Jag heter Teresa, är mamma till tre små och kostrådgivare här på minbebis.com. Här bloggar jag om mat ur olika aspekter, men även om mycket annat. Om inget annat anges har jag själv tagit bilderna som publiceras här på bloggen. Vill du använda en bild, så fråga mig först genom att lämna en kommentar här på bloggen.

Add Comment Register

Sötningsmedel när man är gravid

Hej! Är det ok att äta produkter som innehåller aspartam eller sukralos när man är gravid eller försöker bli gravid, eller kan det på något sätt påverka fostret/äggen? Tuggar mycket tuggummi och dricker en del light läsk.

Svar:

Hej!

Jag är ingen vän av sötningsmedel, så jag skulle gärna vilja avråda dig från att dricka/äta produkter som innehåller det. Eller iallafall äta/dricka så lite som möjligt av sådana produkter. Sötningsmedel finns ju i princip alltid i produkter som man ändå inte behöver dricka/äta för att må bra, snarare tvärtom.

Direkt farligt är nog de flesta sötningsmedel inte men hur det påverkar en person beror nog, som i allt annat, mycket på personens fysiska förutsättningar. Vissa påverkas inte alls medan andra påverkas på olika sätt. Vissa personer som har migrän beskriver exempelvis att sukralos kan utlösa migränanfall hos dem. Och vissa säger att de kan känna sig yra efter att de fått i sig aspartam.

Jag har aldrig sett någon studie på om och isåfall hur sötningsmedel kan påverka fostret/äggen och detsamma gäller nog där – det beror på hur gener och personens historia bakåt ser ut.

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


fyra + 2 =