Detta är en blogg om vår resa i IVF-världen. Vi har försökt bli med barn sedan augusti 2009. Efter en utredning blev vi klassade som ofrivilligt och oförklarligt barnlösa. Vi har gjort 6 stycken IVF-försök där jag har varit gravid 3 gånger. Första gången förlorade vi vår dotter Edda i vecka 22, andra gången blev ett MA i vecka 10 och nu är jag äntligen gravid igen. BF är den 24 oktober 2016 och vi längtar efter lillebror så mycket.

Add Comment Register

Nekad vård

Som ni flesta kanske redan vet så opererades jag i fredags och har tillfälligt starkare smärtor pga min endometrios. Det är väl helt normalt när de har varit där inne och rotat.

I söndags hade jag väldigt ont och försökte få tag på gynakuten. Jag ville fråga om det var normalt och få ett nytt recept på smärtstillande då mina höll på att ta slut. Ingen svarade på telefon.

I måndags ringde jag Kvinnokliniken Direkt som skulle lägga ett meddelande till min endometriosläkare. Inget recept!

I tisdags ringde jag igen. Hon jag pratade med berättade att min läkare var sjukskriven och att det bästa var att åka in till gynakuten så att jag kunde få hjälp. Där låg jag på en brits i 3 timmar och hade extremt ont. Jag fick aldrig träffa någon läkare men jag fick med mig smärtstillande hem så jag skulle klara mig till dagen efter. Då skulle jag ringa igen.

Igår så ringde jag då igen. Sköterskan jag pratade med sa att hon skulle prata med läkarna så fort de var på plats. Jag skulle ringa tillbaka vid 10. När jag väl ringde så var det lång kö. Hon ringde upp mig vid 10:30. Då hade hon fortfarande inte fått tag på någon läkare. Så hon lovade mig att ringa tillbaka och meddela om jag ev skulle behöva åka in akut igen. Ingen ringde. Klockan 14 bestämde vi oss för att åka in igen.

Igår på gynakuten så tog det 3 timmar innan jag fick prata med en sköterska. Eftersom det då hade gått över till kväll så fanns det bara 1 jourhavande läkare på hela Kvinnokliniken. Ett skämt? Nej tyvärr inte. Jag bestämde mig för att stanna kvar eftersom smärtorna var riktigt svåra. Sköterskan sa till mig att jag fick säga till om jag ville ligga ner. Jag mådde ok och valde att sitta upp. Min man var tvungen att åka till jobbet så jag satt kvar själv och väntade. Sköterskan sa att det skulle ta ca 1 timme innan jag skulle få träffa en läkare. 

När klockan var 20, 6 timmar senare så bröt jag ihop. Jag hade så ont och kände mig så ensam. Frågade efter att få ligga ner men då var det tyvärr fullt. Jag försökte få tag på min man som fick lämna jobb igen för att komma och sitta med mig. Jag hade inte ätit på 9 timmar så kände mig väldigt skör både fysiskt och psykiskt.

Nu till det värsta. När klockan är 00, 10 timmar senare, så kommer en ung tjej ut till oss och berättar att jourläkaren först och främst inte vill träffa mig. Men även nekar mig mer smärtstillande. Tydligen står det i min journal att jag följer ett nedtrappningsschema. Vilket inte stämmer just nu. Jag vet inte varför min läkare inte har skrivit till detta. Läkaren resonerade att jag hade gjort av med mina tabletter för fort. Vilket jag inte alls håller med om. Jag är väldigt ärlig när jag pratar med mina läkare och erkänner vilken dos jag ligger på. Det har aldrig varit några problem. Jag skulle få gå på denna dos fram tills operationen. Nu efteråt så vill jag trappa ut gradvis för att bli helt fri från det. För min högsta önskan är ju att bli gravid. Det vet ju ni. Då kan man inte gå på morfin.

Så i veckan har jag blivit nekad vård efter operation med starka smärtor. Jag har blivit tvingad att avbryta min smärtbehandling tvärt vilket kommer att leda till stora abstinensbesvär men även extrema smärtor. Jag har blivit runtslussad av så många människor att man blir helt chockad över hur vården fungerar. Men det värsta av allt är nog att jag har blivit nekad vård när jag har sökt mig akut. Samt att ingen läkare har tagit sig an mig som endometriospatient när mina har varit borta från tjänst.

Jag kommer att anmäla detta till Patientnämden. Har redan skrivit ett utkast om hur illa jag har blivit behandlad. Detta är ju inte första gången, som många av er redan vet. Både jag och min man var i chocktillstånd igår. Idag mår jag jättedåligt och har värsta orkar-inte-leva-längre-känslor. Ska det behöva vara så här?

Jag ringde åter igen i morse och försökte få hjälp. Den sköterskan var samma som jag pratade med igår. Även hon nekade mig hjälp. Jag fick inte prata med någon annan. Klockan 10 ringde jag sekreterarna till mina läkare. En supergullig och förstående kvinna svarade och skrev ett väldigt utförligt meddelande till läkaren som har hand om min läkares patienter. Hon kommer att ha möjlighet att titta på detta under eftermiddagen. Jag hoppas verkligen att hon kommer att ringa upp mig och hjälpa mig. Annars är det verkligen droppen…

6 reaktioner på ”Nekad vård

 1. M: Det där är ju också helt galet. Vad händer med vården? Är de så stressade? Man blir ju rädd. :-/

 2. Men shit vad sjukt! Det här är ju helt vansinnigt. Och jag vet inte om det är tillåtet att neka någon att träffa läkare sådär. Helt rätt att anmäla till patientnämnden!

  Tyvärr är det alldeles för ofta sådär tycker jag. Jag opererades i förra veckan. Jag grät och bad om mer smärtstillande som sjuksköterskorna nekade utan att jag fick träffa läkare med motiveringen att det är jobbigt att opereras. Fem timmar efter operationen och efter att jag svimmat tre gånger fattade till slut en läkare att jag svimmade, de tog mitt blodtryck och därefter var det lätt att inse att jag hade en kraftig blödning och behövde dropp och morfin genast….

  Och har man en liten blödning i magen som ger en bukhinneretning gör det SKITONT. Det är få saker som matchar den smärtan.

  Hoppas du får den hjälp du behöver nu.

 3. Ur uselt bemötande!! Står på Dig och anmäl som sagt till patientnämnden!
  Många gånger tror jag tyvärr att tjejer/kvinnor med endometrios inte tas på allvar i vården, brist på kunskap inom detta område. Märkte det när jag var på en praktik under min ssk-utbildning, delar av personalen både läkare och sjuksköterskor tyckte patienten var ”dryg” som klagade hela tiden på sina smärtor.
  Hoppas att Du får smärtisar så att Du kan få sova och läka.

  Kram fr B

 4. Det är fruktansvärt oprofessionellt av läkaren att inte gå ut och bemöta dig som patient, och lyssna på vad du har att säga, utan i stället skicka ut en annan person. Men står det i din journal att du följer ett nedtrappningsschema för receptbelagda mediciner så måste detta givetvis följas av ansvarig personal. Den du ska kontakta är den läkaren som har dokumenterat detta, personalen på plats gjorde vad de trodde var rätt, de kan ju inte veta vilken sanningen är.

 5. Men fy vilket fruktansvärt bemötande. Eller brist på bemötande. Hur kan man ens få strunta i att träffa patienten?? Saker kan ju ha inträffat som man inte får veta när man inte pratar med patienten. Trodde man hade RÄTT till en läkarbedöming när man åkte in till en akutmottagning. Usch va förbannad jag blir när jag hör hur hemska de är mot dig. Skriv ner allt nu och anmäl så det ryker om det när du mår bättre.
  Hoppas verkligen du får hjälp i em.

  Stor styrkekram från mig! <3

 6. MEN FY så du blir behandlad. Det är väl klart man har mer ont efter en operation (man har väl ont efter operation oavsett vilken man gjort)!!! Bra att du anmäler, orkar du så brukar ju även tidningar kunna skriva om detta och det kanske kan ta lite skruv. Men man kanske inte blir så populär när man gör det? När du blir nekad vård, tex av den där sköterskan i telefonen har du haft ork att be att få tala med dennes chef?

  Du kan inte få någon privat läkare? Jag går till en privat läkare som ändå har avtal med landstinget så betalar ju normal taxa och jisses vilken skillnad det är!

  Stor kram till dig
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *