Detta är en blogg om vår resa i IVF-världen. Vi har försökt bli med barn sedan augusti 2009. Efter en utredning blev vi klassade som ofrivilligt och oförklarligt barnlösa. Vi har gjort 6 stycken IVF-försök där jag har varit gravid 3 gånger. Första gången förlorade vi vår dotter Edda i vecka 22, andra gången blev ett MA i vecka 10 och nu är jag äntligen gravid igen. BF är den 24 oktober 2016 och vi längtar efter lillebror så mycket.

Add Comment Register

Normalt?

Jag har börjat känna som mensvärk ibland. Är det normalt? Kanske det bara är tarmarna som trycker på eller livmodern som växer mycket nu. Blir livrädd för att börja öppna mig. Kanske något jag bör ta upp på spec MVC nästa vecka? Vad tror ni?

6 reaktioner på ”Normalt?

  1. ”Mensvärk” är i sig helt ”normalt” under en graviditet. Är så gott som omöjligt att jämföra sig med andra då vi upplever smärtan väldigt olika pga olika anledningar. Kan säga att redan nu har alla mina graviditeter varit både väldigt lika varandra samtidigt som de varit som natt och dag av skillnader.

    Ett sätt att veta om man börjat öppna sig, är att känna försiktigt på livmoderhalstappen. Kan du inte själv nå den pga magen kanske du kan be din man om hjälp. Min man ”fick” titeln ”amatör gynekolog med inriktning på livmoderhalsen” av vår professor på specialistmödravården när jag gick där under förra graviditeten. Han fick många gånger känna så att allt kändes bra och ”rätt” med tappen och cerklaget.

    Kram

  2. Jag har också börjat få mensvärk, ett par ggr/dag, får det i samband med sammandragningar. Tog upp det med min BM när jag var där i veckan men hon var inte oroad alls. Hon tyckte jag skulle försöka se om det fanns något samband med att jag gjorde något speciellt innan värken kom eller om det tex alltid kommer vid vila efter jobb mm. Så att jag förhoppningsvis kan försöka undvika det som förvärrar.

  3. Niki: Jo det märker man nog. :) Men min förra förlossning började med mensvärk. Så det är därför jag oroar mig lite. Men det är inte alls så stark smärta ännu. :)

  4. Jag har också haft mensvärk några gånger! Är i v 33. Men både min bm och en bm på förlossningen säger att det är normalt så länge det går över. Barnet föds ju inte genom bara mensvärk, man märker nog om det är en förlossning på g :p

  5. Hannah: Tack! Du lugnade mig lite. Allt såg ju bra ut igår. Inga sammandragningar så borde vara lugnt. Säkert bara tarmarna. Kram

  6. Det som är så svårt med gravida är att det som är normalt för den ena kan vara onormalt för den andra. Jag har själv haft blödningar som slutat i missfall men kompisar som blött kraftig där det ändå gått bra. Jag har haft så ont att jag gråtit men där allt varit normalt men varit med på jobbet på neonatalen en tjej som kom in med ”träningsvärk” i ryggen där bebisens ena fot stack ut! Jag har haft väldigt mycket sammandragningar men inte öppnat mig, men vet kvinnor som haft sammandragningar utan att veta om det förrän de är i förlossning. Men värk och sammandragningar är normalt under graviditeten, det är ligamenten som växer och drar och livmodern som tränar inför riktiga värkar. Det är synd att man inte kan se själv om tappen är påverkad, det skulle verkligen lugna en sådan gång. Jag vill även som sjuksköterska som jobbar med för tidigt födda barn lugna dig och säga att du nu gått så långt i din graviditet att det inte är en uppenbar fara för din bebis att födas nu. Om det oroar dig att föda för tidigt så se om du hittar lite fakta. Ju mer du vet desto lugnare kan du känna dig. Men från ”riktiga källor” inte skräckhistorier på familjeliv! Bebisen räknas som fullgången efter v 37+0, och på mitt sjukhus (om bebisen mår bra) får stanna på BB från v 36+0 och behöver inte läggas på neonatalavdelningen. Veckorna innan dess (nu pratar jag såklart generellt) behöver bebisen hjälp med värme (de har inte hunnit bygga upp hullet som de skulle de sista veckorna) och mat via snipa eller sond eller ev via en nål in i blodet. En del behöver stöd med andningen i början. Detta gäller egentligen inte bara för tidigt födda, det finns också fullgångna och överburna som kan behöva denna hjälp. Sorry för en lång kommentar :) Kram
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *