Add Comment Register
Skaffa en egen blogg - Klicka här »     Logga in »     |     Diskutera i vårt forum     |     Hjälp med din blogg?     |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Små barns matematiska förmåga kan troligen tränas mycket tidigt

Kan man träna små bebisar så att de senare i livet får lättare att förstå siffror och matematik? Ja, resultat från pågående studier tyder på det.

Resultat från pågående studier tyder på att små bebisar kan tränas för att få lättare att förstå siffror och matematik.Även om små barn inte kan räkna, har människan redan som nyfödd en känsla för antal. Forskarna kallar den här förmågan för nummersystemet.

Vi kan se att förmågan att gripa vid sex månaders ålder påverkar hur bra barnet är på att uppfatta former vid tio månaders ålder. Det i sin tur är relaterat till nummersystemet vid tio månaders ålder, säger Marcus Lindskog, forskare i projektet.

Ett orangefärgat lejon far fram i en triangelformad bana över en stor blåfärgad metalltavla. Här studerar forskarna på Uppsala barn- och babylab den motoriska förmågan hos små sexmånaders bebisar. Det görs genom att studera om barnet kan greppa lejonet i farten.

Det här är en ganska rolig leksak, och de flesta bebisar vill gripa tag i den, säger Gustaf Gredebeck, som är professor i utvecklingspsykologi vid Uppsala universitet.

Men det är ingen lätt sak att ta tag i lejonet, förklarar han.För att inte missa lejonet i farten måste barnet kunna planera i förväg. Det måste börja röra sin hand mot lejonet innan det åker förbi. De som kan göra det har en bra motorisk förmåga och kan planera, säger han.

Förutom den motoriska förmågan mäter man också hur bra barn är på att uppfatta former, och förmågan att uppfatta och se skillnad på antal.Även om studien där 120 barn ingår inte är klar, har forskarna kunnat se samband man inte tidigare visste fanns.Mycket av det man trott kring nummersystemet, att det är en rent kognitiv förmåga, att den finns tidigt från födseln och att den inte påverkas av andra faktorer speciellt mycket, är kanske inte hela bilden, säger Marcus Lindskog.

Sambandet mellan motorik, former och nummer gör att forskarna nu tror att det går att träna sin matematiska förmåga redan som mycket liten. På så sätt hoppas man kunna fånga upp de barn vars utveckling behöver en liten knuff i rätt riktning.
Kommentera


9 − = fyra