Detta är en blogg om vår resa i IVF-världen. Vi har försökt bli med barn sedan augusti 2009. Efter en utredning blev vi klassade som ofrivilligt och oförklarligt barnlösa. Vi har gjort 6 stycken IVF-försök där jag har varit gravid 3 gånger. Första gången förlorade vi vår dotter Edda i vecka 22, andra gången blev ett MA i vecka 10 och nu är jag äntligen gravid igen. BF är den 24 oktober 2016 och vi längtar efter lillebror så mycket.

Add Comment Register

Måste det vara så svårt?

Idag är jag på cykeldag 4 med stor blödning och kraftiga smärtor. Det får mig att ha mycket ont och jag måste äta starka mediciner. Pga starka mediciner kan och får jag inte jobba. För det första så har jag ingen ork när det gör ont. För det andra så känner jag mig snurrig av medicinerna. Jag får inte vara påverkad på jobb då jag har ett stort ansvar. Så därför var jag tvungen att sjukskriva mig igen. Jag har alltså inget val.

Eftersom jag har varit borta en del förra året pga gallstensbesvär så kräver numera min arbetsgivare ett förstadagsintyg när jag är sjuk. Detta intyg behöver inte vara ett läkarintyg som det som Försäkringskassan vill ha. Utan det räcker med ett kvitto eller annat bevis på att jag har sökt sjukvård eller inte kan jobba. Ett bevis på min sjukdom.

Eftersom min IVF-läkare har sagt att allt som har med endometrios ska gå via dem och inte vårdcentralen så valde jag idag att kontakta dem för ett intyg. Tyvärr är inte min läkare där idag. Den andra är inte så insatt i mina problem. Så jag frågade sköterskan om hon kunde skriva ihop ett litet intyg som förklarar mina problem och vad som gör att jag inte kan jobba. Men det kunde hon inte göra. För det kunde vara emot deras policy..? Min läkare kommer dit imorgon så hon skulle ta upp det med henne då. Men tänk om hon också vägrar. Kan de göra så? Var ska jag då vända mig? Gynakuten? Jag blir så trött på det här. Måste jag bli mer lidande för att jag har denna jävla skitsjukdom? Hur ska jag orka ringa runt eller t om besöka olika vårdställen när jag mår så här? Kan de inte bara skriva ett litet intyg som bevis på att detta är något återkommande? Som förhoppningsvis ska vara sista gången nu eftersom jag har börjat med Synarela. Jag kan ju inte gå till Vårdcentralen bara för att få ett intyg. Jag vägrar ta upp en av deras akuttider pga detta. Det är ju för jävligt. Samma sak gäller gynakuten. Varför ska jag behöva ta en plats där? En plats som någon annan behöver.

Vad ska man göra? Jag hoppas min läkare kan ringa mig imorgon så att vi kan diskutera. Men hon jobbar inte på kliniken förrän nästa vecka.

Jag blir så irriterad. Men samtidigt förstår jag ju min arbetsgivare. Det är säkert många som utnyttjar det här med att vara sjukskriven bara för att de inte orkar jobba. Men måste detta påverka mig???

Den andra IVF-läkaren ska ringa upp mig. Jag vill diskutera mina mediciner som knappt hjälper. Men hon är inte så insatt i dem. Jag vet inte riktigt var jag ska vända mig. Allt känns bara så jobbigt. Jag vill bara bli frisk och slippa dessa problem.

Något positivt då? Kanske att det känns som vår idag. Snälla stanna kvar nu. Jag behöver sol och energi.

image

10 reaktioner på ”Måste det vara så svårt?

 1. Mikaela: Vad tråkigt att du också har endometrios samt måste göra IVF. Men det känns skönt att hitta andra i samma situation och kunna följas åt. Jag ska börja läsa din blogg. :)

 2. Hej, hittade hit när jag sökte på ivf blogg 2015, lider även jag av svår endometrios och jag och min sambo har precis påbörjat vår IVF resa. Kul är fel ord att använda, men ”kul” att hitta någon att följa som går igenom samma sak, med samma pissiga sjukdom samtidigt!
  Önskar er all lycka! :)

 3. Kristina: Tack för tipset! Jag har kikat på det. Men har inte varit borta 10 tillfällen pga endon ännu. Nu hoppas jag på att slippa den. Ska höra vad min läkare säger.

 4. Fy vad jobbigt :(

  Har du undersökt möjligheten att söka särskilt högriskskydd hos Försäkringskassan. Jag sökte det direkt när jag fick min diagnos om endometrios och gick det beviljat. Du behöver ha minst 10 sjukperioder under föregående år och en läkare som kan skriva ett intyg om att du har en sjukdom som kan innebära minst 10 tillfällen av sjukfrånvaro under kommande år.

  Får man det beviljat slipper man karensdagen, och arbetsgivaren slipper betala sjuklön, det hår direkt till Försäkringskassan. Du kan maila mig om du undrar mer, annars finns alla blanketter på Försäkringskassans hemsida.

 5. denlångavägen: Ja eller hur!!! Ett kvitto på sökt vård är det enda jag behöver. Men ska ju inte behöva gå till VC för detta. Jag hoppas verkligen att detta är sista gången.

 6. Genus longing: Tack för tipset! Hoppas på att slippa värken i fortsättningen så avvaktar lite med FK.

 7. Såna intyg kan ej skrivas av en bm för då är det inte giltigt utan vänta på din läkare som säkert skriver det. Ansök även på försäkringskassan att slippa karens och få ett giltigt första dags intyg så att du slipper förlora så mycket pengar på sjukdagarna. Kram på dig

 8. Vilken jobbig situation du är i. Kan inte föreställa mig smärtan du måste ha.. Men jag förstår din känsla med sjukintygen. Förra året drabbades jag utav massa tråkigheter som gjorde att jag var tvungen att vara hemma ett antal gånger på kortare tid. Det ledde till att min arbetsgivare ockaå krävde första dagsintyg. Väldigt besvärligt med tanke på att jag bor långt ifrån vårdcentralen jag är listad på.
  När man är hemma och är sjuk så är man det av en anledning, då är man oftast inte i skick att åka Skåne runt för att det krävs ett intyg.
  Enligt min läkare kan inte arbetsgivaren kräva ett sjukintyg utan endast en bekräftelse.
  Tillslut gick det så långt med min arbetsgivare att jag faktiskt sa till henne att själv ta kontakt med läkaren och gav godkännande till det.
  Det är rent ut sagt förjävligt att man ska behöva gå igenom detta när man faktiskt är hemma och är dålig och behöver vila.

  Åh jag blir så frustrerad när jag läser saker som du skriver..!!

  Jag hoppas innerligt för din skull att du slipper dessa besvär som faktiskt som leder till fler problem runt om i livet.
  Håller tummarna att Synarela hjälper dig!!
  Kram på dig!

 9. Johanna: Nej det är inget roligt. :(

  Min läkare har skickat en remiss. Jag väntar på att få en tid. Men det lär väl ta tid som allt annat. :-/

 10. Din stackare! Vilket j-vla elände endometrios verkar vara. Fy.

  Med tanke på att du har så pass stora besvär så behöver du nog ha en kontakt på sjukhuset också med en gynekolog som har stor kunskap inom området. Din ivf läkare kan ringa till kk och diskutera ditt fall och skicka remiss dit. Stor kram
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *