Add Comment Register
Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Långjästa semlor

image

Måste man ha mjölk och smör i en semmeldeg? Kan man inte istället göra semlor på en god, långjäst deg med socker och kardemumma?

Gjorde första försöket idag. 1/4 siktat dinkel, resten vete. 1 msk nystött kardemumma och 2 msk muscavadosocker för 8 små bullar. Degen fick jäsa i ett dygn ungefär, hälften av tiden framme i rumstemperatur och hälften i kylskåp. Vek och slet i degen några tillfällen.

Idag blev de så bakade efter att ha penslats med ägg. Semlorna blev goda, men lite för robusta för min smak. Såhär var nog semlorna förr i tiden tänkte vi när vi åt dem. Rejält med tuggmotstånd och dova, djupa smaker av sötma, dinkel och kardemumma. Mycket långt från dagens luftiga konditorisemlor med andra ord. Och riktigt till konditorisemlan vill jag inte, men kanske iallafall några meter till åt det hållet. I mitt andra försök till långjästa semlor kommer jag att skippa dinkelmjölet och vara lite modigare med sockret och kardemumman.

image
Kommentera


× sex = 36