken värme måste man ha på spisen då från 1-6?) går räksushi bra att äta? Mvh/Therese

Svar

Hej Therese!

Ett bra sätt att se att osten blivit tillräckligt het är att den börjar bubbla. Vill du stoppa en hel ost i ugnen och göra den säker genom uppvärmning – ex om och när du värmer upp en camemert som en del i en efterätt – kanske man kan använda en kött-termometer och sticka in i den och bevaka temperaturen. Det borde fungera! Kött-termometrar av metall går att köpa på de flesta välsorterade mataffärer.

På pizza blir osten alldeles säkert nog het om ni följer instruktionerna på förpackningen om hur ni ska värma upp den. Hur ofta ni äter pizza bestämmer ni helt själva. Det finns ingen “regel” för hur ofta eller sällan du bör äta det. Det finns ju olika slags pizzor, vissa bättre än andra. Problemet med pizza är att botten ofta är gjort av vitt vetemjöl (snabba kolhydrater). Vissa misstänker att snabba kolhydrater i en måltid gör det svårare att känna efter när man blir mätt. Det är då lätt att äta alldeles för mycket, vilket kan leda till att man går upp i vikt och får jobbiga blodsockersvängnigar om man äter så ofta. Om ni tycker mycket om pizza kan ni även prova att göra egna hemma. Med mycket grönsaker och ägg, kyckling, skinka eller något annat proteinrikt som pålägg och lite grövre mjöl i degen behöver det inte alls vara en så onyttig middag!

Inlagda räkor från burk i butik kan du äta utan att värma upp dem. Titta bara på bäst-före-datumet och gräv gärna lite extra i hyllan för att hitta den förpackning av produkten som har längst dit.

Lycka till och smaklig måltid!
/Alma – Teresa
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


− tre = 0