Detta är en blogg om vår resa i IVF-världen. Vi har försökt bli med barn sedan augusti 2009. Efter en utredning blev vi klassade som ofrivilligt och oförklarligt barnlösa. Vi har gjort 6 stycken IVF-försök där jag har varit gravid 3 gånger. Första gången förlorade vi vår dotter Edda i vecka 22, andra gången blev ett MA i vecka 10 och nu är jag äntligen gravid igen. BF är den 24 oktober 2016 och vi längtar efter lillebror så mycket.

Add Comment Register

Ett långt läkarsamtal

Idag ringde min läkare på Vårdcentralen. Jag hade bokat en telefontid för att diskutera migränmedicin. Den enda som hjälper mig är Zomig Nasal. Men den är så dyr. Ett paket med 2 doser kostar 200:-. Men visst, det kan det vara värt för att slippa smärtan. För den smärtan jag får vid migrän är oftast så intensiv så att jag inte ens kan somna. Vilket är det bästa att göra under ett anfall. En snäll kvinna på mitt stammis Apotek nämnde att det fanns en migränspray att få på recept. Jag glömde ju såklart att fråga vad den hette. Så det tog ett tag innan min läkare hittade den. Jag visste bara vad det verksamma ämnet var, Sumatriptan, men det kan de inte söka på. Dumt system. Men hon hittade den till slut, Imigran heter den. Så nu har jag ett 6-pack att hämta ut. Dessutom gratis för att jag har kommit upp i högkostnadsskyddet. Perfekt!!!

Vi diskuterade också hur jag mådde vilket är lite bättre. Hon blir så orolig för mig eftersom jag går på Oxikodon. Det är farligt vanebildande och man kan få svåra utsättningssymptom när man slutar. Jag har läst på en del och försöker istället att trappa ner medicinen och verkligen bara ta vid behov. För enligt gynekologläkare så är tyvärr Oxikodon det som hjälper bäst mot endometriossmärtor. Eftersom jag varken kan eller får ta Diklofenak, vilket annars kan hjälpa. Min mage tål inte det alls, plus att det är rena rävgiftet om man försöker bli gravid.

Jag fick även Lactulos på recept. Min nya kompis. Det är en milt laxerande vätska som är snäll mot magen. Det smakar socker och är god att blanda med chokladmjölk. Så är ni extremt hårda i magen så testa detta. Jag tror t om att man får ta det som gravid. Något att lägga på minnet. Lactulos innehåller en stor mängd laktos också så jag som laktosintolerant får en ganska bra effekt. Men inte riktigt fullt ut. Det kan fortfarande göra #&@piiiiip ont att skita om man säger så.

Vi hade även ett långt samtal om hur fel vården fungerar. Att det är för jävligt rent ut sagt att alla skickar en vidare till Vårdcentralen för att få en sjukskrivning. För hur ska en läkare där kunna sätta sig in i något som en specialist eventuellt har konstaterat. Helt galet! För hennes del kan inget hända som tur var. För jag var rädd att hon skulle kunna få en tillsägelse eller något för att hon sjukskriven mig utan undersökning. Men så är inte fallet. Det värsta som kan hända är att Försäkringskassan nekar mig ersättning. Men då får väl min snälla IVF-läkare rycka in.

Vad händer idag då? Just nu ligger jag i sängen med värmedynan. Jag är extremt trött och känner mig lite småförkyld. Hade velat gå och träna men kroppen vill inte det. Jag gör ett nytt försök imorgon.

Snart är det Valborg. En högtid som jag och mina vänner alltid har firat förr, eller tidigare med familjen. Men sedan jag träffade min man har det inte blivit så mycket. För han har aldrig firat det. Han visste inte ens när eller vad det var när vi träffades. Ha ha! Är inte det lite konstigt? Brukar ni fira Valborg? Välkomna våren. Ut med det gamla och in med det nya. I år ska vi fira i alla fall. Vi ska hem till några fina vänner och dricka vin och snacka skit. Det var längesen. Det ska bli kul. Om tillfälle kommer så kommer vi nog berätta om IVFen. Det är några av mina närmsta vänner som ännu inte fått reda på det. Det skulle kännas bra. Men är inget man bara slänger ur sig sådär. Men de kommer fråga hur det är och vad vi gjort den senaste tiden. Då kommer jag att berätta om min sjukdom. Det ena kanske leder till det andra. Men jag måste höra först med min man om han tycker det är OK.

image

Någon brasa går vi nog inte och tittar på. För jag tycker så synd om igelkottarna.

image

9 reaktioner på ”Ett långt läkarsamtal

 1. Ja Zomig nasal på recept ingår i högkostnadsskyddet, kolla FASS ang pris..minns inte då jag hade frikort sist jag hämtade både 6-pack och 18-pack.

 2. JZ79: Ingår det i högkostnadsskyddet? Min läkare sa att det inte gjorde det. Vet du vad den kostar? Imigrane kostar 527:- för ett 6-pack. Men jag fick det gratis nu. :)

 3. Zomig nasal finns på recept, 6-pack eller 18-pack.
  Laxoberaldroppar/Cilaxoral brukar läkarna alltid skriva ut när de skriver ut morfin eftersom det inte är så bra för magen. Laktulos kan vara väldigt gasbildande..
  Kram

 4. Anna: Tack för tipset. Men min läkare sa att den inte ingår i förmånen. Vill gärna ha det då jag för tillfället hämtar ut medicin gratis.

 5. Tänkte bara tipsa om att Zomig nasal finns på recept som 18-pack! Utifall imigran inte fungerar lika bra.

 6. Du kan även få be om att byta till targiniq. Det är långtidsverkande morfin men laxerande i sig. För mig fungerade det mycket bättre än alla äckliga drycker som är laxerande.

 7. Hej!
  Ville bara tipsa om Movicol som är mycket effektivt vid opiodinducerad förstoppning och förstahandsval i många landsting på denna indikation (ej lika gasframkallande som laktulos). Sen finns det en bra hemsida: http://www.janusinfo.se där man kan klicka sig fram till läkemedel och fosterpåverkan om man vill få mer information om just detta.

  Detta är saxat från hemsidan: Gravida gör tummen upp för tjänsten Läkemedel och fosterpåverkan (2014-11-25)De flesta gravida kvinnor anser att informationen i Läkemedel och fosterpåverkan är värdefull och lättillgänglig, trots att den är avsedd för medicinskt utbildad personal. Det visar en nyligen avslutad enkätstudie.
  Lycka till med allt och hoppas ni får en riktigt trevlig Valborg.
  /Boel
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *