Detta är en blogg om vår resa i IVF-världen. Vi har försökt bli med barn sedan augusti 2009. Efter en utredning blev vi klassade som ofrivilligt och oförklarligt barnlösa. Vi har gjort 6 stycken IVF-försök där jag har varit gravid 3 gånger. Första gången förlorade vi vår dotter Edda i vecka 22, andra gången blev ett MA i vecka 10 och nu är jag äntligen gravid igen. BF är den 24 oktober 2016 och vi längtar efter lillebror så mycket.

Add Comment Register

En koloskopi rikare…

Magen ville verkligen inte lugna sig igår, eller rättare sagt inatt. Klockan 2:30 kunde jag äntligen gå och lägga mig. Men då kunde jag inte somna för jag kände mig hungrig och rastlös. Jag kan verkligen inte sova när jag är hungrig. Gick upp och drack ett glas äppeljuice. Sen somnade jag väl till slut, runt 3:30. Sen ringde klockan 6:30. Huuuu! Trötta ögon!

Jag bestämde mig för att vara utan Oxikodon eftersom jag skulle få både lugnande och smärtstillande på plats. Magen kändes fortfarande lite bråkig. Så blev lite orolig över bilresan. Men följde ett råd som jag läste i ett forum någonstans att ha binda på och ett par extra trosor med. Men det behövdes inte. Jag kände bara lite magknip.

Väl framme så anmälde jag mig i receptionen och fick sedan sitta ner och vänta. Jag drack några klunkar kolsyrat vatten. Då började magen att bråka igen. Tror att jag var på toaletten 3 gånger på en kvart.

Sedan kom en ung kille och hämtade mig. Han visade mig var jag skulle byta om. Som tur var så fick man ett par häftiga underbyxor med ett hål där bak. Så man slapp att vara naken. Det kändes bra. Jag sa även till om smärtstillande och lugnande. Så han kom tillbaka igen och skulle sätta en nål i handen. Men han lyckades inte. Stackarn var alldeles skakig. Det är precis som att mina blodkärl känner av när en sköterska är osäker. För de drar ihop sig och sticker och gömmer sig. Så en annan sköterska fick komma in och sätta nålen.

Läkaren stod och väntade. Som jag anade så var det en stor, skojfrisk och burdus man. Varför är det alltid så? Han vägrade ge mig smärtstillande och lugnande. Jag sa att jag hade väldigt ont mot tarmen. Att jag antagligen har endometrios och kanske sammanväxningar. Då skrattade han åt mig och sa att den gick han inte på. Va? Redan här började jag ana hur obehaglig denna undersökning skulle bli.

Jag fick lägga mig på vänstra sidan. Han smetade på någon bedövande salva i rumphålet. Jag var rädd att det skulle göra ont. Men salvan var tydligen bra och kändes inte. Jag kände mig så svullen där nere efter allt laxerande igår. Min lilla hemorrojd ville också vara med på ett hörn och jäklades lite igår. Men idag gick det bra.

I början kändes det inte så mycket. Jag var nervös över att det skulle göra ont i svängarna. Men det var inte så farligt. Jag fick lägga mig på rygg. Det började göra ont av all luft han pumpade in. Magen blev helt spänd och tryckte på diverse organ. Han berättade skojfriskt att man inte har någon känsel i tarmarna. Han hade minsann gjort en koloskopi själv och det hade inte gjort ont. Flera gånger skällde han på mig för att jag inte kunde slappna av. Men hur lätt är det när luft trycker mot äggstockar och livmoder. Det GÖR förbannat ont. När han var längst upp mot tunntarmen så pumpade han in ännu mer luft. Då kändes det som att jag skulle kräkas. Han sa åt mig att släppa ut luften. Eh va? Det går väl för fan inte när man har en tjock slang upp i röven. Jag blev så arg och ledsen så började gråta hysteriskt. Då började han förstå att jag menade allvar och tog det lite lugnare. Men tror ni att jag fick något smärtstillande? Nej! Jag som inte hade tagit något alls ångrade mig bittert. Jag tänkte att det skulle vara bättre att få det intravenöst.

När han drog ut slangen så upptäckte han en liten polyp. Den skulle bort. Han skällde åter igen på den stackars assistenten för att han gav honom fel grejer. Jag låg och grät. Det gjorde ont. Men det kändes inget när han tog bort polypen. 

Allt som allt tog det ca 30 minuter. Min man blev väldigt förvånad när jag kom ut så snabbt igen.

Allt såg bra ut. Han kunde inte se några konstigheter. Jag tyckte mig se några mörkröda prickar som jag läst att endometrios kan se ut. Men vad vet jag. Den här läkaren verkade mest tycka att det är en hitte-på-sjukdom.

På skakiga ben gick jag därifrån. Aldrig mer!!!, sa jag till min man.

Nu sitter jag här hemma igen i min sköna säng och funderar på om det bara är jag som råkar ut för de här idiotiska läkarna. Eller är det mitt sätt att vara på? Lite för dålig på att visa hur jag egentligen mår. Vad ska man göra för att få dem att förstå?

14 reaktioner på ”En koloskopi rikare…

 1. Man känner sig så otroligt liten när man är i sjukvårdens händer. Det är lätt att tänka att jag hade minsann vägrat utan smärtstillande men vad är valet? Att man kanske inte får göra undersökningen, att det blir dålig stämning osv. Blir så ledsen för din skull med all otur du har i sjukvården. Hoppas du anmäler idioten, så otroligt respektlöst beteende!

  Kram

 2. Jag berättade om din upplevelse för min far (som är allmänläkare), och han sa att du måste ha råkat ut för en riktig idiot! För man får alltid lugnande och smärtstillande i hans landsting vid koloskopi, men trots det måste man många gånger avbryta undersökningen pga smärta. Och det på patienter som inte ens har endometrios. Då får man ny undersökning med narkos istället. Så du borde anmäla, om du orkar. Stor kram!

 3. Fy vilket dåligt bemötande! Hur kan man öht neka någon lugnande om patienten säger sig vara i behov av det!? Det måste ju vara vanligt att vilja ha lugnande inför en sådan undersökning, hur många känner sig väl till mods med en kamera i rumpan liksom =/?

 4. Usch, du borde anmäla skräcködlan. Så där får man inte behandla någon. Förmodligen hade jag gått därifrån. Finns absolut INGEN anledning att du inte skulle fått lugnande. I mina öron låter det nästan som ett övergrepp. Blir så jäkla arg. Vidrig människa på helt fel plats.
  Kram!!

 5. Återigen drabbas du av inkompetenta människor som arbetar i sjukvården. Jag som jobbat i vården i 20år i västra götaland har som tur är inte behövt möta sånt här. Känner med dig enormt och håller tummarna för att det nu ska bli bra för dig! Kram gumman

 6. Fy vad arg och ledsen jag blir när jag läser attdu råkat ut för en sån idiotläkare! Usch! Har själv varit med om sådana förödmjukande situationer ….har tex slutat gå till min Vc. Får aldrig hjälp och känner mig alltid kränkt när jag går därifrån. Massa kramar och kärlek till dig iaf ~<3

 7. Stackars dig, om du gjort den på sjukhuset kan jag räkna ut vilken doktor det är:( man ska alltid ha lungnande och smärtstillande enligt mig!

 8. Fan vad illa :( önskar att du hade fått den läkare jag hade när jag gjorde koloskopi. Han var fullt insatt i mitt ärende och sa att tarmarna kan vara mer orörliga när man har endometrios, men att jag skulle säga till om det gjorde ont. Lugnande fick jag direkt. Jag blir så arg när jag hör om dåligt bemötande i vården :(

 9. Fyy så hemskt..ett sånt bemötande och omhändertagande skulle få min läkarskräck lätt tillbaka.borde du anmäla.vila nu och ta hand om dig.<3

 10. Fy f*n vilket bemötande!! Det var det värsta jag hört talas om, hur kunde du inte fått nåt lugnande och smärtstillande för? Skandal tycker jag! Hade han nån medicinsk anledningen till att du inte skulle få det liksom? Stackars dig, låter verkligen som du har hart otur, återigen! :( ledsen för din skull! Gubben nere på Ellenbogen var bra mkt bättre och seriös än så, synd du inte kom dit. När de är sådär löjliga så kan man ju börja undra om han ens kikade ordentligt. Tycker du borde anmäla eller tala med högsta hönset på stället, sådär får det ju bara inte gå till!
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *