Detta är en blogg om vår resa i IVF-världen. Vi har försökt bli med barn sedan augusti 2009. Efter en utredning blev vi klassade som ofrivilligt och oförklarligt barnlösa. Vi har gjort 6 stycken IVF-försök där jag har varit gravid 3 gånger. Första gången förlorade vi vår dotter Edda i vecka 22, andra gången blev ett MA i vecka 10 och nu är jag äntligen gravid igen. BF är den 24 oktober 2016 och vi längtar efter lillebror så mycket.

Add Comment Register

Min operation!

Idag har jag varit på Kvinnokliniken och gjort en titthålsoperation för att ställa diagnosen Endometrios. Jag tänkte berätta hur min dag har varit. För nu känner jag mig lite piggare.

Klockan ringde 6. Som jag trodde så blev det inte många timmars sömn. Tror jag la mig vid 1:30 och kunde såklart inte somna direkt. Men det gick till slut.

Jag tog en dusch igen och använde Descutan schampo och tvål för att rengöra kroppen så mycket som möjligt. Det är ett bakteriedödande medel. 

När klockan var 7 så tog jag och mannen bussen dit. Jag kände mig ganska lugn trots allt. Men såklart rädd för att de inte skulle hitta något. Det var nog det värsta faktiskt.

Eftersom klockan bara var lite över 7 när vi kom dit så slapp jag registrera mig i kassan och stå och trängas bland alla nyblivna föräldrar. Det var skönt. Så vi gick direkt upp till våning 2 där Dagkirurgi ligger.

När klockan var 7:30 så kom det en supertrevlig sköterska och hämtade mig. Där fick jag de där supersexiga trosorna, skjorta och långa strumpor att ta på mig. Jag fick även ett band med mitt namn och personnummer runt armen. Jag hade med mig ett urinprov. Förstod inte riktigt varför. Men de skulle ta ett graviditetstest. Lite onödigt kanske. Sedan fick jag hoppa i ett par gummitofflor och följa med till uppvaket. Där fick jag en säng med fönsterplats med vy ut över Pildammsparken. Det var ju trevligt.

Allt gick väldigt snabbt här. Jag fick en Oxycontin (morfin) samt en Postafen (mot illamående). Läkaren kom in och pratade lite snabbt med mig. Sedan kom en yngre man och ställde lite frågor och körde mig till operationssalen.

Där fick jag träffa en massa människor. Kommer inte ihåg vad alla var. Jag fick hoppa upp på en brits och lägga mig. Där fick jag en infart i armen för det hade jag inte hunnit få. Jag fick en syrgasmask att hålla själv eftersom jag bad om det. Den känns lite otäck då det är tungt att andas i den. Sen sprutade de in något medel i armen som jag blev helt snurrig av och till sist sövmedlet. Jag försökte hålla ögonen öppna så länge jag kunde. Sen sussade jag gott.

När jag väl vaknade sedan så var jag redan tillbaka på uppvak. Jag kände mig redan väldigt kissnödig och jag hade ont. Då fick jag mer smärtstillande. Somnade nog till en stund igen. Men jag är sådan att jag inte sover så länge efteråt. Jag blir ganska pigg. Vill veta vad de gjort osv. Kanske kontrollmänniskan i mig. Läkaren kom in och pratade med mig. Förstår inte riktigt varför de gör det så snabbt. För jag kommer inte ihåg allt han sa. Men jag minns att han sa att jag hade endometrios. Men att det inte såg så farligt ut. Jag glömde att fråga var det satt. Så jag ska fortsätta med Enanton ett tag framöver. Det var ju tur att jag inte har gått på det i onödan. Jag minns också att han sa att där var en del sammanväxningar, troligtvis efter min galloperation. Så kanske är det det som bråkar också med tarmen. 

När han hade gått igen så fick jag ostmackor med marmelad och kaffe. Jag frågade när jag fick gå hem. Då var klockan kanske 10-11. Jag fick låna en telefon för att ringa min man. Men han svarade aldrig. Han hade glömt att sätta på ljudet. Han trodde inte att det skulle gå så snabbt. De sa efter lunch. Sköterskan fick gå och hämta min väska så jag kunde ringa från min mobil. Till slut fick jag tag på honom.

Så efter att jag hade kissat och ätit så fick jag gå och klä på mig igen. Jag fick lite mer smärtstillande för att orka ta mig hem. Det behövde jag inte ens fråga efter. Vad snällt. Så när jag var påklädd och gick ner så kom min man precis. Då tog vi en taxi hem.

Sedan har jag mest legat i sängen och slappat. Jag har känt mig lite smålullig i huvudet. Smärtan påminner om efter ett äggplock. Förutom att det även gör ont i mina 4 hål på magen. Ja där är 4. Jag hittade ett till. Ha ha! Livmodern har gjort ont och höger äggstock.

Jag har gått in på Mina Vårdkontakter och läst min journal. Det är alltid så svårt att tyda. Men vad jag förstod så har jag Endometrios i Fossa Douglassi (mellan livmoder och tarm), något som jag anat. Där fanns också på sidorna runt. Samt ett myom på livmodern. Det tog de inte bort. Kanske det också gör ont? Äggstockarna såg fina ut och de kunde inte hitta något där. Skönt!!! För det är nog värst eftersom det kan påverka fertiliteten. Där fanns en del sammanväxningar. Som mellan tarm och bäcken. Det kan vara det som gör att det gör så ont vid avföring. Det har jag ju sagt att det känns som. Tänk vad bra man känner sin kropp. Där stod också något konstigt som jag tror betyder att äggledarna är öppna. Men jag är inte säker. De har tydligen rensat så gott de kunde och tagit biopsier att skicka iväg. Jag kommer att få svar inom 4 veckor. Jag måste ringa min läkare så att hon kan förklara lite mer.

Ikväll har jag sovit en stund, tittat på Netflix, ätit godis och läst bloggar. Sängen är skönast så nu ligger jag här igen.

Jag känner mig ganska glad men framförallt lättad. Endometrios är ingen rolig diagnos att få. Men för mig känns det bra. Nu kommer jag att få mer förståelse.

Tack för ert stöd och uppmuntrande kommentarer! ❤️❤️❤️❤️

4 reaktioner på ”Min operation!

  1. Hej Libra! Vad skönt att du fått en diagnos nu. Även om endo kan vara riktigt tufft så är en diagnos mycket värd för förståelse och behandling. Bra att du fått ta entanon hittills för då är ju behandlingen så att säga redan påbörjad. Hoppas nu du slipper smärta och kan få börja IVF snart igen! Det är dags för dig att få må bra och få något positivt att se fram emot i fertilitetskarusellen! Kram

  2. Skönt att äntligen få en diagnos även om det inte är en rolig sådan. Se till att skriv upp alla frågor och funderingar och se till att få svar. Även myom (vad jag hört av en vän som har det) kan försämra fertiliteten och öka risken för missfall så kanske fråga om man kan göra något åt det?? Hoppas du piggar på dig snabbt och får rätt hjälp nu.

    Kram!

  3. Åh så skönt att äntligen få diagnos, och väldigt skönt att det var milt utbrett och inte allt för illa, toppen ju! Hoppas att smärtan kan lätta lite nu när de tagit bort lite saker. Krya på dig! Kram

  4. Hej,
    Hoppas nu att detta kan hjälpa dig framåt i livet nu med rätta hjälpen från vården.skönt med diagnos även om det klart är tufft också.
    Önskar dig en fin Alla Helgona helg
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *