Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:
Add Comment Register
30
augusti

Små barns matematiska förmåga kan troligen tränas mycket tidigt

Skrivet av den 30/8/17 - 10:42

Kan man träna små bebisar så att de senare i livet får lättare att förstå siffror och matematik? Ja, resultat från pågående studier tyder på det.

Resultat från pågående studier tyder på att små bebisar kan tränas för att få lättare att förstå siffror och matematik.Även om små barn inte kan räkna, har människan redan som nyfödd en känsla för antal. Forskarna kallar den här förmågan för nummersystemet.

Vi kan se att förmågan att gripa vid sex månaders ålder påverkar hur bra barnet är på att uppfatta former vid tio månaders ålder. Det i sin tur är relaterat till nummersystemet vid tio månaders ålder, säger Marcus Lindskog, forskare i projektet.

Ett orangefärgat lejon far fram i en triangelformad bana över en stor blåfärgad metalltavla. Här studerar forskarna på Uppsala barn- och babylab den motoriska förmågan hos små sexmånaders bebisar. Det görs genom att studera om barnet kan greppa lejonet i farten.

Det här är en ganska rolig leksak, och de flesta bebisar vill gripa tag i den, säger Gustaf Gredebeck, som är professor i utvecklingspsykologi vid Uppsala universitet.

Men det är ingen lätt sak att ta tag i lejonet, förklarar han.För att inte missa lejonet i farten måste barnet kunna planera i förväg. Det måste börja röra sin hand mot lejonet innan det åker förbi. De som kan göra det har en bra motorisk förmåga och kan planera, säger han.

Förutom den motoriska förmågan mäter man också hur bra barn är på att uppfatta former, och förmågan att uppfatta och se skillnad på antal.Även om studien där 120 barn ingår inte är klar, har forskarna kunnat se samband man inte tidigare visste fanns.Mycket av det man trott kring nummersystemet, att det är en rent kognitiv förmåga, att den finns tidigt från födseln och att den inte påverkas av andra faktorer speciellt mycket, är kanske inte hela bilden, säger Marcus Lindskog.

Sambandet mellan motorik, former och nummer gör att forskarna nu tror att det går att träna sin matematiska förmåga redan som mycket liten. På så sätt hoppas man kunna fånga upp de barn vars utveckling behöver en liten knuff i rätt riktning.

Publicerad i Allmänt | Inga kommentarer


29
augusti

Bakterier i bröstmjölk bidrar till spädbarns tarmflora

Skrivet av den 29/8/17 - 10:54

amma-brostmjolk-astma-680x313

Forskare har upptäckt att bakterier från kvinnors tarmflora sannolikt transporteras till bröstmjölken. Nu visar en analys av spädbarns tarmflora att ju mer de ammar, desto större andel av bakterierna kommer från mammans bröstmjölk.

Forskare har uppskattat att spädbarn som får 75 procent av sitt dagliga intag från bröstmjölk, har fått ungefär 28 procent av sina tarmbakterier från bröstmjölk. Det är numera etablerad kunskap att spädbarn som föds vaginalt får bakterier i munnen och ärver mammans tarmflora. Utöver detta har forskare insett att bebisar även får i sig bakterier från mammans bröstmjölk.

Det som förvånade forskarna mest var att de kunde se stora skillnader i typ av bakterier redan vid en månads ålder.

IgA-antikroppar hos barn i den ålder kommer till stor del från mamman i bröstmjölken, vilket innebär att mammans immunförsvar och antikroppar kan vara kopplade till allergiutvecklingen hos barnet.

Publicerad i Allmänt | Inga kommentarer


25
augusti

Hjälp din baby att sova 10 goda råd

Skrivet av den 25/8/17 - 10:42

Det är begränsat vad du kan göra för att påverka barnets sömnmönster under de tre första månaderna. Det tar tid att ändra på den rytm mellan sömn och vakenhet som barnet har haft i 9 månader i mammas mage. Ha tålamod! Här hittar du några råd på vad du kan göra för att hjälpa bebisen att få god nattsömn.
1. Sängen är viktig
Spädbarn vill gärna känna sig tätt omslutna, så som det var i livmodern. Ihoprullade badlakan eller täcken runt kanten på sängen hjälper. Några gosedjur. Akta så barnet inte blir överupphettad! Om du vill låta barnet sova i din egen säng, är det viss hänsyn som måste tas.
2. Goda rutiner främjar sömn
Skapa rutiner. Ombyte, blöjbyte och pyjamas kan vara signaler som barnet eftersom lär sig att tolka: ”Nu är det läggdags, jag ska sova”.
3. Kvällsbad lugnar
En del bebisar blir lugna och avslappnade efter ett kvällsbad. Prova detta om insomningen är svår. En del bebisar blir mer uppiggade av badet – prova dig fram!
4. Dämpad belysning
Kom ihåg att markera att det är natt. Belysningen ska vara dämpad. Du ska inte underhålla eller leka med barnet. Barnet ska på sikt lära sig att på natten är det mest förståndigt att försöka sova.
5. Alltid på ryggen
Spädbarn SKA sova på ryggen. Det reducerar risken för spädbarnsdöd. När bebisen har blivit så stark att den klarar av att vända sig själv, måste det få lov till det. Det har liten verkan att övervaka sängen natten lång för att vända barnet.
6. Blöjbyte
Om inte bebisen har sår och har blöjeksem kan du tryggt låta den ligga i samma blöja hela natten. Om barnet bajsar bör det däremot bytas på. Barnet kommer troligtvis göra klart för dig att blöjan måste bytas.
7. Avvakta situationen
Om barnet sover oroligt, gråter lite och gör grimaser i sömnen, prova att avvakta lite. Denna oro kan vara en helt normal del av bebisens sömn. Om du väcker bebisen kommer du avbryta sömnen. Kanske börjar det skrika ännu mer. Du känner säker själv när gränsen går och det är nödvändigt att ta upp barnet och trösta, men det kan vara nyttigt att veta att veta det under dom första veckorna när du ska lära känna den nya människan.
8. Trösta
Om barnet är vaket och gråter bör du under dom första tre månaderna försöka att trösta så gott du kan. Försök att förstå vad som är fel. Hungrig? Fram med bröstet eller flaska! Ensam och vill ha kontakt? Rädd? Det bästa är självklart om du klarar av att lugna bebisen genom att klappa och prata lugnande. Man ska inte ignorera en bebis som gråter. Att låta en nyfödd bebis gråta sig till sömns är inte rätt! En bebis som skriker utan att bli tröstad kommer eftersom skrika mindre, men de själsliga såren det har fått, går inte att reparera. Vid upprepad ignorans kommer bebisen till slut inte längre be om uppmärksamhet, bli ensam och tillbakadragen. Trösta barnet så gott du kan dessa första månaderna. De flesta föräldrar har god insikt och vet hur man bäst ska trösta sin bebis.t
9. Förvänta många oroliga nätter
Var beredd på några oroliga nätter de första månaderna. Du blir ganska sliten av detta, men kom ihåg att det bara är tillfälligt. Levnadsregel nummer 1 bör nu vara: Prioritera barnet! Tvätt och hushållsarbete kommer långt ner på listan!
10. Sov i skift – få avlastning
Mamma och pappa behöver hjälpa varandra och sova i skift. Detta är i alla fall möjligt om pappan är hemma några veckor efter förlossningen. Turas om att gå upp med bebisen och låt den andra sova en timme längre. Om en av föräldrarna jobbar, behöver den som är hemma med bebisen passa på att sova på dagen när bebisen sover. Dra ur telefonjacket och lås dörren med gott samvete. Kom överens om en förnuftig arbetsfördelning er emellan.

Publicerad i Allmänt | Inga kommentarer


15
augusti

Bebisar sover bättre i eget rum

Skrivet av den 15/8/17 - 10:30

Den amerikanska studien, som visar att nyfödda barn sover ”bättre” i eget rum, gäller bebisar som hunnit bli minst fyra månader gamla. Fortfarande är den gängse rekommendationen i både USA och Sverige att spädbarn bör sova i egen säng i föräldrarnas sovrum, till dess att de blivit 3-6 månader, för att undvika plötslig spädbarnsdöd.

Men resultatet från undersökningen kan ändå få betydelse för kommande vägledning, eftersom många småbarnsföräldrar kämpar med sömnbrist och/eller osäkerhet på grund av hur de sover, eller förmodas sova, med sina nyfödda. För vissa känns det jättejobbigt att natta bebisen i ett annat rum, medan andra anser att man bör vänja små barn vid att sova ensamma så fort som möjligt.

Efter sex månader kan bebisar sova ensamma
Studien, som genomfördes bland 230 förstagångsmammor i Pennsylvania, tyder alltså på att man med gott samvete kan försöka få sina barn att sova ensamma relativt tidigt, i synnerhet efter att de blivit sex månader. När resultatet analyserades av barnläkaren Ian Paul fann han att fyra månader gamla bebisar som inte låg i sina föräldrars rum sov sammanhängande betydligt längre, i genomsnitt 45 minuter, än de bebisar som delade rum med mamma och/eller pappa. När forskarna följde upp undersökningen en tid senare uppvisade 2,5-åringar som fått ligga i eget rum från att de var nio månader liknande sömnvinster.

Publicerad i Allmänt | Inga kommentarer
Taggar: ,


15
augusti

Hej världen!

Skrivet av den 15/8/17 - 5:39

Välkommen till Min bebis bloggportal. Det här är ditt första inlägg. Redigera eller ta bort det och skriv ett nytt. Börja blogga! Vill du ha hjälp med något i din nya blogg är du välkommen att maila till support@minbebis.com så hjälper vi dig!
Du hittar även vanliga frågor här: http://minbebis.com/blogg/support/

Headerhjälp?

För hjälp med header och bloggdesign kan du kontakta min bebis så kan du få hjälp i mån av tid:

Publicerad i Allmänt | 1 kommentar