Detta är en blogg om vår resa i IVF-världen. Vi har försökt bli med barn sedan augusti 2009. Efter en utredning blev vi klassade som ofrivilligt och oförklarligt barnlösa. Vi har gjort 6 stycken IVF-försök där jag har varit gravid 3 gånger. Första gången förlorade vi vår dotter Edda i vecka 22, andra gången blev ett MA i vecka 10 och nu är jag äntligen gravid igen. BF är den 24 oktober 2016 och vi längtar efter lillebror så mycket.

Add Comment Register

En förklaring på överstimulering!

Ni är säkert några läsare som inte vet vad en överstimulering är och vad det är som påverkar den.

Först och främst beror det på för höga värden av Östrogen som det kan bli om man har för många äggblåsor. Kanske efter att ha tagit en något för hög dos äggstimulerande hormon eller om man har PCO. 

1 1/2 dygn innan äggplock så tar man en äggmognadsspruta som innehåller hormonet HCG. Samma som kroppen producerar vid en graviditet. Är man misstänkt överstimulerad redan då så kan man i värsta fall bli nekad att ta denna spruta. Då blir det inget äggplock. Men det är inte så vanligt. Är man misstänkt överstimulerad redan här så finns det en annan spruta man kan ta som inte gör överstimuleringen värre.

När äggplocket är gjort och man är överstimulerad så svarar kroppen med att fylla upp äggblåsorna, de som äggen ligger i, med vätska igen. Har man punkterat många äggblåsor så innebär detta att äggstockarna kan bli väldigt stora. Vid en lättare överstimulering så är de ca 7 cm. Vid en medel över 10 cm med lite vätska i buken och vid en extrem så har man mycket fri vätska i buken. Jag låg mellan grad 1 och 2. 

Många som visar symptom på överstimulering redan direkt efter äggplock blir nekade en återföring av embryo. Det är för att om de fäster i livmodern och kroppens egna HCG börjar bildas så kommer överstimuleringssymptomen tillbaka och kan bli ännu värre eftersom de hormonnivåerna är mycket högre. Det här kan vara farligt för kvinnan. Äggstockarna kan vrida sig pga tyngd och vätskan i buken kan orsaka organsvikt. Inget man vill vara med om.

Jag hade bara lättare förhöjningar av östrogen de sista dagarna innan äggplock. Det såg inte så farligt ut och de valde att göra en sk coasting, där man är utan sprutorna i en eller flera dagar innan man tar Ovitrelle. För mig blev det en dag. Att få ut 16 ägg gör att man är lite på gränsen till överstimulering. Men det som verkligen drog igång det på mig var att jag även tog Ovitrelle i små doser även efter äggplock. Det här matade jag min överstimulering med. Tills jag började bli andfådd och få ont i magen. Då förbjöd läkaren mig att ta de mer. Jag fick tömmas på vätska och mådde sen bättre. Nu i helgen så har jag kommit så pass långt i ruvningen att om embryon har fäst, så har min kropp börjat producera eget HCG, lite lagom tills sprutorna har gått ut. Så att jag igår kände mig något mer svullen igen och fått mer ont, som om det är lite vätska i buken igen, gör att jag hoppas och tror att det är en eller två små graviditeter som pågår där inne. För det är det som gör att överstimuleringen kommer tillbaka. Annars skrumpnar bara äggblåsorna.

Något mer ni undrar över? Ni kan läsa lite mer HÄR!

  
Det här är en tabell över kroppens egna hormonproduktion. Idag är jag 13 dagar efter äggplock/ägglossning.

3 reaktioner på ”En förklaring på överstimulering!

  1. Hej!
    Undrara bara: varför får du ta lite ovitrelle efter äp? Jag frågade min läkare om detta kan vara något jag behöver msn hon sa att det görs då man inte kan ta litinus. Men det gör du också väl?
    /hon som ska göra ivf 7 snart….

  2. Hej! Lite vätska är normalt. Man brukar få det vid ägglossning och mens. Det mesta de går på är om äggstockarna är förstorade och om man går upp i vikt. Den smärtan jag har nu är lite blandad. Lite från äggstockarna, lite som vätska i buken och ibland lite mensvärk. Sen har jag endovärk bakåt. Sitter i ryggslutet. Ring din klinik och berätta om andfåddheten. Jag har visserligen haft det vid mina graviditeter också. Håller tummarna för dig också!!!

  3. Hej! Du som verkar kunnig på det här, är vätska i livmodern alltid tecken på viss överstimulering? Minns att de tömde mig på lite vätska innan äggplocket men de sa inte så mkt om det. Känns din magsmärta nu ungefär som mensvärk eller är den helt annorlunda?Jag är också himlans andfådd för ingenting. Håller tummarna för dig!!
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *